Dziwne zachowanie przed jedzeniem
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Może trochę odbiegam od tematu... a co z zabawkami typu Kong, w których chowa się jedzenie?
To miłe, dzięki. Miałem farta, że akurat tu zajrzałem. Na początku myślałem, że będę musiał zabrać go do weterynarza.
Jeśli robi to po jedzeniu, to wtedy sytuacja wygląda inaczej. Może po prostu w tym momencie zjadła już wystarczająco dużo. Spróbuj może odmierzać jej porcje?
Ja, zamiast zabierać miskę, wolę dać psu możliwość schowania jedzenia. Psy o tym pamiętają i wracają do swoich skrytek później, w razie potrzeby (o ile Twoim celem jest stały dostęp do karmy, tak jak niektórzy robią).
To zajmuje psa i pozwala mu zaspokoić naturalny instynkt, więc pewnie dzięki temu czuje się po prostu lepiej.
[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=O37eQiUSA8s]
To proste – ona po prostu nie ma teraz ochoty na jedzenie.
Całkiem możliwe więc, że po prostu nie smakuje jej ta konkretna marka.
Albo zwyczajnie nie jest w tej chwili głodna.
Jeśli podajesz karmę o stałej porze, mogła zjeść coś za Twoimi plecami, zwłaszcza jeśli to Border Collie. One potrafią nawet sejf otworzyć lol
Takie zachowanie oznacza, że chce "zakopać" swoją miskę. Drapie, żeby ją ukryć. Jeśli położysz przed nią pustą reklamówkę albo cokolwiek innego, pies prawdopodobnie spróbuje tym przykryć jedzenie.
Najlepiej zabierz wtedy miskę, bo dla psa to frustrujące, kiedy chce zabezpieczyć jedzenie, a nie może tego zrobić. Możesz też poeksperymentować z innymi smakami lub rodzajami karmy, jeśli martwisz się, że ta jej po prostu nie pasuje.
Miska jest pełna? Pociera noskiem o podłogę, kiedy do niej podchodzi?
8 komentarzy na temat 8