Pies kładzie się przed innymi psami

G
Guilhem Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Jestem nowy na tym forum, więc pokrótce opiszę Wam mojego małego (30-kilogramowego ^^) bobasa!

To uroczy, roczny bokser, niekastrowany samiec, którego wziąłem, gdy miał 3,5 miesiąca. Powiem Wam szczerze, że nie jest to zbyt pewny siebie pies – na zewnątrz często wzdryga się na najmniejszy hałas, ale przy tym pozostaje bardzo łagodny i wszystkiego ciekawy.

Problem (który pewnie wcale nim nie jest...) wygląda tak: on systematycznie kładzie się i odmawia ruchu na widok innego psa, a czasem nawet ludzi, gdy mijanie się jest nieuniknione. Kiedy inny pies przechodzi blisko (najczęściej już po tym, jak nas minie), mój nagle chce do niego lecieć w trybie "taran" ^^, żeby się bawić. Jak już poczuje się swobodnie, mógłby bawić się godzinami (często zabieram go do psich kumpli, a na spacerach, jeśli właściciele drugiego psa nie mają nic przeciwko, pozwalamy im na zabawę i zawsze wszystko kończy się bardzo dobrze).

Czasami zdarza się, że zaczyna się trząść, cały skulony na widok jednego lub kilku psów. Sęk w tym, że nie wiem, co on ma wtedy w głowie. Czasem to zachowanie (na które mu pozwalam, bo w sumie wolę to niż agresję) bywa kłopotliwe, np. na środku drogi przy samochodach albo gdy niestety bardzo mi się spieszy.

Dlatego piszę do Was – jeśli macie jakieś doświadczenia w tej kwestii, chętnie dowiem się, jak dodać mu więcej pewności siebie i wzmocnić jego zaufanie do mnie.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Marcoo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć.

To bardzo stary post, ale chciałbym wiedzieć, jak sytuacja rozwinęła się z czasem?

Dzięki

Przetłumaczony francuski
    M
    Marcoo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

To bardzo stary post, ale chętnie dowiem się, jak sytuacja rozwinęła się z czasem?

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Miałem psiaka, który często tak robił, kiedy spotykaliśmy inne psy. Wcale nie wyglądał na zestresowanego – miałem wrażenie, że to był jego sposób na powiedzenie: „hej, jestem spoko, pobawisz się ze mną?”.

Przeszło mu samo, jak już dorósł.

Przetłumaczony francuski
    J
    Jcne Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W niektórych sytuacjach i zależnie od kontekstu, pies może się kłaść, żeby uspokoić atmosferę lub wysłać sygnał uspokajający.

Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, spróbujemy tego! Jeśli to normalne zachowanie, to dobry znak ^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To, co opisujesz, to w rzeczywistości normalne zachowanie u niektórych psów, gdy podchodzą do innych czworonogów – zarówno tych znanych, jak i obcych – a czasem nawet do ludzi (choć to zdarza się rzadziej). To po prostu ich metoda na zapoznanie się i absolutnie nie jest to żaden problem.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dzień dobry, Tak jak piszą inni użytkownicy, trzeba stopniowo uczyć psa poprawnego chodzenia przy nodze w mieście. Warto również kontynuować socjalizację z innymi psami, nawet jeśli takie zachowanie jest normalne. Przy nauce chodzenia przy nodze proszę trzymać smycz krótko, a jeśli pies się rozproszy – przywołać go i nagrodzić smakołykiem lub pogłaskaniem, w zależności od tego, co u Państwa najlepiej się sprawdza. Radzę zacząć od krótkich spacerów i stopniowo je wydłużać, w miarę jak pies będzie potrafił coraz lepiej się skoncentrować. Powodzenia! Cyanne – studentka weterynarii
    Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś
    Problem pojawia się w mieście – na smyczy mój pies totalnie zamiera, gdy tylko zobaczy innego psiaka, mimo że przecież potrafi ładnie chodzić i nie ciągnąć. Poza miastem nie mam z tym większego kłopotu (chyba że u podłoża leży po prostu strach). Tam pozwalam mu spokojnie poobserwować i pobawić się, jeśli tylko właściciel z naprzeciwka nie ma nic przeciwko.
    Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś

Hej ponownie,

Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście, miałem ten sam pomysł, co Pan/Pani. Ten problem zaczął się około 5. miesiąca życia; już wtedy zabierałem go na spacery z innymi psami i do miasta, żeby oswajał się z ludźmi, motocyklami... W mieście przy ludziach nie ma żadnych problemów, dzieje się to tylko na ścieżkach, które on zna i gdzie zazwyczaj nikogo nie ma. Tam faktycznie się kładzie... A jak już się z kimś zapozna, to jest z niego prawdziwy kochany psiak i właśnie dlatego nie chcę się pomylić co do przyczyn...

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mnóstwo psów kładzie się w pozycji „obserwacja i ewentualne zaproszenie”, kiedy widzą innego psiaka z daleka. Nie ma żadnego powodu, żeby oduczać ich tego nawyku na terenach spacerowych. W mieście zakładam, że Twój pies idzie przy nodze, czyli jest to taki marsz kontrolowany, więc wtedy nie ma on przyzwolenia na interesowanie się czymkolwiek innym niż trzymaniem Twojego tempa.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post