Pomocy! Mój 4-miesięczny szczeniak jest nie do zniesienia!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Mamy szczeniaka border collie, ma prawie 4 miesiące i staje się po prostu nie do wytrzymania!!!

Gania za wszystkim, co się rusza, nas też goni i łapie za nogi, za ubrania... krótko mówiąc, gryzie wszystko, co tylko zdoła pochwycić.

To samo robi z kurami, kozą i moimi kotami.

Nie wspominając już o tym, że skacze na każdą osobę, która nas odwiedza, nieważne czy ktoś jest elegancko ubrany, czy nie!

Do tego tymi swoimi małymi pazurkami ciągle drapie przednimi łapami, co naprawdę boli. Mamy dwójkę małych dzieci i nie chcemy, żeby zostały pogryzione czy podrapane, to jest naprawdę bardzo uciążliwe.

Od kiedy się u nas pojawił, powtarzam mu stanowczym tonem „nie, Chipie, nie”, kiedy coś przeskrobie, ale mam wrażenie, że on mnie w ogóle nie słyszy. Robi, co chce, ucieka pod fotel albo pod meble i zaczyna od nowa, gdy tylko zniknę z pola widzenia.

Zabiera wszystko, co znajdzie na swojej drodze... buty, ubrania, kamienie, ręczniki papierowe, a nawet gazetę – czasem tak ją poszatkuje, że ledwo da się odczytać nagłówki...

Jeśli chodzi o spacery na smyczy, to dopóki jest ona długa i może biegać, jak mu się podoba, wszystko jest w porządku. Ale w momencie, gdy skracam dystans, zaczyna się rzucać po ziemi – brakuje tylko, żeby się powiesił na tej smyczy!

Mieszkamy na wsi, ale nie odważę się puścić go luzem po polach, bo jak nie ma ochoty wrócić, to im bardziej go wołam, tym dalej ucieka...

Znajomi mówią, żeby iść z nim na szkolenie, ale nie mamy za bardzo czasu, a w najbliższej okolicy nie ma żadnej psiej szkoły...

Jest u nas od 6 tygodni i jest coraz gorzej. Czy ktoś ma jakieś dobre rady? Nie wiemy już, co robić... Z góry dziękuję wszystkim za pomoc, bo to już naprawdę staje się nie do zniesienia. Szczerze mówiąc, mam już dosyć tego psiska...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

69 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nagradzaj go smakołykami, na przykład szynką albo surimi 🙂

Przetłumaczony francuski
    C
    Camou1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No to pobawię się w „trenera” na początek – czy Twój szczeniak ma jakąś ulubioną zabawkę? Jeśli tak, to żeby do Ciebie przyszedł, spróbuj nią pomachać, wołając go jednocześnie, może wtedy przybiegnie :) Spróbuj! :)

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Tak, przepraszam, tysiąckrotne przeprosiny :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Camou, spokojnie, znowu zaczynasz. Może ona właśnie pisze jakiś długi post, więc daj jej czas na odpowiedź!! No widzisz, wcale się nie uspokoiłaś!!!

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Chipie, jesteś gotowa?

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Trzeba zacząć wszystko od początku – jesteś gotowy i Twój psiak też?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Trzeba zacząć wszystko od początku... Czy próbowałeś zastygnąć w bezruchu albo go ignorować, kiedy na Ciebie skacze lub Cię podgryza? Jak to dokładnie robisz!! Napisz coś więcej, podaj więcej szczegółów...

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie, nie możesz mówić „każdy sobie rzepkę skrobie”, trzeba też umieć uderzyć się w pierś, i to w każdym wieku.

Patrząc na Twój pierwszy post, trzeba by być mało bystrym, żeby dopatrzyć się w nim czegoś pozytywnego.

To, że decydujesz się na psa konkretnej rasy, nie oznacza wcale, że wszystkie te psy będą takie same – ani pod względem wyglądu, ani charakteru.

Tak samo to, że jakaś metoda zadziałała przy jednym psie, nie gwarantuje, że sprawdzi się przy drugim.

To my musimy dostosować się do psa i robić to, co dla niego najlepsze, a to wymaga wysiłku, cierpliwości i miłości...

Co do spacerów – okej, nie chcesz go puszczać luzem (rozumiem to, sama nie spuszczam moich psów), ale ja używam 20-metrowej linki.

Jeśli chodzi o lekcje szkolenia (nie lubię słowa tresura) – tak, to kosztuje, ale trzeba będzie znaleźć jakieś rozwiązanie, zarówno dla dobra psa, jak i Twojego!

Nic więcej nie poradzę, co jeszcze mogę Ci powiedzieć?

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Dobra chipie, po Twojej drugiej wiadomości naprawdę chcę Ci pomóc. Chcesz przyjąć moją pomoc?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

+ 1 @junlo

jeśli zostaje sam na długo, to mści się i rozrabia, a jeśli nie macie zamiaru się nim zajmować, to nie było sensu brać tego malucha

No właśnie nie, sam zostaje maksymalnie na 2 godziny w ciągu dnia i wtedy nie broi, ale jak tylko wracamy do domu, to od razu zaczyna.

Przetłumaczony francuski
  • 50 komentarzy na temat 69

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post