Dziwne zachowanie przy jedzeniu karmy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Nasza 11-miesięczna bokserka od pewnego czasu zachowuje się dość dziwnie.

Kiedy sypiemy jej karmę do miski, ona ją wywraca, po czym starannie układa chrupki w kącie albo robi z nich małe stosy, zanim w ogóle zacznie jeść...

Czy komuś z Was też się to kiedyś zdarzyło?

Z czego to może wynikać?

Zmieniałam miskę, myłam ją... I nic, ciągle ten sam cyrk!

Dzięki wszystkim za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • F
    Fafa Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, mój mąż odziedziczył psa po swojej mamie. Ja go wcale nie chcę, ale muszę się z nim teraz użerać. Sunia tak strasznie brudzi przy jedzeniu, że wszystko jest wszędzie rozwalone, a jak pije, to trzeba za nią dosłownie chodzić krok w krok i wycierać ślady.
    Przetłumaczony francuski
    Mrmax82
    Mrmax82 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mam podobną sytuację z moim psem. Problem polega na tym, że on bierze karmę i się nią bawi – popycha ją nosem, przesuwa miskę i próbuje ją wywrócić. Robi tak już od miesiąca i zajmuje mu co najmniej cały dzień, zanim w końcu zje te chrupki. Najpierw dostawał Friskies Active, potem przeszliśmy na Friskies Balance, a teraz na Pedigree i ciągle jest to samo. Chciałem zapytać, czy to normalne? Pies ma dwa lata. Jeśli chodzi o zdrowie, to wszystko wydaje się w porządku – ma ochotę na zabawę, normalnie pije, no po prostu wszystko jest okej. Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam i miłego dnia!
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mariella Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć wszystkim, Mój psiak zaraz skończy 14 lat. Zawsze miał w zwyczaju wypluwanie obok miski tych chrupek, które mu nie smakowały (kiedy dostawał mieszanki). Jednak od kilku dni ma nową manierę: rozrzuca karmę po całym salonie. Jeśli pokazuję mu palcem na te kawałki i proszę, żeby je zjadł, on je bierze do pyska i kładzie w inne miejsce. Czasami robi taką minę zbitego psa, jakby strasznie go irytowało to, że musi sprzątać swój bałagan. Nie wydaje mi się, żeby przestały mu smakować, bo część z nich zjada normalnie prosto z miski. Natomiast nigdy nie tyka tych, które już wylądowały na podłodze. Mam wrażenie, że robi to zupełnie świadomie. To wszystko ta sama karma, więc to nie kwestia smaku czy koloru, który by mu nagle przestał pasować. Macie jakiś pomysł, co mu może chodzić po głowie? Miłego dnia wszystkim! :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Mój pies robi dokładnie to samo! Bierze kilka granulek karmy, kładzie je tuż obok miski, zostawia je i zjada całą resztę, która została w środku.

Kiedy widzę, że tak robi, pokazuję mu je palcem i mówię: „ej, tutaj jeszcze o czymś zapomniałeś”, a on je wtedy zjada. ^^

Nie potrafię wyjaśnić tego zachowania, ale w każdym razie nie robi tak cały czas!

Miłego wieczoru. ^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki za linki! Dobrze wiedzieć, że nasza sunia nie jest jedyna, która wyprawia takie dziwne rzeczy... !!!

Niezłe te małe psiaki!

Przetłumaczony francuski
    Soubresade18
    Soubresade18 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No i tutaj piszą ci, że to normalne

Poczytaj sobie i bądź spokojna

http://forum.doctissimo.fr/animaux/Chiens/chiens-reserves-croquettes-sujet_1536_1.htm

🙂

Przetłumaczony francuski
    Soubresade18
    Zgłoś

W odpowiedziach jedna osoba napisała coś takiego:

Mój pies zawsze je z dala od swojej miski.

Nieważne, gdzie mu postawimy miskę, bierze karmę, wynosi ją daleko, kładzie na podłodze i dopiero zjada. Potem wraca do miski i robi to samo.

Je w różnych miejscach. Nie wiem, dlaczego tak robi, ale to uciążliwe, bo strasznie przy tym brudzi!

Widzisz, nie jesteś jedyna, nie martw się, dobranoc

Przetłumaczony francuski
    Soubresade18
    Zgłoś

Cześć! Ale zabawne, nigdy wcześniej się z czymś takim nie spotkałam. Właśnie sprawdziłam w internecie i nie jesteś jedyną osobą, która ma taki problem, więc to raczej nie są żadne natręctwa.

http://www.1cheval.com/membre/forum/salon/sujet-2364145-0-chien-qui-met-des-croquettes-a-cote

Proszę, może Ci to w czymś pomoże, poczytaj sobie. Miłego wieczoru! 🙂

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nigdy się z czymś takim nie spotkałem, ale to może być też po prostu jakieś natręctwo, nie sądzisz?

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post