Mój pies nienawidzi, gdy inny wącha mu *****, dlaczego?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam psa, który niedługo skończy półtora roku. Jest bardzo towarzyski, ale od pewnego czasu jego zachowanie wobec innych samców robi się niepokojące. Jak tylko jakiś pies podchodzi i chce mu powąchać okolice intymne, on tego nienawidzi i atakuje drugiego psa – nawet jeśli to szczeniak w wieku 2-3 miesięcy. Dlaczego tak się dzieje? Czy mógł przeżyć jakąś traumę jako szczeniak? W miejscu, gdzie wcześniej chodziliśmy na spacery, był pies, który próbował wchodzić na wszystkie inne czworonogi, więc może to go zraziło i teraz mu się to przypomina. Co mogę zrobić, żeby nie atakował innych psów w takich sytuacjach?

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

42 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Nie można porównywać ludzkich tematów tabu do zachowań psów. Ja nie chciałbym jeść z miski, ale to wcale nie oznacza, że pies, który odmawia jedzenia z niej, zachowuje się normalnie. To może i normalne, że pies nie chce, żeby mu wąchać *****, ale moim zdaniem to nie jest porównywalna sytuacja.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

A Tobie by się to podobało? Twój pies jest normalny. To raczej w drugą stronę coś jest nie tak. Dzisiaj od psów wymaga się wręcz przesadnej socjalizacji. Nie miej o to pretensji do swojego psa, po prostu nie pozwalaj innym pchać mu nosa pod ogon. Są inne sposoby na zapoznanie się.

Przetłumaczony francuski
  • 42 komentarzy na temat 42

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post