Dziwne zachowanie przed jedzeniem

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim,

Mam 8-miesięczną suczkę border collie, Nalę.

Piszę do Was, bo Nala dziwnie się zachowuje, kiedy ma jeść suchą karmę. Szura pyszczkiem po podłodze w kuchni w stronę miski, tak jakby coś zagrzebywała.

Macie jakiś pomysł, o co może chodzić? Widzieliście już kiedyś coś takiego?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    To super, ale myślę, że dla tego psa to by nie wystarczyło. To pewnie kwestia instynktu związanego z rasą albo z tym, że to krzyżówka.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Może trochę odbiegam od tematu... a co z zabawkami typu Kong, w których chowa się jedzenie?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mamy tu do czynienia z psem pasterskim o bardzo silnym instynkcie. Jeśli rady od Energie nie pomogą, odezwij się do grup dedykowanych border collie.
    Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Enregiesolaire, znowu trafiłeś w samo sedno, nic dodać, nic ująć! Dzięki.

To miłe, dzięki. Miałem farta, że akurat tu zajrzałem. Na początku myślałem, że będę musiał zabrać go do weterynarza.

Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Zgłoś

Jeśli robi to po jedzeniu, to wtedy sytuacja wygląda inaczej. Może po prostu w tym momencie zjadła już wystarczająco dużo. Spróbuj może odmierzać jej porcje?

Ja, zamiast zabierać miskę, wolę dać psu możliwość schowania jedzenia. Psy o tym pamiętają i wracają do swoich skrytek później, w razie potrzeby (o ile Twoim celem jest stały dostęp do karmy, tak jak niektórzy robią).

To zajmuje psa i pozwala mu zaspokoić naturalny instynkt, więc pewnie dzięki temu czuje się po prostu lepiej.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=O37eQiUSA8s]

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Enregiesolaire, napisałeś już wszystko, nic dodać, nic ująć! Dzięki.
    Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Zgłoś

To proste – ona po prostu nie ma teraz ochoty na jedzenie.

Całkiem możliwe więc, że po prostu nie smakuje jej ta konkretna marka.

Albo zwyczajnie nie jest w tej chwili głodna.

Jeśli podajesz karmę o stałej porze, mogła zjeść coś za Twoimi plecami, zwłaszcza jeśli to Border Collie. One potrafią nawet sejf otworzyć lol

Takie zachowanie oznacza, że chce "zakopać" swoją miskę. Drapie, żeby ją ukryć. Jeśli położysz przed nią pustą reklamówkę albo cokolwiek innego, pies prawdopodobnie spróbuje tym przykryć jedzenie.

Najlepiej zabierz wtedy miskę, bo dla psa to frustrujące, kiedy chce zabezpieczyć jedzenie, a nie może tego zrobić. Możesz też poeksperymentować z innymi smakami lub rodzajami karmy, jeśli martwisz się, że ta jej po prostu nie pasuje.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Miska jest pełna? Pociera noskiem o podłogę, kiedy do niej podchodzi?

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post