Mój pies gryzie smycz i skacze na mnie podczas spacerów

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!😌

Mam taki problem: mój 4-miesięczny szczeniak podczas spacerów bez przerwy gryzie smycz, a kiedy go upominam, zaczyna na mnie skakać i gryźć mnie po ubraniach. Sprawdzałem w internecie, dlaczego on to robi i jak na to reagować. Większość osób radziła, że nie ma sensu go karcić, tylko trzeba go ignorować i chwalić dopiero, gdy puści smycz. Problem w tym, że jak go ignoruję, to on zupełnie nic sobie z tego nie robi – dalej gryzie smycz i zachowuje się tak samo, jak wtedy, gdy go upominam (czyli skacze na mnie i gryzie mi ciuchy). Naprawdę nie wiem już, co robić, spacery stały się dla mnie udręką. Mam nadzieję, że podpowiecie mi jakieś rozwiązanie. Z góry dzięki! 😌

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

38 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Jasne, dzięki za rady :) Właśnie próbuję go nauczyć komendy „czekaj” i na razie idzie nam całkiem nieźle.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No to super, moim zdaniem to po prostu ekscytacja – pewnie strasznie chce już poszaleć i żeby mu odpiąć smycz 🙂

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To border collie.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Odwróć jego uwagę jakąś zabawką albo patykiem, żeby łapał to zamiast smyczy ^^ Popracuj też nad komendą „czekaj” albo czymś podobnym, żeby zaczął kojarzyć cierpliwość i spokój z nagrodą w formie zabawy ^^ Jeśli masz w okolicy jakiś wybieg dla psów, gdzie możesz go bezpiecznie puścić, to wspólne spacery z innymi psiakami na pewno dobrze by mu zrobiły ^^
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Hej, jakiej rasy jest twój pies?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak, przeważnie tak, ale mój szczeniak jest bardzo towarzyski i strasznie cieszy się na widok ludzi, więc pędzi do każdego, kogo mijamy. Staram się go zabierać do parku tak często, jak to możliwe (4-5 razy w tygodniu) i tam puszczam go luzem, ale w parku często są dzieci i boję się, że może na nie wskoczyć.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak, przeważnie tak, ale mój szczeniak jest bardzo towarzyski i strasznie cieszy się na widok ludzi, więc pędzi do każdego, kogo mijamy. Staram się go zabierać do parku tak często, jak to możliwe (4-5 razy w tygodniu) i tam puszczam go luzem, ale w parku często są dzieci i boję się, że może na nie wskoczyć.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wyprowadzasz go tylko na smyczy?
    Przetłumaczony francuski
  • 38 komentarzy na temat 38

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post