Mój pies szczeka przy stole, pomocy!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

mam obecnie dwuletniego psa, jest bardzo kochany, ale to straszny łasuch.

Jak był jeszcze szczeniakiem, moja mama miała taki zły nawyk, że uczyła go dawać łapę przy stole w zamian za smakołyk.

To się już nie powtarzało (przynajmniej nie wtedy, kiedy ja przy tym jestem) od prawie roku.

A jednak teraz szczeka przy prawie każdym posiłku, daje łapę i robi to coraz głośniej. Mówię mu stanowcze „nie”, ignoruję go, ale nic nie pomaga.

Więc kuszę go jakimś kąskiem i zamykam w innym pokoju.

Tyle że w przyszłym tygodniu jadę z nim na wycieczkę do hotelu i bardzo się obawiam, że będę musiała zmienić sposób działania....

Dzięki za pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

54 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Nie, nie, mówiłem: próbowałem go ignorować – próbowałem też mówić „nie”.

Problem polega na tym, że on wcale nie milknie; potrafi szczekać bez przerwy nawet przez pół godziny, mimo że zupełnie go ignorujemy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mówisz, że go ignorujesz, ale jednocześnie mówisz mu „nie” – to sprzeczne. Nie wolno ulegać i dawać mu jedzenia, nawet w innym pokoju. Podczas kolejnych posiłków po prostu go ignoruj: nie mów do niego, nie patrz na niego i go nie dotykaj. Dopiero po jedzeniu poświęć mu uwagę, jeśli się uspokoił. W końcu przestanie tak robić.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Haha, no tak, próbowałam ze skórkami od melona (on uwielbia korniszony) albo z warzywami.

No właśnie on słucha się tylko wtedy, gdy ma jedzenie – każę mu się położyć, a jak tylko ja siadam, to on zaraz wstaje!

:/

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ja ze swoim psiakiem robiłem tak, że jak siedziałem przy stole, to dawałem mu coś, czego nie cierpiał, na przykład ogórka kiszonego albo musztardę. W końcu przestał podchodzić, bo nigdy nie miał pewności, czy znowu nie dostanie czegoś obrzydliwego ^^

Innym sposobem jest wydanie mu komendy „leżeć” i pilnowanie, żeby czekał z dala od stołu, aż skończysz jeść. Potem możesz mu dać mały kąsek w nagrodę za to, że grzecznie wytrzymał.

Plusem twojego psa jest to, że to straszny łasuch, więc za smaczki możesz go nauczyć naprawdę wielu rzeczy ^^ Powodzenia!

Przetłumaczony francuski
  • 54 komentarzy na temat 54

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post