Słuchawki wygłuszające dla psa – macie jakieś doświadczenia?

Leeleebijou
Leeleebijou Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej wszystkim!

Niedługo w naszym domu zagości mała sunia rasy biały owczarek szwajcarski (BOS).

Mój chłopak od czasu do czasu gra jako DJ (raz, dwa razy w miesiącu) na imprezach, głównie w plenerze, a bardzo chcielibyśmy brać ją ze sobą tak często, jak tylko się da.

Podczas tych imprez na świeżym powietrzu sunia byłaby blisko niego. Martwimy się jednak o jej małe uszka i chcemy chronić ją przed hałasem za pomocą słuchawek wygłuszających dla psów.

Właśnie dowiedziałam się, że takie istnieją i są używane głównie przez wojsko i policję, np. w lotnictwie itp.

Oczywiście to temat na przyszłość, bo jej uszka jeszcze nie stoją!

Chciałabym poznać wasze opinie i doświadczenia z używania takich sprzętów – czy są jakieś minusy, na które trzeba uważać?

Dzięki wielkie!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

22 odpowiedzi
Sortuj według:
  • F
    Furania42 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Odświeżam wątek, nie wiem, czy jeszcze tu zaglądasz Leeleebijou... udało Ci się znaleźć jakieś słuchawki wygłuszające pasujące na Twojego BOS-a?

Też mam białego owczarka szwajcarskiego, który jest moim psem asystującym. Często towarzyszy mi na koncertach (zarówno kiedy jesteśmy na widowni, jak i wtedy, gdy sama gram). On to po prostu uwielbia – zawsze kochał muzykę ponad wszystko, a tłumy w ogóle mu nie przeszkadzają, czuje się bardzo swobodnie. Szukam jednak odpowiednich słuchawek ochronnych, żeby zabezpieczyć jego uszy, bo domyślam się, że z czasem może to uszkodzić mu słuch. Bardzo chciałabym tego uniknąć!

Daj znać, jeśli to przeczytasz ;)

Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Zgłoś

Cześć Mel1,

Nie mam na myśli imprez, chociaż wiadomo, że jak słyszy się „DJ”, to od razu wyobrażamy sobie jakąś nocną zabawę z muzyką na cały regulator... Temat jest długi, trzeba by było przeczytać komentarze od samego początku.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moim zdaniem to nie jest miejsce dla psa... Widziałam już mnóstwo psów w opłakanym stanie na takich imprezach... Do tego ten hałas jest dla nich nie do zniesienia – one nie mają takich uszu jak my, są bardzo wrażliwe. Boję się też, że słuchawki wygłuszające wcale nie są dobrym rozwiązaniem i mogą tylko dodatkowo wystraszyć zwierzaka.
    Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Zgłoś

Super opinia, dzięki! Zerknę na ten produkt.

Przetłumaczony francuski
    Emma1975
    Emma1975 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Kiedy Ookipa zranił się w ucho, musieliśmy mu zakładać dzień i noc przez cały miesiąc taki system, coś w rodzaju kasku, który trzymał uszy psa na miejscu i nie pozwalał mu go zdjąć.

Wymyślili to Amerykanie, pierwotnie jako rozwiązanie medyczne.

Miałem dwa takie, w tym jeden z całkiem solidnego jeansu, więc myślę, że spokojnie można by to stuningować i dołożyć dodatkową warstwę materiału wygłuszającego.

To się nazywa No Flap ear wrap.

https://www.noflapearwrap.com/?variant=1045913141273

Moim zdaniem pies bardzo szybko to akceptuje, jest to naprawdę nieźle przemyślane.

Zresztą, tak jak piszą inni, sami zobaczycie, jak to wyjdzie w praktyce.

Ookipa chodzi z nami do restauracji, pływa na SUP-ie, bywa na spotach windsurfingowych, zabraliśmy go nawet do wesołego miasteczka i na festiwale, gdzie grała muzyka (oczywiście nie pod samą scenę na koncerty, wiadomo). Największy problem mieliśmy przy food truckach – stawał się wtedy nie do opanowania i zaglądał pod wszystkie stoliki!

Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Zgłoś
    Miałam już dwa psy, pierwszy pojawił się, gdy miałam 10 lat, i to było bardzo trudne doświadczenie. Sunia została podarowana bratu na 18. urodziny, gdy miała zaledwie półtora miesiąca. My nie wiedzieliśmy wtedy nic o wychowaniu psa – to był miks rottweilera z labradorem. Ta historia skończyła się tragicznie... i uwierzcie mi, wciąż mam do siebie żal o to, jak to się wszystko potoczyło. Na pewno ją kiedyś opowiem, żeby uświadomić innych w kwestii brania szczeniaka – może to pomoże przyszłym właścicielom uniknąć wielu błędów. :( Minęło 10 lat i pojawił się u nas border collie, miał wtedy 3,5 miesiąca. Nadal mieszka u moich rodziców i jest prawdziwym aniołem. Tym razem poczytaliśmy o charakterach psów i sami nauczyliśmy się, jak być dobrymi właścicielami. Swoją drogą, mam nadzieję, że dogada się z moją małą :) No i minęło kolejne 10 lat. Chociaż wiele informacji wydaje się powtarzać, wciąż znajduję coś nowego, co pozwala mi jeszcze lepiej dbać o szczęście mojego psa! Większość przypadków porzucania zwierząt wynika z tego, że ludzie nie przygotowują się odpowiednio na przybycie psa. Uwierzcie mi, niestety wiem, co mówię, bo sama przez to przeszłam.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Haha, to ten okres przed przybyciem szczeniaka!

To niesamowite, ile ja się naczytałem i naoglądałem, zanim moja suczka do mnie trafiła :-)

Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Zgłoś

Katuję te filmiki o wychowaniu i socjalizacji na YouTubie! Ale nie pamiętam już dokładnie, które to było!! 🤔

Może Vincent Marshall

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

O, ciekawe, nigdy nie słyszałem o tych 7 metrach, czytałeś o tym gdzieś?

Zresztą i tak szybko zobaczysz, gdzie leżą granice twojego szczeniaka. Niektóre przy byle czymś nietypowym będą przerażone pchać się między nogi, a inne będą znacznie bardziej odważne.

Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Zgłoś

A! Jego strefa komfortu, właśnie pod kątem socjalizacji.

Myślałem o takim typowym ćwiczeniu: trzymacie się kawałek dalej, mając stoiska na oku, potem podchodzicie bliżej, chwilę zostajecie i tak parę razy, aż dojdziecie do samego tłumu, a potem odwrót :)

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 22

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post