Adopcja mieszanki Border Collie i Beaucerona. Opinie? Porady?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Razem z rodziną planujemy adopcję psa (szczeniaka).

Prawdę mówiąc, bardziej znamy się na kotach. Jestem jedyną osobą w rodzinie, która jest całkiem nieźle doinformowana w tym temacie, więc dostałam wolną rękę w poszukiwaniach. Najpierw zainteresowały mnie Golden Retrievery, to prawdziwe skarby! Potem Labradory!

Ale całkiem niedawno trafiłam na krzyżówkę dwóch ras, o których wcześniej nie wiedziałam zbyt wiele – ale bardzo mi się spodobała.

To mieszanka matki rasy border collie i ojca beaucerona! Powiem wam, że aż mi szczęka opadła. Poczytałam trochę więcej i w sumie obie te rasy idealnie pasują do naszych „kryteriów”. ALE to dość specyficzne połączenie, więc charakter może być mało przewidywalny...

Mamy czas, żeby mu go poświęcić i wszystko wydaje się w porządku. Ale sami rozumiecie, chciałabym wiedzieć, czego mamy się spodziewać?

Dodam jeszcze, że jeśli się zdecydujemy, to kiedy do nas trafi, będzie miał miesiąc i 9 dni. Macie jakieś dobre rady na start z tak młodziutkim szczeniakiem?

Aha, i jeszcze dopiszę, że mieszkamy w bloku. Mieszkanie jest jednak bardzo duże, więc nie sądzę, żeby to był problem...

Z góry dzięki za wszystko.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

24 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Border collie i beauceron to dwa psy pasterskie. Tak jak zostało wspomniane wyżej, to będą psy więcej niż aktywne. Moja sunia bordera potrzebuje minimum 3 godziny ruchu dziennie... i to naprawdę tylko wtedy, gdy nie mam innego wyjścia.

Beauceron to pies ważący 40 kg. Koleżanka ma jednego i jestem pewna, że to ta sama „walka”. Znam też sporo takich, które pracują przy stadzie.

Więc chcecie bez doświadczenia wziąć 30-kilogramowe zwierzę, które było za wcześnie odstawione od matki i ma niespożytą energię?

Domyślcie się sami, jakie przeboje was czekają.

Szczerze, jak na pierwszego psa, nie utrudniajcie sobie tak życia. Nawet ze zrównoważonym psem nie jest łatwo... więc nie rzucajcie sobie sami kłód pod nogi :-P

A jeśli szukacie czegoś w podobnym typie i nie macie za daleko do Sabaudii, to istnieje jeszcze owczarek sabaudzki (berger de savoie).

http://www.bergerdesavoie.org

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć wszystkim! Nie tak dawno temu trafiłam na krzyżówkę dwóch ras, o których nie wiem może zbyt wiele, ale bardzo mi się spodobała. To miks border collie (mama) i owczarka francuskiego beauceron (tata)! Byłam, jak to się mówi, w lekkim szoku. Poczytałam trochę więcej i wychodzi na to, że obie te rasy idealnie pasują do naszych „kryteriów”. ALE to dość nietypowa mieszanka, więc charakter może być mało przewidywalny... Mamy czas, żeby się nim zająć i wszystko wydaje się być okej. Ale sami rozumiecie, chciałabym wiedzieć, czego możemy się spodziewać? Dodam, że jeśli się na niego zdecydujemy, to w momencie trafienia do nas będzie miał miesiąc i 9 dni. Macie jakieś dobre rady na start z tak młodym szczeniakiem? A, i jeszcze zaznaczę, że mieszkamy w bloku. Mieszkanie jest jednak bardzo duże, więc nie sądzę, żeby to był problem... Z góry dziękuję za wszystko. Ja uważam, że charakteru psa i tak nie da się do końca przewidzieć. A przy krzyżówce to już w ogóle loteria. Miesiąc i 9 dni? Odpuść sobie ten pomysł, zabraknie mu wychowania przez matkę. Zostaw go z nią przynajmniej do tych przepisowych 8 tygodni, to ważne dla dobra i rozwoju szczeniaków. No i tak, taki pies wymaga mnóstwa spacerów i aktywności fizycznej każdego dnia. Zgadzam się z Sofi i Caroline.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przyznam szczerze, nie chcąc Cię urazić, że mówienie „dobrze się doinformowałam”, a potem branie pod uwagę adopcji szczeniaka przed odstawieniem od matki, nie brzmi zbyt logicznie. Taki maluch może mieć później mnóstwo problemów behawioralnych: brak znajomości psich sygnałów, agresję lub lęk wobec innych psów, ogólną lękliwość czy problemy z kontrolowaniem siły gryzienia. Niedawno widziałam szczeniaka, który nie był w pełni odstawiony – ma teraz 3 miesiące i przejawia bardzo silne lęki.

Czasem w zabawie ze strachu podsikuje albo przesadnie piszczy. Kiedy pierwszy raz zobaczył Iago i Govou (dwa psy), schował się i zsikał pod siebie. Potem trochę mu przeszło, ale umówmy się – to nie jest normalne zachowanie u szczeniaka. Nie twierdzę, że ktoś z dużym doświadczeniem tego nie wyprostuje z czasem, ale przy pierwszym psie takie wyzwanie to słaby pomysł, nawet z czysto etycznego punktu widzenia. Zresztą, u nas też nie powinno się oddawać szczeniąt przed 8. tygodniem życia; muszą być zaczipowane i mieć książeczkę zdrowia z potwierdzeniem stanu zdrowia.

Dalej mamy bordera – to pies pasterski, który jak nie zaspokoi instynktu, to wyładowuje go na samochodach czy biegaczach. Border potrafi pracować cały dzień na farmie, to chyba najbardziej sportowy pies, jakiego można spotkać. Czasem potrzebuje 5-6 godzin aktywności dziennie, żeby być szczęśliwym. Beauceron to też bardzo aktywna rasa. Jesteś gotowa na pracę umysłową, zabawy węchowe, treningi z klikerem kilka razy dziennie, wspólne bieganie i poświęcanie mu tych 5-6 godzin, jeśli będzie tego wymagał? Branie mieszańca bordera na pierwszego psa, i to jeszcze nieodstawionego od matki, to dla mnie misja samobójcza – ja bym się w to nie pakowała. Jeśli chcesz mieszańca, idź do schroniska albo fundacji, czasem mają szczeniaki, trzeba tylko cierpliwości. A jak zależy Ci na konkretnej rasie, to uderzaj do dobrej hodowli (ZKwP), a nie do pseudohodowli, żeby mieć psa z rodowodem, wychowanego w domowych warunkach.

Przetłumaczony francuski
    Sofi771
    Sofi771 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Od goldena do bordera...

Szukasz psa sportowego? Czy po prostu ta rasa najbardziej Ci się podoba z wyglądu?

Szczeniak nie jest w pełni odstawiony od matki przed ukończeniem drugiego miesiąca życia, więc nie adoptuj malucha, który ma mniej niż osiem tygodni, nie jest zachipowany ani nie przeszedł pierwszego szczepienia...

Przetłumaczony francuski
  • 24 komentarzy na temat 24

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post