Adopcja mieszanki Border Collie i Beaucerona. Opinie? Porady?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Razem z rodziną planujemy adopcję psa (szczeniaka).

Prawdę mówiąc, bardziej znamy się na kotach. Jestem jedyną osobą w rodzinie, która jest całkiem nieźle doinformowana w tym temacie, więc dostałam wolną rękę w poszukiwaniach. Najpierw zainteresowały mnie Golden Retrievery, to prawdziwe skarby! Potem Labradory!

Ale całkiem niedawno trafiłam na krzyżówkę dwóch ras, o których wcześniej nie wiedziałam zbyt wiele – ale bardzo mi się spodobała.

To mieszanka matki rasy border collie i ojca beaucerona! Powiem wam, że aż mi szczęka opadła. Poczytałam trochę więcej i w sumie obie te rasy idealnie pasują do naszych „kryteriów”. ALE to dość specyficzne połączenie, więc charakter może być mało przewidywalny...

Mamy czas, żeby mu go poświęcić i wszystko wydaje się w porządku. Ale sami rozumiecie, chciałabym wiedzieć, czego mamy się spodziewać?

Dodam jeszcze, że jeśli się zdecydujemy, to kiedy do nas trafi, będzie miał miesiąc i 9 dni. Macie jakieś dobre rady na start z tak młodziutkim szczeniakiem?

Aha, i jeszcze dopiszę, że mieszkamy w bloku. Mieszkanie jest jednak bardzo duże, więc nie sądzę, żeby to był problem...

Z góry dzięki za wszystko.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

24 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Zgadzam się z jimlolo. Moim zdaniem, jeśli jesteś pewny swojego wyboru i tego, jak chcesz wychować psa, to nie ma żadnego problemu z wyborem tej czy innej rasy. Trzeba być po prostu na to naprawdę gotowym.

W tym wątku najbardziej przeraża mnie to, że jakiś „hodowca” nie chce trzymać szczeniaka do ukończenia dwóch miesięcy, mimo że jest to obowiązkowe i z tego co kojarzę, można za to dostać karę, jeśli się to zgłosi. Zresztą, tak jak już było pisane we wcześniejszych komentarzach – unikajcie jak tylko możecie brania szczeniaka, który nie ma jeszcze dwóch miesięcy!

Przetłumaczony francuski
    Didou13
    Didou13 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak czy inaczej, jeśli nigdy wcześniej nie miałaś psa, uciekaj od bordera, a tym bardziej od beaucerona! A już w ogóle od takiej mieszanki! No serio, jaki poważny hodowca zaproponowałby ci:

1- wzięcie go przed ukończeniem 8. tygodnia życia

2- robienie tak nieodpowiedzialnych krzyżówek!

3- oferowanie go komuś, kto nigdy wcześniej nie miał psa

Ta osoba pewnie nie ma zielonego pojęcia o hodowli i skończysz z niesamowicie pobudliwym psem, który bez wahania będzie cię gryzł po rękach i rzucał się na wszystko, co się rusza, bo nie nauczył się żadnych psich zasad, samokontroli i na pewno nie przeszedł żadnej socjalizacji!

I ty jeszcze twierdzisz, że zrobiłaś rozeznanie! ... MÓJ BOŻE!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Hejka!

Pewnie piszę trochę po czasie, ale czytając wasze wszystkie posty i rady, często widzę ten sam wniosek: „Jeśli nie masz 4 czy 5 godzin dziennie dla swojego psa, to odpuść sobie. Poszukaj raczej rasy, która wymaga mniej pracy”...

Sama mam teraz cudowną suczkę, miksa bordera z beauceronem, która ma naprawdę łagodny charakter i wcale nie jest rozbrykana. Fakt, spacerujemy z nią od godziny do dwóch dziennie i mieszkamy w domu, ale ona nigdy nie zostaje sama na zewnątrz bez nas i nie domaga się więcej ruchu. Myślę, że charakter psa ma ogromne znaczenie i nie można sugerować się tylko samą rasą!

To koniec końców po prostu kwestia szczęścia, kiedy bierzesz psa.

Nigdy nie wiadomo, co taki psiak przeszedł wcześniej i co mogło ukształtować jego charakter.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pies, niezależnie od rasy, wcale nie potrzebuje ogrodu. Bo tak naprawdę liczy się to, żeby wychodzić z nim na spacery i spędzać z nim czas.

Zauważysz zresztą, że psy mieszkające w bloku są często lepiej wychowane i zsocjalizowane... Dlaczego? Bo jak się mieszka w mieszkaniu z dużym psem, to trzeba z nim często wychodzić. Nie ma ogrodu, żeby po prostu wystawić psa na zewnątrz i pozwolić mu się nudzić przez cały dzień.

Jeśli chodzi o wiek szczeniaka przy adopcji... wzięcie bardzo młodego malucha nie musi być problemem. Moja sunia miała 6 tygodni, kiedy ją adoptowałam. Ale wtedy trzeba poświęcać szczeniakowi mnóstwo czasu, żeby nauczyć go tego wszystkiego, czego matka mogła nie zdążyć mu przekazać.

Uwaga, wcale nie polecam adopcji tak młodego szczeniaka. Mówię tylko, że jest to możliwe i jeśli podejdzie się do tego mądrze, można wychować bardzo zrównoważonego psa.

A co do mieszanki border collie z beauceronem – jeśli nie masz 4 czy 5 godzin dziennie, które możesz poświęcić psu, to lepiej odpuść. Rozejrzyj się raczej za rasą, która wymaga mniej pracy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To wszystko, co mogłabym Ci powiedzieć, bo zawsze mam swoje zdanie na większość tematów.

---------------------------------

Oto co napiszę:

Nieważne, jakich wyborów dokonujesz w życiu, nigdy nie użalaj się nad swoim losem i nie biczuj się ciągle!

W życiu podejmujemy decyzje, z których jesteśmy dumni, ale też takie, których żałujemy. Najważniejsze to jednak umieć się podnieść i mieć w sobie duże poczucie odpowiedzialności.

Nie znam się jednak za bardzo na rasie beauceron, więc nie powiem Ci zbyt wiele o przyczynach czy konsekwencjach!

W skrócie: bądź na 100% pewna, zanim zdecydujesz się na adopcję!

Przetłumaczony francuski
    Stellaieux
    Stellaieux Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć :)

Z tego co kojarzę, nie wolno oddawać ani sprzedawać szczeniaka przed ukończeniem 8. tygodnia życia. Do tego obowiązkowo musi być on wcześniej zaszczepiony i zaczipowany.

Marjorie82, pies w tym typie w mieszkaniu to nie jest zbyt rozsądny pomysł, no chyba że metraż jest spory, masz duży balkon i taras, a do tego czas na dłuuugie spacery.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, chcę adoptować miksa border collie z beauceronem, ale zastanawiam się, czy w małym mieszkaniu to będzie rozsądne?
    Przetłumaczony francuski
    C
    Colinee Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Musisz się upewnić, że piesek jest już odstawiony od matki, zanim go zaadoptujesz – teraz to jeszcze zdecydowanie za wcześnie! Poza tym wydaje mi się, że dla takiego psa ogród to podstawa, nawet jeśli nie trzeba z nim codziennie biegać przez 3 godziny (sama mam border collie). Nie jestem pewna, czy to najbardziej odpowiednia rasa (bez ogrodu może być ciężko!), ale z drugiej strony w ogóle nie znam się na beauceronach :)
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, trzymaj się tego terminu 8 tygodni, tak będzie lepiej i dla psa, i dla Was. Daj znać, co u Was słychać, jeśli masz ochotę? 👌
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Jasne, super! Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi. Odpowiadając ogólnie – faktycznie szukam psa tak samo aktywnego i wysportowanego jak ja, więc zupełnie mnie to nie martwi, bo właśnie na tym mi zależy. Zastanawiam się jednak teraz nad kwestią odstawienia od matki i tym, jak to wpłynie na jego psychikę i równowagę. Pomyślałam, że może uda mi się dogadać z obecnymi właścicielami, żeby mama szczeniaka mogła go zatrzymać u siebie jeszcze trochę dłużej (?) W międzyczasie moglibyśmy ich odwiedzać. Ale nie mam pewności, czy się zgodzą... Jeśli odmówią, no cóż, będziemy szukać gdzie indziej... Jeszcze raz dzięki za wszystkie odpowiedzi, bardzo mi pomogły.
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 24

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post