Mój szczeniak płacze, wyje, szczeka całą noc – nie śpię od kilku dni...

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć ponownie!

Więc tak wygląda nasza sytuacja...

Cendre ma prawie 10 tygodni. Mieszka u nas od prawie dwóch tygodni. Nie jest łatwa w wychowaniu, ale trzymamy się mocno i szukamy rozwiązań, które działają dla wszystkich. Wydaje się być nadpobudliwa (zmienia aktywność co 5 sekund, biega wszędzie, domaga się mnóstwa uwagi...). Jeśli chodzi na przykład o gryzienie, technika „martwej ręki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

26 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Cześć Nanedeloc

Dzięki za Twoje rady.

Masz może jakieś sprawdzone sposoby, którymi mogłabyś się podzielić, żeby przyzwyczaić go do smyczy?

Przywołanie trenujemy codziennie – w ogrodzie idzie nam całkiem nieźle, ale trochę się boję, jak to będzie na zewnątrz...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć! Na początek witajcie – ty i twoja młoda sunia! Uwielbiam białe owczarki szwajcarskie. Sama mam 6-miesięcznego goldenka i tak jak u ciebie, na początku strasznie mnie podgryzał. Osobiście postawiłam na technikę wysokiego pisku „Ała!”, po czym wstawałam i odwracałam się do niego plecami albo unikałam kontaktu wzrokowego. Kiedy już przestawał, dawałam mu zabawkę, którą mógł sobie spokojnie gryźć. Poza tym, tak, to niezwykle ważne, żeby twój szczeniak miał kontakt z innymi psami, ale koniecznie takimi dobrze zsocjalizowanymi i z aktualnymi szczepieniami. I jeszcze taka mała rada: wykorzystaj moment, kiedy maluch jest w ciebie tak wpatrzony i wszędzie za tobą chodzi, żeby zacząć ćwiczyć przywołanie. Naukę chodzenia na smyczy też zacznij już teraz, żeby nauczyć go nieciągnięcia – wydaje mi się, że jak pies jest jeszcze mały, to idzie to trochę łatwiej :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Moonlight, Jasne, jeśli chodzi o uszy, to będę je trochę ograniczać. Ma mnóstwo zabawek, więc będziemy je dawać na zmianę i wprowadzimy Konga :) Wydaje mi się, że to faktycznie świetny sposób, żeby rozładować tę jej niespożytą energię. Super sprawa z tą nową lokatorką :) Jeśli masz ochotę, to chętnie dowiem się, jak u Was przebiegnie jej pojawienie się w domu i chętnie skorzystam z Twojego doświadczenia. Jeszcze raz wielkie dzięki (wiem, powtarzam się) za wszystkie Wasze odpowiedzi.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Kyrieh, ona będzie znacznie rzadziej gryzła, jak już się wyszaleje tak, jak chce :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli ma już pierwsze szczepienie, możesz z nią wychodzić, unikaj tylko okolic śmietników i uważaj na to, co zjada... Mojego szczeniaka wzięłam, jak miał równe 2 miesiące. Po drodze wstąpiliśmy do moich rodziców i jak tylko tam dotarliśmy, był już na zewnątrz. Co prawda nie czuł się zbyt pewnie, ale był na dworze... Wychodził albo co godzinę, albo co dwie, albo co cztery (po południu miał długą drzemkę i spał 4 godziny ciurkiem) i dzięki temu mogłam zacząć naukę czystości. Prawie nigdy nie załatwił się w mieszkaniu, a jak już, to z mojej winy, bo się nie pospieszyłam...

Ona też potrzebuje wychodzić dla socjalizacji: odgłosy z zewnątrz, nowe zapachy, ludzie i inne psy, no i żeby się wybiegać. Na początek 10-15 minut na każde wyjście, musi jak najwcześniej zacząć odkrywać świat wokół siebie, poza domem...

Wielkie dzięki Missloute.

Człowiek nie do końca zdaje sobie sprawę, jak to jest być taką małą kuleczką, która to wszystko odkrywa. Rozumiem, dziś wieczorem idziemy na spacer. W weekendy widuje mnóstwo ludzi, ale faktycznie chciałabym, żeby mogła też spotkać inne psy.

Jeszcze raz dzięki!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Uszy są całkiem spoko na zęby, ale w większych ilościach to nie jest najzdrowsza opcja!

Moim zdaniem lepiej postawić na gryzaki w formie drewnianych hantli, a Kong jest po prostu genialny (możesz go wypełnić mocno rozgotowanym, kleistym ryżem z odrobiną szynki), ale też nie za często...

Adaptil to kwestia indywidualna, zależy od konkretnego psa. Trzeba po prostu wypróbować! U mnie efekty były dość losowe...

W razie czego śmiało pytaj!

Ta rasa jest wyjątkowa. Moi rodzice mieli BOS-a (Białego Owczarka Szwajcarskiego) i tak zapadł nam wszystkim w pamięć, że pod koniec czerwca adoptujemy kolejną małą sunię :). Super, że można pogadać z kimś, kto jest w podobnej sytuacji!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Trzeba ją zacząć wyprowadzać jak najwcześniej. Spacer, eksploracja i spotkania z innymi psiakami bardzo dobrze by jej zrobiły. Jeśli pies ma opanowaną „kontrolę gryzienia”, to nie jest nadpobudliwy, tylko po prostu młody i zwariowany. Mój pies był wykańczający w pierwszych tygodniach, spał bardzo mało, ale w końcu mu przeszło... -_-'

Ciekawy link o wieku na pierwsze spacery i szczepieniach: http://conseilsveterinaire.com/faut-il-sortir-son-chiot-avant-ou-apres-le-rappel-de-vaccin/

Wielkie dzięki, racja! Dzisiaj wieczorem idziemy na spacer :)

Może faktycznie nie jest nadpobudliwa, to słowo jest teraz używane do wszystkiego, ale żeby oduczyć ją gryzienia, powtarzamy nasz manewr po 20-30 razy każdego wieczoru (gryzie – przerywamy zabawę, ignorujemy ją przez 20 sekund, a jak zaczyna lizać lub się uspokaja – nagradzamy).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, masz rację Missloute!

Nie można odpuszczać socjalizacji, zwłaszcza u BOS-a!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wielkie dzięki Moonlight,

No to myślę, że dzisiaj wieczorem spróbujemy wyjść na nasz pierwszy spacer :) mam bramkę, więc ją zamontuję.

I faktycznie kupię Konga. Odkąd do nas trafiła, daję jej świńskie uszy, które cały czas podgryza – czy są jakieś przeciwwskazania dla szczeniaków? Uwielbia je i ciągle ostrzy sobie na nich zęby (i nie ma po nich żadnych problemów z kupą).

A dyfuzory Adaptil? Czy mogą jej pomóc poczuć się spokojniej w nocy?

Dziękuję bardzo za Wasze reakcje i rady, to naprawdę budujące czuć się tak wysłuchaną...

Przetłumaczony francuski
    Missloute
    Missloute Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli miała już pierwsze szczepienie, to możesz ją wyprowadzać. Unikaj tylko okolic śmietników i pilnuj, żeby niczego nie zjadła... Mojego psiaka odebrałem dokładnie w wieku 2 miesięcy. W drodze do domu wstąpiliśmy do moich rodziców i tam już był na zewnątrz. Co prawda nie czuł się zbyt pewnie, ale był na dworze... Wychodził albo co godzinę, albo co dwie, albo co cztery (po południu miał czas na długą drzemkę i spał 4 godziny ciurkiem), dzięki czemu mogłem zacząć naukę czystości. Prawie nigdy nie załatwił się w mieszkaniu, a jeśli już mu się zdarzyło, to tylko z mojej winy, bo się nie pospieszyłem...

Ona też potrzebuje wychodzenia dla socjalizacji: poznawania odgłosów otoczenia, nowych zapachów, ludzi i innych psów, a także żeby się trochę zmęczyć. Na początek wystarczy 10-15 minut na każde wyjście. Musi jak najszybciej zacząć odkrywać świat wokół siebie poza domem...

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 26

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post