Mój pies gryzie smycz i skacze na mnie podczas spacerów

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!😌

Mam taki problem: mój 4-miesięczny szczeniak podczas spacerów bez przerwy gryzie smycz, a kiedy go upominam, zaczyna na mnie skakać i gryźć mnie po ubraniach. Sprawdzałem w internecie, dlaczego on to robi i jak na to reagować. Większość osób radziła, że nie ma sensu go karcić, tylko trzeba go ignorować i chwalić dopiero, gdy puści smycz. Problem w tym, że jak go ignoruję, to on zupełnie nic sobie z tego nie robi – dalej gryzie smycz i zachowuje się tak samo, jak wtedy, gdy go upominam (czyli skacze na mnie i gryzie mi ciuchy). Naprawdę nie wiem już, co robić, spacery stały się dla mnie udręką. Mam nadzieję, że podpowiecie mi jakieś rozwiązanie. Z góry dzięki! 😌

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

38 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • C
    Candicexsiriusxorion Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Candicexsiriusxorion, najlepiej załóż własny wątek, żeby otrzymać więcej odpowiedzi. Gryzienie smyczy i skakanie na Ciebie może być oznaką ekscytacji lub słabo opanowanej frustracji. Warto nad tym popracować w momentach, kiedy szczeniak jest bardziej skupiony i chętny do współpracy – na przykład pod koniec spaceru, po zabawie z psimi kumplami. Kiedy piesek już się wybiega, będzie mu łatwiej się skoncentrować. Możesz wtedy wprowadzić kilka ćwiczeń, żeby nauczyć go lepszej samokontroli. Wpisz w Google „ćwiczenia na samokontrolę u szczeniaka”, a znajdziesz mnóstwo przykładów i filmików, z których możesz coś wybrać. To nie dzieje się za dotknięciem czarodziejskiej różdżki i wymaga czasu, ale myślę, że pomoże to i Tobie, i Twojemu szczeniakowi lepiej nad sobą panować.

Oki, obejrzę te filmiki i pokażę je mamie. Mam jeszcze jeden problem – w miejscu, gdzie teraz jesteśmy, są same dorosłe psy, a nie ma żadnych szczeniaków w jego wieku. Przez to mały za każdym razem boi się innych psów, więc z socjalizacją jest dość ciężko.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Smycz musisz trzymać pionowo, a nie pod skosem. To najważniejsza zasada poprawnego używania smyczy. Musisz zamienić się w posąg, gdy tylko pies zacznie zachowywać się nieodpowiednio, i czekać tak długo, aż zrozumie, że jeśli chce iść dalej na spacer, musi się odpowiednio ustawić.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

To typowe zachowanie u szczeniaków i nie ma na to żadnego magicznego sposobu. Potrzeba czasu, pokazania mu, że takie zachowanie nie jest akceptowane, i dania mu alternatywy, na której będzie mógł się wyładować. Ile masz lat? Twój pies wyrośnie na całkiem sporego zwierzaka, więc koniecznie trzeba go nauczyć chodzenia na smyczy. Przede wszystkim pokaż mu, że ciągnięcie czy gryzienie smyczy nic mu nie daje. W takim przypadku, gdy zaczyna to robić, po prostu się zatrzymaj i patrz gdzieś w dal, aż przestanie. Kiedy się uspokoi, powiedz „dobry piesek” i idźcie dalej. Może to oznaczać, że przejście 500 metrów zajmie wam godzinę, ale to nic nie szkodzi. Chodzi o to, żeby krok po kroku uczyć go spokoju w różnych sytuacjach.

Mam 14 lat. Ostatnim razem, gdy wyszłam z nim sama, znów próbowałam go ignorować, ale gryzł mnie wszędzie, w tym po nogach. Moja mama też stara się go uczyć chodzenia na smyczy, ale ja się nie poddam i zrobię wszystko, żeby wyrósł na dobrego psa ^^

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Candicexsiriusxorion, najlepiej załóż własny wątek, żeby dostać więcej odpowiedzi.

Gryzienie smyczy i Ciebie może być oznaką ekscytacji lub frustracji, z którą maluch sobie nie radzi.

Warto popracować nad tymi elementami w innych momentach, kiedy szczeniak jest bardziej chętny do współpracy. Na przykład pod koniec spaceru, po zabawie z psimi kumplami. Kiedy szczeniak już się wyszaleje, będzie bardziej skupiony. Wtedy możesz wprowadzić parę ćwiczeń, żeby nauczyć go lepszego panowania nad sobą. Wpisz w Google „ćwiczenia na samokontrolę u szczeniaka” – znajdziesz mnóstwo przykładów i filmików, z których wybierzesz to, co najbardziej Wam podpasuje.

To nie zadzieje się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, wymaga czasu, ale myślę, że to pomoże Tobie i Twojemu psiakowi lepiej nad sobą panować.

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To typowe zachowanie u szczeniaków i nie ma na to żadnej złotej rady.

Potrzeba czasu, pokazania mu, że takie zachowanie nie jest tolerowane, i dania mu możliwości wyładowania energii w inny sposób.

Ile masz lat?

Twój pies wyrośnie na sporego zwierzaka, dlatego musisz go nauczyć chodzenia na smyczy.

Przede wszystkim pokaż mu, że ciągnięcie czy gryzienie smyczy nic mu nie daje. W takim przypadku, gdy tylko zacznie to robić, po prostu się zatrzymaj i patrz przed siebie, dopóki nie przestanie. Kiedy się uspokoi, powiedz „dobry piesek” i ruszajcie dalej.

Może to oznaczać, że przejście 500 metrów zajmie Wam nawet godzinę. Ale to nic nie szkodzi, bo celem jest to, żebyście powoli mogli robić coraz więcej rzeczy w spokoju.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    Mój 4-miesięczny szczeniak robi dokładnie to samo. To cane corso. Moja mama stara się robić wszystko, żeby przestał, a ja nie mogę go już nawet sama wyprowadzać na spacery. Czy możecie mi jakoś pomóc? Próbowałam go ignorować, ale to nic nie daje, on dalej to robi. (Piszę o mamie, bo jestem jeszcze dzieckiem, a pies należy do mojej mamy TvT). Ktoś mi pomoże? Bo już normalnie czuję jego zęby na kurtce. Wiem, że od 3 lat nikt tu nie odpowiadał, ale mam nadzieję, że jednak ktoś mi odpisze ^^' (przepraszam za błędy ^^).
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Widziałem ten filmik, ale to wcale nie jest takie potrząsanie, przecież jego łapy cały czas dotykają ziemi.

Aaaaa, no skoro łapy dotykają ziemi, to w takim razie wszystko gra!

Nie.

To są jakieś bzdury. Nie. Wolno. Potrząsać. Szczeniakiem.

Wrzuciłem ci ten filmik tylko po to, żeby pokazać, że nie można ślepo ufać radom, które wydają się kłócić ze zdrowym rozsądkiem.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Widziałem ten filmik, ale to wcale nie jest takie trzęsienie, przecież jego łapki cały czas dotykają ziemi.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Na jak długo go puszczasz luzem? Spacery są wystarczająco długie?

Przetłumaczony francuski
    Y
    Yoyolut Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Dobrze znam ten problem, do dzisiaj mam jeszcze po nim ślady lol... Mam owczarka australijskiego, to dość podobne psiaki :-D

Mój robił mi dokładnie to samo, ale już przestał.

W klubie też mi doradzali „metody siłowe”: nie dość, że to było niefajne, to w ogóle nie działało!

Oto co ja zrobiłem:

– Zachowaj spokój: mnie to denerwowało, jego to denerwowało i robiło się błędne koło. Szczerze mówiąc, to nic takiego strasznego – po prostu piesek jest szalony, a nie agresywny!

– Znajdź „rozpraszacz”: Przekieruj jego uwagę lub energię na coś innego. Ja postawiłem na naukę, zwłaszcza chodzenie przy nodze, a także na zabawkę, którą uwielbia (u nas była to plastikowa butelka albo kość do noszenia).

– Obserwuj emocje: jak widzisz, że zaczyna go „nosić”, nie czekaj, aż na Ciebie skoczy, żeby go czymś zająć. Moim zdaniem takie zachowanie to po prostu prośba o zabawę, ale zaznaczam – nie jestem behawiorystą ani wielkim ekspertem od psów!

– Nie odpuszczaj: bądź spokojny, ale nie ulegaj. Jak u mnie było już naprawdę słabo, to brałem go za obrożę i prowadziłem tak kawałek w stronę domu. Kilka metrów w ten sposób go uspokajało i mogliśmy kontynuować spacer.

Co do smyczy, to zgadzam się z Tobą – trzeba uważać, bo mogą szybko przewrócić dziecko, starszą osobę albo komuś przeszkadzać. Ja kupiłem dwie linki treningowe: jedną automatyczną 10 m, bardzo wygodną, i drugą 30-metrową, mniej poręczną, ale dłuższą, którą puszczam luźno po ziemi.

Z mojego doświadczenia nie wynika, żeby ten problem brał się ze smyczy. Przy lince 10 czy 30 m pies ma się gdzie wybiegać, zwłaszcza jeśli biegasz razem z nim.

Powodzenia,

Yo

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 38

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post