Zmiana koloru sierści (!?!?)
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Mój biały owczarek szwajcarski miał dokładnie te same objawy: zaczął robić się różowy po zmianie karmy, a konkretnie kiedy przeszliśmy na Royal Canin. Po zmianie na Virbac (Virbac Veterinary HPM Baby Large & Medium dla szczeniąt) wszystko wróciło do normy po kilku miesiącach. Potwierdzam więc, że problem faktycznie leżał w diecie.
PS: Nie mam żadnych udziałów w firmie Virbac, podaję to tylko jako przykład rozwiązania, które u nas zadziałało, bo naprawdę trudno jest znaleźć karmę bez łososia, marchewki czy buraków... zresztą nie mam pewności, czy wszystkie te trzy składniki mogą być przyczyną.
Vado79: to stary wątek, a odpowiedź została już udzielona, więc nie ma sensu go odkopywać.
Twój piesek miał wcześniej taką całkiem białą sierść?
Jeśli nie, to po zmianie karmy i przeczekaniu do linienia może się to poprawi.
Daj znać, co u Was
A tak z ciekawości, ile on waży?
Dzięki za link, na pewno tam zerknę.
Jeśli chodzi o Pro Plan, to pani z hodowli, z której wzięłam mojego psiaka, jak był jeszcze szczeniakiem, mówiła mi, że koniecznie musi dostawać tylko tę karmę, właśnie ze względu na jego sierść itd.
Pro Plan szału nie robi – ani ogólnie, ani pod kątem sierści, to nie jest zbyt dobra karma.
Ich chrupki są napakowane zbożami (co w ogóle nie jest odpowiednie dla psa), a reszta składników też jest dość słabej jakości.
Radzę ci poczytać o karmach bezzbożowych. Podsyłam też ciekawy plik o karmach, który powinien ci pomóc: https://word.office.live.com/wv/WordView.aspx?FBsrc=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fattachments%2Ffile_preview.php%3Fid%3D1385787091725560%26time%3D1426523309%26metadata&access_token=100003715464532%3AAVI-yTJKcrov-LTxQ-A3IZ2yoToTAL5Q-P13IPCT2pEfzg&title=croquettes-que-choisir.doc
Cześć ponownie
Daję mu karmę Pro Plan, specjalną na trawienie...
Paczka, którą mamy otwartą od kilku tygodni, jest z jagnięciną, a nie z łososiem, ale jak na razie nie ma żadnej poprawy :/
Właśnie skończył 3 lata.
Nie wiedziałem, że zboża, łosoś itd. są odradzane
Cześć, ja też mam 7-miesięcznego białego owczarka szwajcarskiego i borykamy się z podobnym problemem. Odkąd skończył 5 miesięcy, jego sierść przy uszach, na grzbiecie i na ogonie zrobiła się lekko żółtawa, taka łososiowa. Czytałem, że powinno się unikać wszystkiego, co ma w składzie karoten, zboża czy łososia... Właśnie jesteśmy w trakcie zmiany karmy z Royal Canin na Taste of the Wild High Prairie Puppy, żeby zobaczyć, czy to coś da. Zresztą zimą psy mają taką tendencję z kolorem sierści; poczekajmy więc na nadejście ładniejszej pogody. W jakim wieku jest Twój pies i jaką karmę je?
Cześć,
Zazwyczaj ten problem faktycznie wynika z karmy i wszystko wraca do normy po zmianie marki lub rodzaju pożywienia.
Czym go obecnie karmisz?
9 komentarzy na temat 9