Mój pies zjadł zabawkę, co robić?

O
Orkiln Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Jestem bardzo zaniepokojona, bo Marley, 4,5-miesięczna suczka Border Collie, która zwykle nie niszczy swoich zabawek, dwa dni temu w kilka godzin rozniosła na strzępy dużą piłkę tenisową (średnica 10 cm) na sznurku.

Nie zauważyłam tego od razu, bo to zabawka podwórkowa, której nie wnosi do domu. Kiedy jednak ją przyłapałam, połowy piłki już nie było. Znalazłam trochę kawałków na trawniku, ale na pewno nie całą brakującą połowę. Podejrzewam więc, że ją po prostu zjadła.

Od tego czasu monitorujemy jej stan, żeby uniknąć problemów z trawieniem czy niedrożności. Marley jest energiczna, chętna do zabawy, ma apetyt i załatwia się normalnie.

Mimo to, wymiotowała w poniedziałek (sterta niepogryzionej i niestrawionej karmy), wczoraj wieczorem (raczej płynna treść z kawałkami karmy i kawałkiem materiału), a dziś rano, gdy tylko mój partner dał jej dentastixa, od razu go zwróciła (z kilkoma sporymi kawałkami wielkości monety 5 zł).

Nie wiem, czy te wymioty to wina tego, że je zbyt łapczywie i nie gryzie, czy powinnam się zacząć poważnie martwić tą połkniętą zabawką.

Co o tym myślicie?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Gabyn
    Gabyn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ach, to znacznie mniej poważne, niż myśleliśmy. Biedny maluch, pewnie zupełnie nie wie, co się dzieje... Dzięki za te uspokajające wieści i powodzenia!

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak strasznie się cieszę z tych dobrych wieści! Gdyby sunia była na BARF-ie, mogłabym Ci podpowiedzieć takie rozwiązanie... Warzywa (np. mocno rozgotowana cukinia + serek topiony albo zmielone mięso), żeby fajnie „wyścielić” żołądek i go osłonić... Przy chrupkach możesz przez kilka dni dodawać do jedzenia łyżkę stołową kefiru albo jakieś probiotyki... żeby odbudować jej florę bakteryjną. Na cofanie się kwasów dobrze zadziała mały kawałek bardzo suchego (wręcz twardego) chleba na koniec posiłku – to powinno przynieść ulgę ;-) A potem, jeśli będziesz mogła, warto pomyśleć o BARF-ie, bo trawi się szybciej niż sucha karma i daje żołądkowi odpocząć... 🙂
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cieszę się z dobrych wieści! 👏
    Przetłumaczony francuski
    O
    Zgłoś

I dzięki za wasze rady

Przetłumaczony francuski
    O
    Zgłoś

No i mamy diagnozę. To zapalenie żołądka.

Nie ma żadnych oznak, które wskazywałyby na niedrożność czy jakiekolwiek inne problemy, a skoro mała normalnie się załatwia, to nie ma powodu do niepokoju.

Mam po prostu pilnować, żeby dalej regularnie robiła kupę i sprawdzać, czy nie znajdę w niej jakichś kawałków zabawki.

Jeśli chodzi o wymioty, to jej żołądek jest po prostu podrażniony przez to, co połknęła, i dlatego zwraca pokarm zaraz po jedzeniu.

Będę was informować na bieżąco, jeśli coś się zmieni.

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Miejmy nadzieję, że u Twojego Marleya nie okaże się nic poważnego...

Moja ma 4 miesiące i 10 dni i u nas największym zmartwieniem są kamyki i żwir!

I choćby nie wiem jak człowiek ją pilnował i jej zabraniał, jest strasznie uparta...

Czekamy na wieści o Marleyu wieczorem

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dajcie znać, co u Was, dzięki. Powodzenia!
    Przetłumaczony francuski
    O
    Zgłoś

Wizyta umówiona na 15:45.

Dzięki za wasze rady

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W przypadku połknięcia ciała obcego masz tylko dwie godziny, żeby dotrzeć do weterynarza na podanie silnego środka wymiotnego! W tej chwili Twój szczeniak jest w niebezpieczeństwie! Natychmiast do weterynarza!

Przetłumaczony francuski
    Petyrlechon
    Petyrlechon Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mam takie samo zdanie jak inni – umów się do weterynarza jak najszybciej. Wiem, o czym mówię, bo mój szczeniak też ciągle miał takie akcje i nieraz coś mu utknęło w przewodzie pokarmowym. Tylko weterynarz będzie mógł sprawdzić na prześwietleniu, gdzie dokładnie to siedzi i czy wystarczy solidna dawka środków przeczyszczających, czy jednak potrzebna będzie operacja! Trzymaj się, dużo siły dla Ciebie i Twojego biednego psiaka. Koniecznie daj znać, co i jak! ;)
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 15

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post