Mój pies gryzie smycz i skacze na mnie podczas spacerów

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!😌

Mam taki problem: mój 4-miesięczny szczeniak podczas spacerów bez przerwy gryzie smycz, a kiedy go upominam, zaczyna na mnie skakać i gryźć mnie po ubraniach. Sprawdzałem w internecie, dlaczego on to robi i jak na to reagować. Większość osób radziła, że nie ma sensu go karcić, tylko trzeba go ignorować i chwalić dopiero, gdy puści smycz. Problem w tym, że jak go ignoruję, to on zupełnie nic sobie z tego nie robi – dalej gryzie smycz i zachowuje się tak samo, jak wtedy, gdy go upominam (czyli skacze na mnie i gryzie mi ciuchy). Naprawdę nie wiem już, co robić, spacery stały się dla mnie udręką. Mam nadzieję, że podpowiecie mi jakieś rozwiązanie. Z góry dzięki! 😌

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

38 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Candicexsiriusxorion Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    @Candicexsiriusxorion powinieneś założyć własny wątek, żeby dostać więcej odpowiedzi. Gryzienie smyczy i ciebie może być oznaką ekscytacji albo słabo opanowanej frustracji. Powinieneś popracować nad tymi kwestiami w innych momentach, kiedy szczeniak jest bardziej chętny do nauki. Na przykład pod koniec spaceru, po zabawie z psimi kumplami. Kiedy szczeniak już się wybiega, będzie bardziej skupiony. Wtedy możesz zrobić kilka ćwiczeń, żeby nauczyć go lepszej samokontroli. Poszukaj w Google „ćwiczenia na samokontrolę u szczeniaka”, a znajdziesz mnóstwo przykładów i filmików – wybierz te, które ci pasują. To nie są czary, to wymaga czasu, ale myślę, że to może pomóc tobie i twojemu szczeniakowi lepiej nad sobą panować. oki obejrzę te filmiki i pokażę mamie, ale mam też inny problem – na razie tam, gdzie jesteśmy, są tylko dorosłe psy, a nie ma szczeniaków w jego wieku, więc za każdym razem boi się innych psów, przez co socjalizacja jest dość trudna. Mój szczeniak na samym początku też bał się innych psów. Żeby mu przeszło, kucałam przy nim, głaszcząc go i jednocześnie głaszcząc drugiego psa, żeby pokazać mu, że inne psiaki są spoko. Za pierwszym razem to nie zadziałało, ale mój maluch i tak zakodował sobie, że ten drugi pies nie chce mu zrobić krzywdy. Za drugim razem po 2 minutach zaczęła się zabawa. Potem nabrał pewności siebie i podchodził do każdego psa z nastawieniem „jesteś moim przyjacielem”. U mnie to zadziałało, możesz spróbować zrobić tak samo. Najlepiej, żeby właściciel drugiego psa był sympatyczny i miał chwilę czasu, żebyś mogła na spokojnie pokazać szczeniakowi, że fajnie jest mieć kumpli. Fakt, miałam sporo szczęścia, bo pierwsze dwa psy, które spotkaliśmy, były spokojne i właściciele też byli w porządku. Moim zdaniem dorosłe psy są nawet lepsze do socjalizacji szczeniaka. Szczeniaki między sobą tylko świrują, a dorosły pies o wiele lepiej wyznacza granice. Wśród kumpli mojego psa jest 5-letnia suczka, która strasznie zrzędzi i uwielbiam to obserwować! Nic mu nie odpuszcza, cały czas na niego powarkuje i to jest ekstra! Mój gapa ją respektuje i dzięki temu uczy się opanowania. staramy się tak robić, ale on szczeka na wszystkie inne psy, więc tamte też zaczynają szczekać i to go przeraża.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    @Candicexsiriusxorion, najlepiej załóż własny wątek, żeby dostać więcej odpowiedzi. To, że psiak gryzie smycz i ciebie, może być oznaką ekscytacji albo słabo opanowanej frustracji. Warto nad tym popracować w momentach, kiedy szczeniak jest na to otwarty – na przykład pod koniec spaceru, po zabawie z kumplami. Jak szczeniak się porządnie wyhasła, będzie bardziej skoncentrowany. Wtedy możesz zrobić parę ćwiczeń na samokontrolę. Wpisz w Google „ćwiczenia na samokontrolę szczeniaka”, znajdziesz mnóstwo przykładów i filmików, na pewno wybierzesz coś dla siebie. To nie są czary, to wymaga czasu, ale myślę, że bardzo wam to pomoże. Oki, obejrzę te filmiki i pokażę mamie. Mam też inny problem – tam, gdzie teraz jesteśmy, są same dorosłe psy, nie ma szczeniaków w jego wieku, więc on za każdym razem się boi. Przez to socjalizacja jest dość trudna. Mój szczeniak na samym początku też bał się innych psów. Żeby mu pomóc, kucałam przy nim, głaskałam go i jednocześnie głaskałam drugiego psa, żeby pokazać mu, że inne psiaki są miłe. Za pierwszym razem nie podziałało, ale mój maluch i tak zapamiętał, że ten drugi pies nie ma złych zamiarów. Za drugim razem po dwóch minutach zaczęła się już zabawa. Potem tak nabrał pewności siebie, że podchodził do każdego psa z nastawieniem „ej, jesteś moim kumplem!”. U mnie to wypaliło, więc możesz spróbować tak samo. Najlepiej, żeby właściciel drugiego psa był sympatyczny i miał chwilę czasu, żebyście mogli na spokojnie pokazać szczeniakowi, że poznawanie nowych kumpli jest super. Fakt, miałam sporo szczęścia, bo pierwsze dwa psy, które spotkaliśmy, były w porządku, tak samo jak ich właściciele. Moim zdaniem dorosłe psy są nawet lepsze do socjalizacji malucha. Szczeniaki między sobą tylko wariują, a dorosły pies o wiele lepiej wyznacza granice. Wśród kumpli mojego psa jest jedna 5-letnia suczka, która strasznie marudzi i uwielbiam ją obserwować! Nic mu nie odpuszcza, cały czas na niego powarkuje i to jest świetne! Mój wielki gapa ją szanuje, a to uczy go, jak się opanować.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Pionowa smycz polega po prostu na trzymaniu jej w pionie, nad głową psa. Pies ma wtedy znacznie mniej siły, niż gdyby mógł napierać do przodu. Jeśli chodzi o metodę „na posąg”, to po prostu stoisz nieruchomo i patrzysz w dal, a przede wszystkim nie na psa. Ale i tak możesz poruszyć smyczą albo się odsunąć, jeśli cię gryzie. Patrzenie przed siebie i ignorowanie szczeniaka ma sprawić, że w końcu zacznie się zastanawiać, o co chodzi, i dzięki temu się uspokoi.

Aha, rozumiem, myślałem, że to jakaś marka smyczy, dzięki, że mi to wyjaśniłeś ^^ następnym razem tak zrobię. Przyznam, że nie trzymałem jej pionowo, tylko tak normalnie ^^'

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Trzymanie smyczy pionowo polega po prostu na trzymaniu jej w górze, prosto nad głową psa.

W tej pozycji pies ma znacznie mniej siły, niż gdy może swobodnie napierać do przodu.

Jeśli chodzi o metodę „na posąg”, po prostu stoisz nieruchomo i patrzysz gdzieś przed siebie, byle nie na psa. Oczywiście możesz poruszyć smyczą lub się odsunąć, jeśli maluch zacznie cię gryźć.

Patrzenie w dal i ignorowanie szczeniaka ma sprawić, że w końcu sam zacznie się zastanawiać, co się dzieje, i dzięki temu się uspokoi.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Jak on ma cię ugryźć, skoro trzymasz go na krótkiej smyczy pionowo?? Osoba robiąca za „posąg” może przecież ruszać lewą ręką, żeby dzięki smyczy powstrzymać skoki (pionowa i krótka, bardzo luźna przy chodzeniu, ale blokująca, jakby chciał cię zaatakować, no bez przesady!)

Sorki, ale nie wiedziałem, co to jest ta pionowa smycz, mama kupiła smycz treningową.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Jak niby ma Cię ugryźć, jeśli trzymasz go na krótkiej smyczy pionowo?? "Posąg" może przecież poruszać lewą ręką, żeby zapanować nad skokami dzięki smyczy (pionowej i krótkiej, bardzo luźnej przy chodzeniu, ale ograniczającej, jeśli Cię zaatakuje, no przecież!)

Sorki, ale nie wiedziałem, co to jest smycz pionowa, moja mama kupiła smycz treningową

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jak on ma cię ugryźć, skoro trzymasz go na krótkiej, pionowej smyczy?? „Posąg” wciąż może przecież ruszać lewą ręką, żeby opanować skoki dzięki smyczy (pionowej i krótkiej – luźnej podczas chodzenia, ale ograniczającej ruchy, gdyby cię atakował, no przecież!)
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Nie masz się co stresować, jego zachowanie jest zupełnie normalne w tym wieku. Musisz po prostu znaleźć czas na to, żeby się zatrzymać, kiedy on zaczyna rozrabiać. Stoisz wtedy nieruchomo, patrząc przed siebie – psiaki w końcu zawsze zaczynają się uspokajać (nawet jeśli miałoby to oznaczać przejście tylko 3 metrów przed kolejnym przystankiem, gdy tylko poczujesz, że ciągnie...)

Okej, czyli jeśli dobrze rozumiem, mam stać jak posąg przez cały czas, kiedy on mnie gryzie? W końcu z czasem przestanie, nawet jeśli miałoby to trwać naprawdę długo, na przykład z 15 minut?

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie ma co się stresować, jego zachowanie jest zupełnie normalne w tym wieku. Wystarczy po prostu poświęcić trochę czasu i zatrzymywać się, gdy tylko źle się zachowuje. Stoisz nieruchomo, patrząc przed siebie – one w końcu zawsze zaczynają się pilnować, nawet jeśli przejdziecie tylko 3 metry do kolejnego stopu, gdy tylko znowu zacznie ciągnąć.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Smycz powinna być trzymana pionowo, a nie pod skosem. To najważniejsza zasada poprawnego używania smyczy. Musisz zastygnąć w bezruchu jak posąg, gdy tylko pies zaczyna się źle zachowywać, aż zrozumie, że jeśli chce kontynuować spacer, musi się odpowiednio ustawić.

No jasne, ale tak szczerze, to strasznie się stresuję, kiedy on tak robi, więc trudno mi wtedy udawać ten posąg, ale następnym razem spróbuję jeszcze raz ^^

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 38

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post