Mój pies nienawidzi, gdy inny wącha mu *****, dlaczego?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam psa, który niedługo skończy półtora roku. Jest bardzo towarzyski, ale od pewnego czasu jego zachowanie wobec innych samców robi się niepokojące. Jak tylko jakiś pies podchodzi i chce mu powąchać okolice intymne, on tego nienawidzi i atakuje drugiego psa – nawet jeśli to szczeniak w wieku 2-3 miesięcy. Dlaczego tak się dzieje? Czy mógł przeżyć jakąś traumę jako szczeniak? W miejscu, gdzie wcześniej chodziliśmy na spacery, był pies, który próbował wchodzić na wszystkie inne czworonogi, więc może to go zraziło i teraz mu się to przypomina. Co mogę zrobić, żeby nie atakował innych psów w takich sytuacjach?

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

42 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

No, wyobrażam sobie. Nam też się to przytrafiło.

Dzięki w każdym razie za odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Agresja mojej suni nie zależy od płci, tylko wyraźnie od charakteru drugiego psa.

Nie stresuję się, ale muszę być czujna. Czasem daję się zaskoczyć (w zeszłym roku nie pozwoliłam jej „ustawić” psa, który na nią chamsko nabiegał; kwadrans później, kiedy ja już dawno o tym zapomniałam, ona wciąż dusiła w sobie frustrację i potrzebę spuszczenia komuś łomotu, no i zaatakowała rozbrykanego szczeniaka. Zupełnie się tego nie spodziewałam, właścicielka wpadła w panikę, no sami możecie sobie wyobrazić, jak to wyglądało...)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No dobra, mam nadzieję, że mu to przejdzie, bo to nic przyjemnego tak się ciągle stresować, jak tylko w pobliżu pojawi się jakiś samiec.
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Zgłoś

Taki już ma charakter

Jedna z moich suczek ma identycznie, mimo że do prawie 2. roku życia spędzała każde popołudnie z mnóstwem innych psów i wszystko było super

(Zrobiła się nietolerancyjna wobec wielu psów po śmierci swojej kumpeli szkockiej terrierki; nienawidzi ważniaków, strachajłów, niewychowanych młodziaków i dogów argentyńskich; na szczęście z czasem wypracowałam sobie na nią „instrukcję obsługi”...)

Teraz, gdy ma prawie 8 lat, wciąż powtarzam „bądź grzeczna dla pieska!” i wylewnie chwalę każde jej „grzeczna”, bo z natury to niezła złośnica

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki docline za odpowiedź.

Jak to możliwe, że on nie jest zsocjalizowany, skoro widzi inne psy niemal codziennie od urodzenia?

Wypróbujemy tę metodę już dziś wieczorem i zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Dzięki

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Zgłoś

Nie, Twój pies wcale nie jest towarzyski.

(uważaj, w tym wieku kształtuje się jego ostateczny charakter, więc szybko skoryguj to zachowanie, żebyś nie musiał się z tym użerać przez najbliższych kilkanaście lat)

Wąchanie się pod ogonem to element psiej etykiety i powitania, on nie ma prawa wtedy atakować!

Na Twoim miejscu, mając takiego niewychowanego psiaka, przytrzymałbym go nieruchomo podczas wąchania. A jeśli doszłoby do nieuzasadnionego ataku, to nawet przytrzymałbym go przy ziemi, żeby zachęcić drugiego psa do podejścia i powąchania go.

Podwójna korzyść: Twój pies nauczy się odrobiny pokory, a jego „ofiara” nie straci całkowicie pewności siebie.

Dlatego kompletnie nie zgadzam się z propozycją użytkownika Misantrope – to by tylko utwierdziło psa w roli małego osiedlowego terrorysty. Ja na coś takiego nie pozwalam z zasady, ale też dlatego, że to źródło wszelkiej maści problemów (zarówno z innymi psami, jak i z ich właścicielami).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki za Wasze odpowiedzi,

Nasz psiak jest bardzo dobrze zsocjalizowany – odkąd skończył 2 miesiące, widuje inne psy bardzo często, właściwie codziennie. Z suczkami nie ma żadnego problemu, ale z samcami to zupełnie inna bajka.

Czy myślicie, że zmuszanie go do zachowania spokoju i „przymuszanie”, żeby dał się obwąchać, mogłoby jakoś pomóc? Czy może po prostu lepiej unikać spotkań z innymi samcami?

Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    A Tobie by się to podobało? Twój pies jest normalny. To raczej w drugą stronę jest coś nie tak. Psy stały się teraz aż za bardzo „socjalizowane”. Nie obwiniaj swojego psa, tylko zabroń innym wąchać mu *****. Są inne sposoby na zapoznanie się. Eee, no nie, nie ma innych sposobów. Więc dopóki to nie zostanie wypracowane, taki pies jest uznawany za niesocjalnego i wręcz niebezpiecznego dla szczeniaków, które przecież muszą się nauczyć właśnie tego jedynego sposobu.
    Przetłumaczony francuski
    Plumes00
    Plumes00 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To zachowanie jest kluczowe dla każdego psa, który chce zebrać informacje o tym, kogo ma przed sobą.

Dzięki temu Twój pies jest w stanie rozpoznać emocje drugiego czworonoga.

Psy wąchają się pod ogonem, żeby się nawzajem poznać – to dla nich zupełnie naturalne.

Jeśli Twój pies wykazuje agresję w takich sytuacjach, warto ponownie przyjrzeć się jego socjalizacji.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To tylko taki sposób mówienia, z przymrużeniem oka. Jesteś młoda, masz 12 lat i nie zrozumiałaś, że to pierwsze zdanie miało po prostu pozwolić nam wesoło zacząć temat. Ale w całej reszcie, młoda damo, mam rację!
    Przetłumaczony francuski
  • 40 komentarzy na temat 42

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post