Zmiana koloru sierści (!?!?)

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć

Sierść mojego białego owczarka szwajcarskiego, pierwotnie śnieżnobiała, robi się różowa lub wręcz łososiowa, szczególnie na grzbiecie i bokach... Zerknijcie na zdjęcie pod wiadomością.

Pies ma problemy z trawieniem, dlatego podaję mu głównie karmę z łososiem (tę zjada najchętniej) – podejrzewam, że to może być przyczyną, ale zmiana jego nawyków żywieniowych okazuje się dość trudna...

Zakładając, że to faktycznie wina karmy i uda mi się ją zmienić, czy te różowe przebarwienia znikną i sierść znów będzie biała?

Czy ktoś z Was miał już taką sytuację ze swoim psem?

Dzięki!

Zmiana koloru sierści (!?!?)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Czarbuck Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój biały owczarek szwajcarski miał dokładnie te same objawy: zaczął robić się różowy po zmianie karmy, a konkretnie kiedy przeszliśmy na Royal Canin. Po zmianie na Virbac (Virbac Veterinary HPM Baby Large & Medium dla szczeniąt) wszystko wróciło do normy po kilku miesiącach. Potwierdzam więc, że problem faktycznie leżał w diecie.

PS: Nie mam żadnych udziałów w firmie Virbac, podaję to tylko jako przykład rozwiązania, które u nas zadziałało, bo naprawdę trudno jest znaleźć karmę bez łososia, marchewki czy buraków... zresztą nie mam pewności, czy wszystkie te trzy składniki mogą być przyczyną.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Vado79: to stary wątek, a odpowiedź została już udzielona, więc nie ma sensu go odkopywać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Często to wina karmy na bazie ryb – olej z łososia albo sam łosoś sprawiają, że biała sierść żółknie. Przy BOS-ie lepiej unikać rybnych karm...
    Przetłumaczony francuski
    E
    Emericky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Twój piesek miał wcześniej taką całkiem białą sierść?

Jeśli nie, to po zmianie karmy i przeczekaniu do linienia może się to poprawi.

Daj znać, co u Was

A tak z ciekawości, ile on waży?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki za link, na pewno tam zerknę.

Jeśli chodzi o Pro Plan, to pani z hodowli, z której wzięłam mojego psiaka, jak był jeszcze szczeniakiem, mówiła mi, że koniecznie musi dostawać tylko tę karmę, właśnie ze względu na jego sierść itd.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pro Plan szału nie robi – ani ogólnie, ani pod kątem sierści, to nie jest zbyt dobra karma.

Ich chrupki są napakowane zbożami (co w ogóle nie jest odpowiednie dla psa), a reszta składników też jest dość słabej jakości.

Radzę ci poczytać o karmach bezzbożowych. Podsyłam też ciekawy plik o karmach, który powinien ci pomóc: https://word.office.live.com/wv/WordView.aspx?FBsrc=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fattachments%2Ffile_preview.php%3Fid%3D1385787091725560%26time%3D1426523309%26metadata&access_token=100003715464532%3AAVI-yTJKcrov-LTxQ-A3IZ2yoToTAL5Q-P13IPCT2pEfzg&title=croquettes-que-choisir.doc

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć ponownie

Daję mu karmę Pro Plan, specjalną na trawienie...

Paczka, którą mamy otwartą od kilku tygodni, jest z jagnięciną, a nie z łososiem, ale jak na razie nie ma żadnej poprawy :/

Właśnie skończył 3 lata.

Nie wiedziałem, że zboża, łosoś itd. są odradzane

Przetłumaczony francuski
    E
    Emericky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, ja też mam 7-miesięcznego białego owczarka szwajcarskiego i borykamy się z podobnym problemem. Odkąd skończył 5 miesięcy, jego sierść przy uszach, na grzbiecie i na ogonie zrobiła się lekko żółtawa, taka łososiowa. Czytałem, że powinno się unikać wszystkiego, co ma w składzie karoten, zboża czy łososia... Właśnie jesteśmy w trakcie zmiany karmy z Royal Canin na Taste of the Wild High Prairie Puppy, żeby zobaczyć, czy to coś da. Zresztą zimą psy mają taką tendencję z kolorem sierści; poczekajmy więc na nadejście ładniejszej pogody. W jakim wieku jest Twój pies i jaką karmę je?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

Zazwyczaj ten problem faktycznie wynika z karmy i wszystko wraca do normy po zmianie marki lub rodzaju pożywienia.

Czym go obecnie karmisz?

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post