Tryb życia Border collie

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Mam 5-miesięcznego bordera. To nasz pierwszy pies. Behawiorysta mówi nam, że trzeba liczyć minimum godzinę spaceru dziennie. Nasz tryb życia na to nie pozwala! Czy to naprawdę konieczne? Czy pół godziny wystarczy?

Inne pytanie, które może wydać się wam głupie, a nawet nie na miejscu... ale jak to jest z higieną, gdy ma się psa??? Nieładnie pachnie (jeśli macie jakieś sposoby, dajcie znać), strasznie się brudzi od tego ciągłego wchodzenia i wychodzenia... czy jestem przewrażliwiona na punkcie czystości? Czy to normalne? Przecież nie jestem jedyną osobą, która chce mieć czysty dom i psa??? Przepraszam za te przemyślenia i pytania, ale mamy wątpliwości, czy zatrzymać naszą suczkę... czujemy, że to nas po prostu przerasta...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • O
    Orya Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Psa nie kupuje się jak paczki ciastek!

Trzeba się najpierw doinformować!!

No tak, pies brudzi i poza częstszym sprzątaniem nie ma na to innej rady, o tym też trzeba było poczytać...

Kolejny psiak, który będzie cierpiał przez ludzką bezmyślność...

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Proszę się nad sobą bardzo mocno zastanowić! Nie bierze się psa bez wcześniejszego zapoznania się z rasą i jej realnymi potrzebami. Nie dorastają Państwo do tego zadania, proszę znaleźć mu kogoś, kto zapewni mu warunki do pełnego rozwoju.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To nie jest agresja, to po prostu niedowierzanie!

1) To, że najwyraźniej nie przemyśleliście wyboru rasy: Border to jeden z najbardziej dynamicznych psów, który potrzebuje co najmniej 2–3 godzin spacerów dziennie, żeby być szczęśliwym.

2) To, że nie ustaliliście jasno, ile czasu możecie poświęcić szczeniakowi (30 minut dziennie!!!).

3) To, że nie określiliście swojego poziomu tolerancji na brak czystości. W Waszym przypadku pluszowy pies wydaje się bardziej odpowiedni!

4) To, że zadajecie sobie te pytania dopiero po wzięciu psa... podczas gdy są to pytania, które KONIECZNIE trzeba sobie zadać przed podjęciem takiej decyzji...

5) To, że myślicie o pozbyciu się go (co w sumie jest dobrym pomysłem!) zaraz po tym, jak trafił do Waszego domu, świadczy o całkowitym braku przygotowania.

Krótko mówiąc, zastanawiamy się, po co Wam pies, skoro jakaś figurka na półkę wydaje się bardziej na miejscu. Jesteśmy wstrząśnięci Waszą nieodpowiedzialnością... Przepraszam, jeśli to Was szokuje.

Osobiście jestem też trochę zdziwiona, że behawiorysta wspomniał Wam tylko o godzinie spaceru!

I jeszcze jedna rzecz. Adoptowałam psa niecały rok temu i odwiedziłam trzy schroniska. Jest tam niezliczona liczba border collie, podobnie jak na portalach ogłoszeniowych, a wszystko dlatego, że mnóstwo osób ulega modzie na te psy (które są przepiękne, przyznaję), w ogóle nie zastanawiając się nad ich potrzebami i czasem, jaki mogą im poświęcić.

Podsumowując, dla dobra szczeniaka, znajdźcie mu rodzinę, która będzie doskonale wiedziała, z czym wiąże się adopcja bordera (i każdego innego psa zresztą!). Bo w tej chwili idziecie prosto na zderzenie ze ścianą...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mam nadzieję, że to troll

Muszę chyba zapytać moją Aby (9-letnią borderkę), czy 30 minut spaceru jej dzisiaj wystarczy 🙅

Niezłe żarty, taka lektura w niedzielny poranek od razu stawia na nogi

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie spodziewałem się, że mój post wywoła tyle agresji !!! ... nic konstruktywnego...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To musi być TROLL, nie ma innej opcji! Nie dajmy się zwariować w niedzielę!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak, to brzmi niemal jak trollowanie... Gdybyś zapytał, która rasa psa najgorzej zniesie tylko 30 minut spaceru dziennie, border collie byłby na pierwszym albo drugim miejscu! Jako dorosły pies będzie potrzebował minimum 2 godzin aktywności fizycznej, i to nie licząc pracy umysłowej. A jeśli chodzi o czystość w domu... Zaraz przyjdzie jesień, potem zima, czyli deszcz, błoto, brudne łapy i cała sierść w błocie po bieganiu w trawie. Nie, słuchaj, pakujesz się prosto w katastrofę – znajdź mu inną rodzinę, póki jest jeszcze młody!
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    I tak behawiorysta był łaskawy, mówiąc o godzinie dziennie. Przy takim psie trzeba liczyć co najmniej dwie godziny, więc 30 minut to...
    Przetłumaczony francuski
    Quiz
    Quiz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Godzina aktywności dziennie to absolutne minimum dla 5-miesięcznego border collie. Kiedy pies dorośnie, trzeba będzie mu zapewnić od 2 do 3 godzin ruchu każdego dnia. Jeśli nie jesteś w stanie tego zagwarantować, to dla dobra Twojego pupila radzę Ci już teraz poszukać mu innego właściciela, który zrozumie jego potrzeby.

Przetłumaczony francuski
    Erable
    Erable Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Inne pytanie, które może wydać się wam głupie, a nawet nie na miejscu... ale jak to jest z higieną, kiedy ma się psa???

– Dokładnie tak samo!... z psem czy bez! Żeby mieć czysty dom przy jednym (lub kilku) psach, trzeba po prostu sprzątać i tyle! Jasne, na pewno częściej niż zazwyczaj, tak samo jak przy dzieciach.

nie czujemy się na siłach...

– Kiedy ktoś mówi, że nie czuje się na siłach, to znaczy, że w gruncie rzeczy po prostu nie jest gotowy i nie nadaje się do ogarnięcia takiej sytuacji... O tym trzeba było pomyśleć przed wzięciem psa. W dodatku border collie. Jak się nie potrafi, to się po prostu nie bierze zwierzaka!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post