Mój pies nie załatwia się na smyczy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, kilka dni temu zaadoptowałam Happy ze schroniska. Wszystko układa się super, poza jednym małym problemem z załatwianiem potrzeb 💩 Happy nie robi ani siku, ani kupy na smyczy – załatwia się tylko wtedy, gdy biega luzem w parku.

Czy ktoś z Was miał może podobną sytuację? Macie dla mnie jakieś rady?

Z góry dzięki wszystkim 😃

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Pamiętaj o wygodnym legowisku, czymś ze swoim zapachem i jakimś gryzaku na czas podróży samolotem! Są też dostępne tabletki uspokajające, bo lot w luku bagażowym to dla zwierzaka naprawdę spore przeżycie!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    W końcu tyle stresu o nic, załatwiła się kilka razy na smyczy!!! :-) Dzięki wielkie za wszystkie wasze rady, użycie długiej linki okazało się świetnym sposobem na przejście z biegania luzem na smycz. Teraz wyzwaniem jest przekonanie jej do wejścia do transportera – pojutrze leci samolotem i na razie słabo to widzę haha
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    W sumie mnóstwo strachu o nic, bo już kilka razy załatwiła się na smyczy!!! :-) dzięki wielkie za wszystkie wasze rady, użycie linki treningowej było świetnym sposobem na przejście z biegania luzem na smycz. Teraz wyzwaniem jest przekonanie jej do wejścia do transportera – pojutrze czeka nas lot samolotem i na razie czarno to widzę haha
    Przetłumaczony francuski
    Damathe
    Damathe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Adoptowałam Gigi (kundelka typu royal bourbon, 2,5 kg) 15 dni temu i nie było mowy o wyjściu na zewnątrz, a co dopiero o załatwieniu potrzeb na dworze...

Od tego weekendu Gigi trzyma czystość w dzień (w nocy zdarza się jeszcze siku na matę), a kupkę robi na dworze. Nawet nie wiesz, jaką jej zrobiłam „imprezę” z tej radości 👍😁 (sąsiedzi musieli wziąć mnie za wariatkę!!)

Dzięki dużej cierpliwości i tonom smaczków Twój psiak w końcu zrozumie, czego od niego oczekujesz ♥

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mogę tylko napisać, że moja sunia uwielbia trochę przyspieszyć, zanim zrobi kupkę ^^ brzmi to może dziwnie, ale u niej widać to wyraźnie – jak idzie się załatwić na smyczy, to najpierw przez pewien kawałek przyspiesza, zanim znajdzie swoją miejscówkę.

To u niej zupełnie odruchowe i instynktowne. Dlatego wydaje mi się, że pies, który nigdy nie był tak naprawdę przyzwyczajony do smyczy, może po prostu zostać „wybity z rytmu” i przez to się wstrzymywać. I to wcale nie musi oznaczać, że był wcześniej karcony za załatwianie się czy coś w tym stylu – to po prostu kwestia tego, że smycz mu przeszkadza i blokuje jego naturalne tempo.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć :-)

Dzięki wielkie za Wasze odpowiedzi. Faktycznie, załatwiła się, kiedy użyliśmy długiej linki. Myślę, że musi się po prostu do nas przyzwyczaić i oswoić z samym faktem bycia na smyczy. Teraz staramy się ją przekonać do załatwiania potrzeb na chodniku, bo nasza mała księżniczka uznaje tylko plaże na Lazurowym Wybrzeżu haha. Wieczorem nie ma z tym problemu, ale w ciągu dnia, przy tych wszystkich ludziach, jest to po prostu niemożliwe.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To może być typowa reakcja psa, który został skarcony za załatwianie potrzeb w domu.

Tak jak już Ci pisaliśmy – długa linka i przede wszystkim mnóstwo pochwał, kiedy tylko się załatwi.

Daj jej też czas, żeby nabrała do Ciebie zaufania, przecież dopiero co się u Ciebie pojawiła.

Przetłumaczony francuski
    Usibelle
    Usibelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Witaj w klubie, bo moja sunia border collie też odmawia załatwiania potrzeb na zewnątrz. Adoptowałam ją 3 lutego.

Lola została znaleziona na szczerym polu. Adoptowałam ją, gdy tylko pojawiła się na stronie miejskiego schroniska, zaraz po zakończeniu kwarantanny. Lola jest bardzo lękliwa.

Nawet jeśli spacerujemy przez cztery godziny, Lola woli trzymać i załatwia się dopiero na tarasie, żeby poczuć ulgę.

Myślę, że twoja psinka, tak samo jak moja, musiała wcześniej mieszkać w ogrodzie albo na podwórku i nie znała spacerów na smyczy. Masz szczęście, że możesz ją puszczać luzem, bo ja niestety nie.

Raz mi już uciekła, bo udało jej się wysunąć z szelek.

Odnalazłam Lolę tydzień później, była jeszcze bardziej przerażona.

Daję Loli spokój i czas, żeby przyzwyczaiła się do załatwiania na dworze. Wiem, że to zajmie dużo czasu, ale jak się kocha, to się nie liczy.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Spróbuj linki albo smyczy automatycznej ;)
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post