Pomocy! Mój 4-miesięczny szczeniak jest nie do zniesienia!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Mamy szczeniaka border collie, ma prawie 4 miesiące i staje się po prostu nie do wytrzymania!!!

Gania za wszystkim, co się rusza, nas też goni i łapie za nogi, za ubrania... krótko mówiąc, gryzie wszystko, co tylko zdoła pochwycić.

To samo robi z kurami, kozą i moimi kotami.

Nie wspominając już o tym, że skacze na każdą osobę, która nas odwiedza, nieważne czy ktoś jest elegancko ubrany, czy nie!

Do tego tymi swoimi małymi pazurkami ciągle drapie przednimi łapami, co naprawdę boli. Mamy dwójkę małych dzieci i nie chcemy, żeby zostały pogryzione czy podrapane, to jest naprawdę bardzo uciążliwe.

Od kiedy się u nas pojawił, powtarzam mu stanowczym tonem „nie, Chipie, nie”, kiedy coś przeskrobie, ale mam wrażenie, że on mnie w ogóle nie słyszy. Robi, co chce, ucieka pod fotel albo pod meble i zaczyna od nowa, gdy tylko zniknę z pola widzenia.

Zabiera wszystko, co znajdzie na swojej drodze... buty, ubrania, kamienie, ręczniki papierowe, a nawet gazetę – czasem tak ją poszatkuje, że ledwo da się odczytać nagłówki...

Jeśli chodzi o spacery na smyczy, to dopóki jest ona długa i może biegać, jak mu się podoba, wszystko jest w porządku. Ale w momencie, gdy skracam dystans, zaczyna się rzucać po ziemi – brakuje tylko, żeby się powiesił na tej smyczy!

Mieszkamy na wsi, ale nie odważę się puścić go luzem po polach, bo jak nie ma ochoty wrócić, to im bardziej go wołam, tym dalej ucieka...

Znajomi mówią, żeby iść z nim na szkolenie, ale nie mamy za bardzo czasu, a w najbliższej okolicy nie ma żadnej psiej szkoły...

Jest u nas od 6 tygodni i jest coraz gorzej. Czy ktoś ma jakieś dobre rady? Nie wiemy już, co robić... Z góry dziękuję wszystkim za pomoc, bo to już naprawdę staje się nie do zniesienia. Szczerze mówiąc, mam już dosyć tego psiska...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

69 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

proszę, oto numer 04

Niezbyt rozsądnie tak wrzucać numer telefonu na widok publiczny, camou!

Sama też kiedyś myślałam, że można potrząsać psem za kark, ale po wielu opiniach i historiach wiem już, że nie wolno tego robić, z powodów, które wyjaśnia humeur-de-chien.

No tak, co klub to inna metoda! Prawdziwe psie przedszkole to to od Josepha Ortegi, ciekawe co o tym myślą nasi spece?

Przetłumaczony francuski
    C
    Camou1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

+1 Caro (taki przydomek Ci nadaję, jeśli oczywiście pozwolisz!)

Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wydaje mi się, że humeur de chien miał na myśli etologiczny punkt widzenia. Celem każdego szkolenia jest osiągnięcie wyników – niektórzy robią to z szacunkiem do psa, inni nie. To łapanie za kark przynosi efekty (bo imituje chwyt uśmiercający), ale nie ma to nic wspólnego z etologią ani z dobrostanem czworonoga. Na Wamiz nie wolno podawać numerów telefonów, ale myślę, że nie trzeba być znawcą, żeby wiedzieć, że niektóre kluby (nawet te szkolące psy użytkowe, a właściwie to zwłaszcza one) wciąż stosują tę technikę. Według mnie jest to dość barbarzyńskie – może nie tyle sam gest, co szok psychiczny, jaki to wywołuje u zwierzęcia. Tak jak pisałem, niby ma to po prostu działać, ale samego psa ma się przy tym gdzieś. To nie przypadek, że przy takich metodach we Francji wybiera się do pracy psy stosunkowo „łatwe”, podczas gdy w wielu innych krajach można swobodniej wybierać psa przewodnika. Nie twierdzę, że to nie działa – pewnie jest nawet bardzo skuteczne – ale trzeba się liczyć z tym, że zwłaszcza przy tak pobudzonym borderze, pies może mieć kiedyś po prostu dość, odwinąć się i mocno ją ugryźć. I wtedy to już nie będzie problem z ekscytacją czy czymś podobnym.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    No dobra, okej, nie zgadzamy się, ale no cóż, i tyle. chipie, sorki za zamieszanie w twoim wątku. Wypróbuj ten pomysł dziś wieczorem i zobaczysz, czy to zadziała, czy nie.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    No i w końcu, problem rozwiązany? Przepraszam, że tak mnie poniosło.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    Proszę, oto numer: 04 74 00 60 11
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    Jeśli chcecie się upewnić, że niczego nie zmyślam, zajrzyjcie na stronę uczelni albo po prostu tam zadzwońcie :)
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Hmm, to ktoś naprawdę kompetentny, jeśli chodzi o psy – jest dyrektorem technicznym w szkole dla psów przewodników w Lyonie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

hmm, masz psa?

Ja tak

więc to wszystko zmienia

ktoś kompetentny w sprawach psów kazał mi tak zrobić, a jak mu powiem, co ty mi tu wypisujesz, to zobaczysz

Wiesz co, nawet nie zasługujesz na odpowiedź. „Ktoś mi powiedział, więc to prawda”... Od razu widać, że masz najwyżej 12 lat.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Mm, a masz psa?

Ja mam.

W takim razie to zmienia postać rzeczy.

Ktoś kompetentny w temacie psów doradził mi, żeby tak zrobić, i gdybym mu powtórzył to, co Ty mi tutaj piszesz, to dopiero by było.

Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 69

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post