Mój szczeniak płacze, wyje, szczeka całą noc – nie śpię od kilku dni...

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć ponownie!

Więc tak wygląda nasza sytuacja...

Cendre ma prawie 10 tygodni. Mieszka u nas od prawie dwóch tygodni. Nie jest łatwa w wychowaniu, ale trzymamy się mocno i szukamy rozwiązań, które działają dla wszystkich. Wydaje się być nadpobudliwa (zmienia aktywność co 5 sekund, biega wszędzie, domaga się mnóstwa uwagi...). Jeśli chodzi na przykład o gryzienie, technika „martwej ręki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

26 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Célineo
    Célineo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Musisz zacząć ją wyprowadzać jak najszybciej. Spacer + eksploracja + spotkania z innymi psiakami – to by jej naprawdę dobrze zrobiło. Jeśli psiak kontroluje siłę gryzienia, to wcale nie jest nadpobudliwy, tylko po prostu młody i zwariowany. Mój pies przez pierwsze tygodnie był wykańczający, spał bardzo mało, ale w końcu wszystko się ułożyło... -_-'

Tutaj znajdziesz ciekawy link o tym, kiedy zacząć wychodzić na spacery w kontekście szczepień: http://conseilsveterinaire.com/faut-il-sortir-son-chiot-avant-ou-apres-le-rappel-de-vaccin/

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć Kyrieh! BOS (Biały Owczarek Szwajcarski) to bardzo, bardzo aktywny pies. Jak poszperasz w internecie, to zobaczysz, że są one bardzo często wykorzystywane do pracy. Dobrze znam tę rasę i wierz mi – one potrafią dostosować się do naszego trybu życia, ale koniecznie potrzebują stymulacji! Przede wszystkim: nie zniechęcajcie się! Pomyśl o tym tak – ta mała suczka dopiero co do was trafiła i nagle zostaje sama na cały dzień (nie ma już przy niej rodzeństwa ani rodziców). To dla niej spory szok, więc wieczorem ma po prostu ogromną potrzebę, żeby się wybiegać i wyszaleć! Dla informacji: w wieku dwóch miesięcy jest już po pierwszym szczepieniu i choć ochrona nie jest jeszcze idealna, to przy zachowaniu pewnych środków ostrożności może już wychodzić na zewnątrz. Trzeba ją więc wyprowadzać i zapewniać jej zajęcie codziennie rano i wieczorem (spotkania z innymi psami, zabawy, spacery). Jeśli chodzi o noc albo wasze wyjścia z domu, możesz spróbować dawać jej konga wypełnionego smakołykami, które trudno wydostać. To zajmie ją na dłuższą chwilę. Możesz też zamontować bramkę zamiast zamykać drzwi – to mniej stresujące dla psa, a poczucie samotności jest wtedy słabsze. Podsumowując, trzeba starać się ograniczać jej poczucie osamotnienia... Wyprowadzaj ją bardzo, bardzo często i zawsze zajmuj się nią z radością. Biały owczarek to w każdym przypadku pies wręcz hiperaktywny...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mam wrażenie, że Twoja suczka często zostaje sama i nie ma jak się porządnie wybiegać; wieczorem powinieneś wychodzić z nią na długi spacer.

Rzeczywiście, w ciągu dnia pracujemy, więc nie ma nas w domu... ale wieczorem, od 19:00 aż do pójścia spać (czyli do 23:00 lub północy), jesteśmy z nią non stop, w każdej sekundzie i dużo się z nią bawimy. Na spacery jeszcze jej nie zabieramy – wydaje mi się, że jest na to za młoda, prawda? Czy nie powinniśmy poczekać do szczepienia w trzecim miesiącu? Wczoraj założyliśmy jej obrożę, żeby zaczęła się przyzwyczajać przed wyjściami, ale smyczy za nic nie lubi. Będziemy ją jednak powoli do niej oswajać...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wielkie dzięki za odpowiedź, Tania!

Jeszcze nie! Jak tylko do nas przyjechała, dałam jej swój kocyk, przesiąknięty naszym zapachem, ale od tamtej pory faktycznie już tak nie pachnie... Spróbuję dzisiaj wieczorem dać jej jakiś sweter, koszulkę albo szalik... ale biorąc pod uwagę jej uparty charakterek, boję się, że to może nie wystarczyć... jest bardzo odważna...

Przetłumaczony francuski
    Wolfman
    Wolfman Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mam wrażenie, że Twoja sunia często bywa sama i nie wybieguje się wystarczająco; wieczorem powinieneś zabierać ją na jakiś naprawdę długi spacer.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zostawiłeś mu może jakąś koszulkę ze swoim zapachem?
    Przetłumaczony francuski
  • 26 komentarzy na temat 26

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post