Pomocy! Mój 4-miesięczny szczeniak jest nie do zniesienia!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Mamy szczeniaka border collie, ma prawie 4 miesiące i staje się po prostu nie do wytrzymania!!!

Gania za wszystkim, co się rusza, nas też goni i łapie za nogi, za ubrania... krótko mówiąc, gryzie wszystko, co tylko zdoła pochwycić.

To samo robi z kurami, kozą i moimi kotami.

Nie wspominając już o tym, że skacze na każdą osobę, która nas odwiedza, nieważne czy ktoś jest elegancko ubrany, czy nie!

Do tego tymi swoimi małymi pazurkami ciągle drapie przednimi łapami, co naprawdę boli. Mamy dwójkę małych dzieci i nie chcemy, żeby zostały pogryzione czy podrapane, to jest naprawdę bardzo uciążliwe.

Od kiedy się u nas pojawił, powtarzam mu stanowczym tonem „nie, Chipie, nie”, kiedy coś przeskrobie, ale mam wrażenie, że on mnie w ogóle nie słyszy. Robi, co chce, ucieka pod fotel albo pod meble i zaczyna od nowa, gdy tylko zniknę z pola widzenia.

Zabiera wszystko, co znajdzie na swojej drodze... buty, ubrania, kamienie, ręczniki papierowe, a nawet gazetę – czasem tak ją poszatkuje, że ledwo da się odczytać nagłówki...

Jeśli chodzi o spacery na smyczy, to dopóki jest ona długa i może biegać, jak mu się podoba, wszystko jest w porządku. Ale w momencie, gdy skracam dystans, zaczyna się rzucać po ziemi – brakuje tylko, żeby się powiesił na tej smyczy!

Mieszkamy na wsi, ale nie odważę się puścić go luzem po polach, bo jak nie ma ochoty wrócić, to im bardziej go wołam, tym dalej ucieka...

Znajomi mówią, żeby iść z nim na szkolenie, ale nie mamy za bardzo czasu, a w najbliższej okolicy nie ma żadnej psiej szkoły...

Jest u nas od 6 tygodni i jest coraz gorzej. Czy ktoś ma jakieś dobre rady? Nie wiemy już, co robić... Z góry dziękuję wszystkim za pomoc, bo to już naprawdę staje się nie do zniesienia. Szczerze mówiąc, mam już dosyć tego psiska...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

69 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • C
    Camou1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

+ 1 junlo

jak zostaje sam na długo, to się mści i rozrabia, a jeśli nie masz zamiaru się nim zajmować, to nie było sensu brać tego malucha

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

„Mam dość tego kundla”... a w którym momencie w ogóle bierzesz pod uwagę jego potrzeby?

Mamy już serdecznie dość ludzi, którzy biorą psy, nie dowiadując się wcześniej nic o rasie i jej potrzebach!!

A potem przychodzisz tu z płaczem po rady, choć między nami mówiąc, patrząc na to, jak się wypowiadasz... z tym psem jesteś już w punkcie bez powrotu...

Oszczędź tego psiaka, on zachowuje się po prostu tak, jak mu na to pozwoliłeś... nie stosując odpowiednich metod wychowawczych...

Kończę na tym, bo irytuje mnie to do granic możliwości... powodzenia... ale nie tobie, tylko psu...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    "Ten kundel"... Uważam, że to straszne, żeby w ten sposób mówić o małym szczeniaku, który po prostu chce poznawać świat... Z Pana/Pani wiadomości wynika, że nie ma Pan/Pani ani czasu, ani chęci, żeby naprawdę zaangażować się w wychowanie tego malucha. Proszę więc jak najszybciej znaleźć mu inną rodzinę, która będzie chciała się nim zaopiekować. Albo proszę skontaktować się z hodowcą. Zazwyczaj tacy ludzie bez problemu przyjmują szczeniaki z powrotem, jeśli coś jest nie tak.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wszystko, co opisujesz, to NORMALNE zachowanie szczeniaka w tym wieku! Musisz po prostu poświęcić czas na nauczenie go, jak ma się zachowywać w domu, pozwolić mu zaspokoić jego podstawowe potrzeby oraz zapewnić mu uwagę i czułość.

Border to pies pasterski, potrzebuje mnóstwa aktywności, żeby czuć się dobrze we własnej skórze.

„Ten wstrętny kundel”, jak to ująłeś, nie jest niczemu winny – to Ty popełniasz błąd w sposobie, w jaki się nim zajmujesz.

Czy próbowałeś nauczyć go, żeby nie skakał na ludzi? Żeby nie podgryzał? Itd. itp.....

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

nie mamy zbyt wiele czasu

Brak czasu + Border Collie = totalna demolka!

To rasa hiperaktywna, ale przecież musieliście o tym wiedzieć, kiedy się na niego decydowaliście.

Taki pies potrzebuje około 3-4 godzin aktywności dziennie ze swoim opiekunem, żeby być szczęśliwym i stabilnym emocjonalnie. Czy tak jest w Waszym przypadku?

Jeśli nie, to nie szukajcie przyczyny nigdzie indziej i oddajcie psa komuś, kto prowadzi tryb życia lepiej dopasowany do potrzeb tego psa.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Rzeczywiście, wzięcie szczeniaka bordera bez znajomości temperamentu tej rasy to niezbyt przemyślany krok! Border to bardzo dynamiczny i inteligentny pies, który potrzebuje mnóstwa aktywności – zarówno fizycznej, jak i umysłowej. Bez tego trudno będzie go opanować, a co za tym idzie – wychować, mimo że to psy bardzo chętne do współpracy i słuchające właściciela. To, że goni inne zwierzęta, wynika z jego instynktu pasterskiego. Z kolei robienie psikusów to po prostu kwestia młodego wieku. Musisz naprawdę zaangażować się w jego wychowanie i faktycznie poszukać wsparcia, pracując metodami pozytywnymi. Jeśli chcesz osiągnąć efekty, to jedyna droga – wtedy na pewno wyrośnie na super psa.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie wybraliście najlepszej rasy do spokojnego życia rodzinnego – jego zachowanie to wypisz wymaluj moja sunia border collie. To pies hiperaktywny i trzeba wiedzieć, jak odpowiednio ukierunkować jego energię oraz zapewniać mu zabawy umysłowe, żeby go stymulować. Jeśli chodzi o moją, to dużo się z nią bawię, żeby rozładować to napięcie, i sporo z nią pracuję (szkolenie, posłuszeństwo i agility). To, że goni koty, ludzi czy kury, to po prostu instynkt pasterski, który bierze górę – moja robi dokładnie to samo z moimi kotami. Natomiast kiedy próbuje mnie podgryzać, nic nie mówię i po prostu ją ignoruję. Zamiast tego daję jej jedną z jej zabawek, na których uwielbia ostrzyć ząbki, a kiedy ją złapie, bardzo wylewnie ją chwalę. Krótko mówiąc: żeby border collie był posłuszny, trzeba go stymulować i odpowiednio ukierunkować jego energię poprzez ćwiczenia.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

+1 Fanny

Wygląda na to, że nie masz ochoty poświęcać czasu temu biednemu psu.

Pies wymaga mnóstwo czasu, cierpliwości i MIŁOŚCI, a zwłaszcza taki 4-miesięczny szczeniak! Skoro się chowa, to najwyraźniej się ciebie boi, a to zupełnie nienormalne, żeby pies bał się swojego właściciela.

Czy poza mówieniem mu „nie”, chwalisz go też, kiedy zrobi coś dobrze?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli nie masz czasu, żeby zajmować się swoim psem, to po co go w ogóle brałeś???????

To szczeniak, on musi się wszystkiego dopiero nauczyć, a krzykiem niczego go nie nauczysz.

Przetłumaczony francuski
  • 69 komentarzy na temat 69

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post