Guzek na ogonie

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Moja około 4-letnia suczka ma twardy guzek pod ogonem, mniej więcej w połowie jego długości. Ma on około 1 cm na 1 cm. Byłam u weterynarza, pani doktor próbowała ustalić, co to takiego. Zrobiła nakłucie igłą, ale nic nie udało się wyciągnąć.

Wygląda więc na to, że to nie jest cysta. Nie wiem, czy to rośnie – zauważyłam tę kulkę jakieś 2 tygodnie temu i od tamtej pory nie widzę większych zmian.

Moja psinka nie odczuwa przy tym bólu, nie drapie się tam ani nic.

Według weterynarza kolejnym krokiem miałaby być operacja i przebadanie tego guzka.

Zastanawiam się, czy operacja (pod pełną narkozą) jest faktycznie niezbędna?

Przeglądałam trochę internet, ale nikt nie pisze o twardym guzku bez żadnego płynu, który nie wyglądałby podejrzanie.

Co o tym sądzicie? Jaka jest wasza opinia?

Dzięki wielkie za odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • S
    Sarahodet Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Natacha, mój pies ma dokładnie takie same objawy... czy dostałaś jakąś odpowiedź??

Przetłumaczony francuski
    N
    Natacha 71 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, mój 8-letni pies ma duże problemy z chodzeniem. Prawie w ogóle nie unosi tylnych łap, kiedy idzie, a wstawanie i kładzenie się sprawia mu wyraźną trudność. Przestał też jeść suchą karmę – żeby go jakoś zachęcić do jedzenia, muszę przygotowywać mu specjalne papki. Do tego u nasady ogona pojawiło się twarde zgrubienie, które ma około 3 cm. Czy możecie mi jakoś pomóc? Bardzo proszę o rady. Dziękuję.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dzień dobry, Brak płynu w nowo powstałej zmianie faktycznie wyklucza hipotezę torbieli. Pozostaje zatem możliwość nowotworu. Choć to słowo może brzmieć groźnie, guz nie zawsze musi zagrażać życiu zwierzęcia. Jeśli jest to zmiana łagodna, Pani suczce nie grozi niebezpieczeństwo w krótkim czasie, ale mimo wszystko zaleca się usunięcie guza, zanim stanie się on zbyt duży. Jeśli okaże się, że to nowotwór złośliwy, leczenie będzie bardziej skomplikowane, ale wciąż możliwe. Najpierw należy usunąć pierwotnego guza, a następnie upewnić się, czy nie ma przerzutów. Jeśli się pojawią, konieczne będzie rozważenie terapii onkologicznej. Tutaj również, mimo że termin ten budzi niepokój, nie wolno tracić nadziei. Niektóre psy bardzo dobrze reagują na leczenie przeciwnowotworowe – wszystko zależy od charakteru guza, a weterynarz na pewno udzieli Pani szczegółowych informacji na ten temat. Kilka sygnałów może sugerować nowotwór złośliwy: szybki wzrost zmiany, stan zapalny, owrzodzenie lub nekroza (martwica), niewyraźne granice guza, wielość zmian czy rodzaj tkanki, której to dotyczy... Jednak tylko badanie histopatologiczne (czyli obejrzenie komórek pod mikroskopem) pozwala postawić pewną diagnozę. W tym celu należy pobrać komórki z podejrzanej zmiany. Takie pobranie odbywa się pod narkozą. Biorąc pod uwagę niewielki rozmiar guza i łatwy dostęp do niego, weterynarz prawdopodobnie chce upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i od razu usunąć go w całości. Dzięki temu będzie miał wystarczający materiał do badania, a dodatkowo – jeśli nowotwór okaże się złośliwy, pierwszy etap leczenia będzie już za Państwem. Jeśli zaś okaże się łagodny, terapia zostanie zakończona. Zachęcam więc do dalszej rozmowy z weterynarzem, aby mógł on jak najszybciej wyjaśnić Pani wszystkie szczegóły i konsekwencje tej operacji. Miłego dnia. Pierre
    Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post