Pomocy! Mój 4-miesięczny szczeniak jest nie do zniesienia!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Mamy szczeniaka border collie, ma prawie 4 miesiące i staje się po prostu nie do wytrzymania!!!

Gania za wszystkim, co się rusza, nas też goni i łapie za nogi, za ubrania... krótko mówiąc, gryzie wszystko, co tylko zdoła pochwycić.

To samo robi z kurami, kozą i moimi kotami.

Nie wspominając już o tym, że skacze na każdą osobę, która nas odwiedza, nieważne czy ktoś jest elegancko ubrany, czy nie!

Do tego tymi swoimi małymi pazurkami ciągle drapie przednimi łapami, co naprawdę boli. Mamy dwójkę małych dzieci i nie chcemy, żeby zostały pogryzione czy podrapane, to jest naprawdę bardzo uciążliwe.

Od kiedy się u nas pojawił, powtarzam mu stanowczym tonem „nie, Chipie, nie”, kiedy coś przeskrobie, ale mam wrażenie, że on mnie w ogóle nie słyszy. Robi, co chce, ucieka pod fotel albo pod meble i zaczyna od nowa, gdy tylko zniknę z pola widzenia.

Zabiera wszystko, co znajdzie na swojej drodze... buty, ubrania, kamienie, ręczniki papierowe, a nawet gazetę – czasem tak ją poszatkuje, że ledwo da się odczytać nagłówki...

Jeśli chodzi o spacery na smyczy, to dopóki jest ona długa i może biegać, jak mu się podoba, wszystko jest w porządku. Ale w momencie, gdy skracam dystans, zaczyna się rzucać po ziemi – brakuje tylko, żeby się powiesił na tej smyczy!

Mieszkamy na wsi, ale nie odważę się puścić go luzem po polach, bo jak nie ma ochoty wrócić, to im bardziej go wołam, tym dalej ucieka...

Znajomi mówią, żeby iść z nim na szkolenie, ale nie mamy za bardzo czasu, a w najbliższej okolicy nie ma żadnej psiej szkoły...

Jest u nas od 6 tygodni i jest coraz gorzej. Czy ktoś ma jakieś dobre rady? Nie wiemy już, co robić... Z góry dziękuję wszystkim za pomoc, bo to już naprawdę staje się nie do zniesienia. Szczerze mówiąc, mam już dosyć tego psiska...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

69 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

hahaha, rozśmieszasz mnie, humeur de chien! jeśli podniesie się go za skórę na karku, jak coś nabroi, i powie mu się „nie”, to zadziała :)

Camou, ale masz tupet! ...

Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Humeur-de-chien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Camou,

Łapanie psa za skórę na karku to niby dobre rozwiązanie?! Zdecydowanie nie.

W najlepszym przypadku pies po prostu zastygnie (a nawet położy się na plecach i znieruchomieje) z powodu stresu i strachu, jaki wywołuje u niego takie zachowanie. W najgorszym może zacząć się jeszcze bardziej rzucać, a nawet ugryźć w obronie własnej. Czy naprawdę taką relację chcemy budować ze swoim psem? Opartą na strachu i samoobronie?

To na pewno nie jest droga do zrozumienia swojego zwierzaka, szacunku i właściwego reagowania na to, co uznamy za „przewinienie”.

Ale pewnie i tak zaraz będziesz mnie uczyć mojego fachu...

Przetłumaczony francuski
    C
    Camou1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hahaha, rozbawiłeś mnie humeur de chien! Jeśli podniesiesz go za skórę na karku przy tym, co przeskrobał, mówiąc mu „nie”, to zadziała :)

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    humeur de chien laykamicha ma świętą rację, to świetne rozwiązanie :)
    Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Humeur-de-chien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

za każdym razem, gdy nabroi, złap go za kark, tak jak zrobiłaby to jego mama

Żadna psia mama nie robi czegoś takiego swoim szczeniakom. Jedynymi wyjątkami są sytuacje, gdy maluchy nie potrafią się jeszcze normalnie poruszać lub gdy niektóre z nich nie mogą dopchać się do sutków. Po ukończeniu 3 tygodni szczeniak nie jest już brany za kark.

W każdym razie **** w żadnym wypadku nie chwyta w ten sposób swoich młodych, żeby je skarcić.

Dodam jeszcze, że u psów chwycenie za kark połączone z podniesieniem i/lub potrząsaniem może być odebrane jako próba uśmiercenia.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, to Pan/Pani jest tu panem, a nie Pana/Pani kochany szczeniak. Pana/Pani piesek trochę przesadza! Jeśli nie ma Pan/Pani czasu, żeby zabrać go na szkolenie, proszę zająć się tym samemu. Z tego, co rozumiem, miał/miała Pan/Pani już wcześniej psa, więc na pewno Pan/Pani sobie poradzi. Trzeba po prostu poświęcić na to czas. Jego miejsce: konkretny, wyznaczony punkt w domu, gdzie będzie miał swoje legowisko i gdzie będzie musiał zostawać oraz udawać się na Pana/Pani prośbę. Mały korytarz powinien się nadać – myślę, że w takim mniejszym miejscu poczuje się pewniej. Jasne komendy: za każdym razem, gdy coś przeskrobie, należy złapać go za skórę na karku, tak jak zrobiłaby to jego mama, i powiedzieć stanowcze „nie”. Proszę się nie wahać i klepnąć go w nos, jeśli gryzie. Warto ćwiczyć z nim posłuszeństwo i przywołanie w miejscu, z którego nie zdoła uciec. Nagradzać należy go od razu pieszczotą, smakołyki nie są potrzebne. Border collie są niezwykle inteligentne. Uwielbiają pracować i sprawiać radość swoim właścicielom. Kochają wykonywać polecenia, a także biegać :) i się bawić. Przed każdą lekcją szkolenia warto poświęcić chwilę na wspólną zabawę. Trzeba wykazać się cierpliwością i nie tracić nadziei. Na pewno Pan/Pani sobie poradzi. Mój pies uwielbia bawić się plastikowymi butelkami. Kiedy spacerujemy po polach, zawsze jakąś znajdzie. Nazywam go „psem ekologiem”. Dzięki temu po naszym spacerze w naturze zawsze jest o jedną plastikową butelkę mniej :). Pozdrawiam serdecznie
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„Może faktycznie robimy coś nie tak, ale z Chipie postępujemy dokładnie tak samo, jak z Caline 11 lat temu, a teraz to po prostu nie działa!”

Każdy pies jest inny, to zupełnie jak z rodzeństwem – i całe szczęście!

Kiedy ciągnie cię za spódnicę, myślę, że ona po prostu chce się bawić albo wyjść na dwór – po prostu chce, żebyście się nią zajęli.

Co do plastikowej butelki, to tani i łatwy sposób na zabawkę, ale uważajcie: jeśli połknie plastik, wizyta u weterynarza murowana. Mówię to z własnego doświadczenia.

I jeszcze jedno – jeśli nie chcecie moich rad, po prostu powiedzcie mi to wprost. Staram się tylko pomóc wam i waszemu psu.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    ok :) to daj znać wieczorem :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Przepraszam, nie siedzę cały czas przy kompie!

Zabawek ma mnóstwo, ale jej największą pasją jest zwykła plastikowa butelka.

Jeśli chodzi o pomoc, to tylko na to czekamy, ale te bzdury wypisywane przez niektóre osoby dołują mnie jeszcze bardziej niż zachowanie mojego szczeniaka. Na pewno nie chcemy się jej pozbywać. Caline, nasza druga suczka, o której wspominałam, była niesamowicie łagodna, do rany przyłóż – nawet nam przez myśl nie przeszło, że Chipie będzie taka inna... To się dzieje falami – czasem jest kochana, ale przed chwilą wnosiłam drewno do kominka i trzy razy złapała mnie za spódnicę, żeby gryźć. Myślę, że dla niej to zabawa, ale szczerze mówiąc, pod koniec dnia wcale mnie to już nie bawi!!!

Chciałabym zobaczyć tych wszystkich mądrali, którzy wyzywają nas od niekompetentnych – ciekawe, co by wtedy powiedzieli. Na pewno zmieniliby ton.

Może i robimy coś źle, okej, ale z Chipie postępujemy dokładnie tak samo, jak z Caline 11 lat temu, a tutaj to kompletnie nie działa!

Kiedy jest spokojna – podkreślam, kiedy jest spokojna – i powiem „na miejsce” albo „siad”, to wykonuje polecenie i dostaje nagrodę. Ale jak dostaje ataku szału, to nie ma na nią mocnych!

Razem z mężem chętnie posłuchamy prawdziwych porad. Jeśli mają to być złośliwe uwagi, jak te w żałosnych komentarzach osób, których nazwisk nie wymienię, to mamy tego dość. Ale na konkretne rady jesteśmy jak najbardziej otwarci.

Wybacz, ale do wieczora raczej już nie dam rady więcej odpisać, muszę pracować...

To ja pobawię się w trenera: na początek, czy Twój szczeniak ma ulubioną zabawkę? Jeśli tak, to spróbuj go zawołać, machając mu nią, może wtedy przyjdzie :) spróbuj :)
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    Tak, ze smaczkami albo zabawką :) Teraz Twoja kolej, spróbuj :)
    Przetłumaczony francuski
  • 40 komentarzy na temat 69

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post