Osteosarcoma (kostniakomięsak)

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, moja sunia Isa to berneński pies pasterski, we wrześniu skończy 5 lat. Wczoraj dowiedziałam się, że ma osteosarcomę (kostniakomięsaka) w prawej łapie i są już przerzuty. Weterynarz mówi, że konieczna jest amputacja i chemioterapia, a to będzie kosztować około 4300 zł.

Zastanawiam się, czy decydować się na tę operację, bo musiałabym wziąć kredyt w banku, inaczej nie dam rady.

Strasznie się boję, że jeśli zrobimy tę operację, to za kilka miesięcy okaże się, że nowotwór znowu wrócił...

Bardzo proszę o wasze rady, żeby pomogły mi podjąć właściwą decyzję.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

17 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Weterynarz przedstawił mi różne opcje, ale bardzo chciałam wiedzieć, czy jeśli zdecyduję się na amputację i chemioterapię, to czy ona wyzdrowieje. Z tego, co zrozumiałam, to niestety nie.

Problem w tym, że nie mam jak wyłożyć około 4300 zł, chyba że wezmę pożyczkę.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Co mogę odpowiedzieć na takie pytanie? Nie, w ten sposób tylko uśmierzysz jej ból w łapie, ale rak będzie postępował bardzo szybko, zwłaszcza że ona jest młoda. Weterynarze czasem lubią mieć takie „króliki doświadczalne”! Szczerze mówiąc, jeśli Twoja sunia nie cierpi, dawałabym jej wszystko, co najlepsze, wszystko, co uwielbia, aż do momentu, gdy zauważysz, że zaczyna cierpieć (brak apetytu, wymioty, biegunka, osłabienie). I wtedy, niestety, zrobiłabym to, co trzeba, i wezwała weta do domu, żeby mogła spokojnie zasnąć. Jeszcze raz, bardzo mi przykro!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mieszkam w takim miejscu, że nawet jeśli zdecyduję się na amputację i chemioterapię, to i tak nic to nie da.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Do jakiej kliniki weterynaryjnej zamierzają Państwo się udać? Bo nawet pod opieką wybitnego specjalisty, kostniakomięsak to najgorsze świństwo, jakie może przytrafić się psu! Bardzo mi przykro, ale wolę prawdę od kłamstwa. Ryzykując nawet, że wyjdę na „potwora” – z operacją czy bez, Państwa psince zostało mniej niż rok życia! Tak mi przykro!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Muszę jej zrobić biopsję kości, żeby dowiedzieć się, na jakim etapie jest choroba. Weterynarz powiedział, że konieczna będzie amputacja i chemioterapia. Na razie kuleje, ale nie pokazuje w ogóle, żeby ją coś bolało.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Czy robiliście już RTG klatki piersiowej, żeby sprawdzić, czy nie ma przerzutów? Obecność przerzutów widocznych na zdjęciu RTG pogarsza rokowania i ogranicza skuteczność chemioterapii. Amputacja pozwala na usunięcie całej kości i najlepiej, jeśli jest połączona z chemioterapią. Sama amputacja nie wydłuża czasu przeżycia, ale bardzo wyraźnie poprawia komfort zwierzaka i eliminuje ból. Rokowania przy kostniakomięsaku są niestety złe, ponieważ u około 90% zwierząt przerzuty są obecne już w momencie diagnozy. Życzę Tobie i Twojej suni dużo siły. Czy ona cierpi?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pomóżcie mi, proszę

Przetłumaczony francuski
  • 17 komentarzy na temat 17

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post