Cześć wszystkim! Piszę do Was na tym forum, bo mam cudownego mieszańca boksera z dogiem z Bordeaux, który niestety cierpi na dość poważne problemy z sercem. Oczywiście, jak każdy pies, uwielbia spacerować – długie wyjścia rano i wieczorem to dla niego absolutna świętość. Mamy taką rutynę, odkąd go adoptowałem dwa lata temu. Jednak przez te problemy z serduchem, kiedy wraca do domu, jest strasznie zasapany. Pani weterynarz powiedziała mi, że to normalne, iż męczy się szybciej właśnie przez serce (zwłaszcza że w czerwcu piesek miał obrzęk płuc). Moje pytanie kieruję więc szczególnie do osób, które mają chorego lub starszego psa: co robicie, gdy Wasz czworonóg jest tak bardzo zasapany albo silnie zmęczony? Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam, Alex.
Czy Wasz pies bardzo się męczy i dyszy po spacerze?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Do zobaczenia!
Cześć!
Przy potwierdzonej chorobie serca, na Twoim miejscu nie ryzykowałbym zbyt długich spacerów, zwłaszcza w upały... Uważaj też na gwałtowny wysiłek i silne emocje... Wszystko, co wiąże się z dużym wysiłkiem lub stresem i podnosi tętno, jest absolutnie niewskazane...
Biedny psiaczek, ma wielkie szczęście, że tak troskliwie się nim zajmujesz... Straciłem psa przez DCM (kardiomiopatię rozstrzeniową) i bardzo chciałem leczyć go tak, jak Ty swojego, ale jego stan na to nie pozwolił. W każdym razie nie lekceważ rad weterynarza ani żadnej, nawet najmniejszej zmiany w codziennym zachowaniu Twojego psa....
Mam starszego psa i kiedy widzę, że zasapie się na spacerze, robię przerwę tak długo, aż całkiem odpocznie i się uspokoi. No i oczywiście w czasie upałów skracam spacery. Przy psiaku z problemami sercowymi trzeba naprawdę bardzo uważać i ograniczać wyjścia, jeśli zadyszka pojawia się regularnie.
Cześć, Twój psiak to mieszanka dwóch ras brachycefalicznych, więc już z natury może mieć problemy z oddychaniem. Jeśli do tego dochodzą kłopoty z sercem, musisz go naprawdę oszczędzać. Może spróbuj skrócić czas spacerów, nawet jeśli miałoby to oznaczać jedno dodatkowe wyjście w ciągu dnia?
Powodzenia!
7 komentarzy na temat 7