Mój pies wstrzymuje potrzeby fizjologiczne ponad 24h – co robić?

L
Loulila0205 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

W tę niedzielę wzięłam z hodowli 11-miesięcznego border collie. Piesek jest bardzo lękliwy, mało je, nie bawi się i jest przerażony samą myślą o przejściu przez drzwi, zarówno gdy wychodzimy, jak i wracamy do domu. Zapewne znał tylko swój kojec i bardzo mało widział świat zewnętrzny. Odkąd jest u nas, prawie w ogóle się nie załatwia. Sika raz na 24h, a czasem nawet rzadziej. Mimo że często z nim wychodzę na lince (nie próbuje uciekać, ale nie ma jeszcze opanowanego przywołania) i chodzimy zawsze w te same miejsca, nic to nie zmienia. Ma stały dostęp do wody i nie wygląda na to, żeby czuł dyskomfort. Nie mam już pomysłu, jak go zachęcić. Martwię się, że przez takie wstrzymywanie nabawi się jakiejś infekcji dróg moczowych.

Czy ktoś z Was miał podobne problemy? Jak u Was wyglądała poprawa?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  •  Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To wszystko brzmi bardzo zachęcająco 👍

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

👍

No i proszę. To świetne wieści!

Z Twoim dozownikiem na smaczki też powinno być teraz lepiej.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mamy nowe wieści od Reksa po ponad 15 dniach spędzonych z nami.

Widać ogromną poprawę: nie muszę go już przenosić na rękach przez próg, bo skojarzył już, że kiedy zakładam buty lub kurtkę i biorę smycz, to oznacza wyjście na dwór i spacer.

Jeśli chodzi o czystość: wciąż załatwia się w domu, ale zaczyna już robić to na zewnątrz, choć jeszcze sam nie sygnalizuje potrzeb.

Na spacerach puszczam go luzem – nie oddala się i wraca na zawołanie. Zawsze mam jednak pod ręką linkę na wypadek, gdyby pojawili się rowerzyści na górskich rowerach czy krossy (mamy w okolicy sporo szlaków turystycznych).

W kontaktach z innymi psami zachowuje się dobrze: podąża za nimi, obserwuje, ale jest nieco wycofany i odchodzi, gdy zaczynają się zabawy lub zbyt dużo się dzieje.

Wobec mojego partnera wciąż jest bardzo lękliwy: mój chłop został oficjalnym dystrybutorem smaczków, żeby Reks zaczął go kojarzyć z czymś pozytywnym.

W sobotę odwiedziła nas behawiorystka, żeby go poobserwować i zrobić rozeznanie. Dała nam kilka rad, jak pomóc mu nabrać pewności siebie, zwłaszcza w relacji z moim partnerem. Według niej pies musiał być ewidentnie „źle traktowany” przez jakiegoś mężczyznę, skoro aż tak bardzo różni się jego zachowanie wobec kobiet i mężczyzn...

Z mojej strony, ponieważ Rex już mi ufa, pracujemy nad przywołaniem i zaczynamy naukę komend „siad”, „leżeć”...

No i to tyle u nas.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Przeleciałam post wzrokiem, więc przepraszam, jeśli już o tym pisałaś, ale czy konsultowałaś to z weterynarzem? Od strony zdrowotnej wszystko jest w porządku?

Tak, weterynarz powiedział mi, żeby dać mu czas i obserwować – jeśli zachowanie zmieni się na gorsze, mam się znowu kontaktować. Wszystko idzie ku dobremu, lepiej je, a nawet zrobił siku przy mnie w domu: dostał wtedy stanowcze „nie” i wylądował na macie higienicznej. Przejście przez próg to dla niego wciąż trudna sprawa, a ja akurat miałam moją 3-miesięczną córeczkę na rękach w samym środku karmienia butelką...

Miesiąc temu w hodowli był odrobaczany i dostał preparat na pasożyty.

Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przeczytałam to dość szybko, więc przepraszam, jeśli już o tym wspominaliście, ale czy rozmawialiście z weterynarzem? Nie ma żadnych problemów ze zdrowiem?

Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To dobrze, powolutku do przodu 🙂

Jeśli mieszkał w kojcu u poprzedniej hodowczyni (o ile dobrze zrozumiałam), to może jeszcze mieć trudności z przyzwyczajeniem się do życia w domu. Tak czy inaczej, to dopiero początek i z czasem na pewno coraz lepiej będzie się u Was odnajdywał.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Postępy będzie widać z dnia na dzień... powoli się zadomawia i zobaczysz, że niedługo zaczną się psoty

Uściski dla „malucha” 👌

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Hejka wszystkim po weekendzie. Rex jest już trochę mniej lękliwy w stosunku do mnie, rano wita mnie z wielką radością, ale wobec mojego partnera wciąż jest nieco wycofany, choć powoli widać poprawę. Widział się z psim kumplem i w ogóle się go nie bał – może nie bawili się jakoś super intensywnie, ale to w końcu ich pierwsze spotkanie. Podczas wizyty bez problemu załatwił swoje potrzeby w ogrodzie, chodził za moim partnerem, zwiedzał... Z jedzeniem bywa różnie, raz je lepiej, raz gorzej, ale za to ładnie pije. Niestety ma nadwagę, waży 26 kg... próbujemy właśnie zmienić mu karmę, bo te wysokobiałkowe chrupki Royal Canin od hodowczyni to zdecydowanie nie to.

Kiedy przyszła pora na powrót, przybiegł do mnie, jak go zawołałam (mój partner próbował wcześniej kilka razy i nic), a jak już był przy mnie, to była wielka „fiesta”.

Widać, że ma mały problem z facetami i zdecydowanie lepiej czuje się na luzie, bez smyczy. Mamy spory teren, ale jeszcze nieogrodzony. Wcześniej mieliśmy owczarka australijskiego, który zawsze trzymał się z nami w domu i nie uciekał, jak był na zewnątrz. Z Reksem to jeszcze za wcześnie, żeby puszczać go luzem na zewnątrz, choć mam wrażenie, że siedzenie w czterech ścianach to nie do końca jego bajka... Ale z drugiej strony minął dopiero tydzień. Widać już pierwsze postępy, więc jest się z czego cieszyć. W przyszłą sobotę przyjeżdża do nas behawiorystka na konsultację, żeby ocenić jego zachowanie i ustalić, w jakim kierunku mamy z nim dalej pracować.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Głowa do góry, on musi teraz czuć się bezpiecznie. Nawet jeśli w tym wieku określenie „szczeniak” nie jest już do końca trafne, to on po prostu potrzebuje czasu, żeby się u Was odnaleźć i poczuć pewniej.

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Super wieści!

Pewnie zaczyna już nabierać pewności siebie.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 18

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post