Mój pies zjadł zabawkę, co robić?

O
Orkiln Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Jestem bardzo zaniepokojona, bo Marley, 4,5-miesięczna suczka Border Collie, która zwykle nie niszczy swoich zabawek, dwa dni temu w kilka godzin rozniosła na strzępy dużą piłkę tenisową (średnica 10 cm) na sznurku.

Nie zauważyłam tego od razu, bo to zabawka podwórkowa, której nie wnosi do domu. Kiedy jednak ją przyłapałam, połowy piłki już nie było. Znalazłam trochę kawałków na trawniku, ale na pewno nie całą brakującą połowę. Podejrzewam więc, że ją po prostu zjadła.

Od tego czasu monitorujemy jej stan, żeby uniknąć problemów z trawieniem czy niedrożności. Marley jest energiczna, chętna do zabawy, ma apetyt i załatwia się normalnie.

Mimo to, wymiotowała w poniedziałek (sterta niepogryzionej i niestrawionej karmy), wczoraj wieczorem (raczej płynna treść z kawałkami karmy i kawałkiem materiału), a dziś rano, gdy tylko mój partner dał jej dentastixa, od razu go zwróciła (z kilkoma sporymi kawałkami wielkości monety 5 zł).

Nie wiem, czy te wymioty to wina tego, że je zbyt łapczywie i nie gryzie, czy powinnam się zacząć poważnie martwić tą połkniętą zabawką.

Co o tym myślicie?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • O
    Zgłoś

Też tak samo myślę.

Przetłumaczony francuski
    O
    Zgłoś

Też tak samo myślę.

Przetłumaczony francuski
    O
    Zgłoś

Też tak samo myślę.

Przetłumaczony francuski
    Gabyn
    Gabyn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wymioty i niestrawiona karma oznaczają niedrożność jelit – to znaczy, że wszystko się zablokowało i nic nie przechodzi dalej. Nie dawaj mu już nic do jedzenia i natychmiast dzwoń do swojego weterynarza w sprawie pilnej wizyty (trwa to już od poniedziałku, a szczeniak jest przecież bardzo delikatny!). Plastik nie jest biodegradowalny, więc zostaje w środku i blokuje jelita. W najlepszym wypadku wet spróbuje sprawić, by ciało obce zostało wydalone w naturalny sposób, w przeciwnym razie konieczna będzie operacja.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Po tym, co się stało, nawet najmniejsze wymioty powinny Cię zaalarmować. Pędź do weterynarza!

Przetłumaczony francuski
  • 15 komentarzy na temat 15

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post