Czy pies może zjeść kota?

M
Misa_fr Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, słuchajcie, moi rodzice prowadzą hodowlę białych owczarków szwajcarskich. Wyjechaliśmy na miesiąc na wakacje i zostawiliśmy hodowlę pod opieką kogoś, kto właśnie skończył studia (student weterynarii). U nas koty biegają luzem, a psy są w kojcach. Podczas naszej nieobecności ta osoba zadzwoniła do nas i powiedziała, że jeden z naszych psów zjadł kota – podobno znalazła tylko flaki i kawałek ogona... Wróciliśmy parę dni temu i nie mamy żadnych dowodów na to, że to, co mówi, jest prawdą. Tym bardziej że ten pies, który niby go zjadł, nigdy nie był agresywny wobec kotów, najwyżej czasem za nimi pogonił dla zabawy... Nie jest agresywny i codziennie dostawał normalnie swoją miskę... Cała ta historia wydaje mi się bardzo dziwna i szczerze mówiąc, nie bardzo chcę w to wierzyć...

Więc czy to w ogóle możliwe, żeby pies zjadł kota?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • T
    Tephelino Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, mój 13-letni pies, który choruje na nowotwór, właśnie zjadł małego kotka. To pierwszy raz, kiedy zrobił coś takiego, a zawsze miałam w domu koty i kocięta, więc zupełnie nie rozumiem, dlaczego tak się stało. Mam jeszcze drugą suczkę i dwa koty – kastrowanego kocurka i kotkę, która okociła się 8 maja. Czy możecie mi powiedzieć, dlaczego tak się zachował i co powinnam teraz zrobić? Bardzo proszę o pomoc.
    Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Humeur-de-chien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry Misa,

Tak, jest to jak najbardziej możliwe. Niemniej jednak, na podstawie tego, co Pani pisze, nie jest łatwo jednoznacznie wyciągnąć taki wniosek.

Z tego, co zrozumiałem, psy te żyją w kontakcie z kotami.

O ile oba gatunki nie trzymają się wyłącznie na dystans, mając ze sobą znikomą styczność, mamy tu do czynienia z pewną formą socjalizacji międzygatunkowej. To sprawia, że przedstawiciel innego gatunku przestaje być postrzegany jako ofiara lub potencjalne zagrożenie.

Fakt, że pies miałby zjeść kota, należy przypisać raczej zachowaniom drapieżnym niż agresji. Zjadanie zdobyczy nie zalicza się do zachowań agresywnych.

Pies nie musi więc mieć agresywnej natury, aby obserwować, tropić, gonić, chwytać, uśmiercać i zjadać ofiarę.

Jeśli chodzi o owczarki, wiadomo, że mają one dość silnie zaznaczone wzorce ruchowe związane z drapieżnictwem. Jednak podobnie jak w przypadku wszystkich innych ras, nie posiadają one pełnego zestawu zachowań obejmującego wszystkie etapy łańcucha łowieckiego.

Etapy, które występują u owczarków, to zazwyczaj obserwacja, tropienie i pościg. Chwytanie, uśmiercanie i zjadanie to wzorce ruchowe, których zazwyczaj nie wykazują.

To właśnie sprawia, że są one świetnymi psami użytkowymi – są skuteczne w pracy z opiekunem, a jednocześnie zazwyczaj nie stanowią zagrożenia dla innych zwierząt.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, tak, pies może zjeść kota.
    Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post