Wzrost mieszańca – pobawmy się w zgadywanie jej docelowej wielkości

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Oto Maya, ma 6 miesięcy i 13 kg czystych mięśni.

Jej mama to staffik, a tata to border collie. Odziedziczyła po rodzicach same najlepsze cechy: jest wysportowana, karna (nawet bardzo, bardzo karna), spokojna, cierpliwa, mało niszczy (no, chyba że swoje zabawki) i jest niesamowicie kochana.

Pękam ze śmiechu, kiedy widzę, że cieszy się z nowej sztuczki bardziej niż ja. Robimy sobie w domu podstawy dog dancingu (obi-rytmicznego), wczoraj nauczyła się komendy „obrót” i tak ją to nakręciło, że od razu pobiegła do mojego partnera, żeby mu pokazać, jak świetnie kręci kółeczka.

No dobra, przecież nie mam zamiaru jej tu reklamować 😁

Im jest starsza, tym bardziej widzę w niej idealny miks obu ras. Jak myślicie, do kogo jest bardziej podobna – do staffika czy do bordera?

Wydaje mi się dość niziutka, powiedzmy, że jest mniej więcej wzrostu beagle'a albo staffika (no, może parę centymetrów wyższa).

Myślicie, że jeszcze urośnie wzwyż? Ma bardzo wąską talię, jak border collie, ale jest umięśniona jak staffik.

Moja pani weterynarz wpisała ją jako mieszańca bordera, bo według niej nie jest na tyle „w typie”, żeby trzeba było ją kategoryzować (chociaż Maya jest jeszcze młoda, więc zobaczymy, co weterynarz powie, jak dorośnie. Proszę tylko bez hejtu ze względu na jej pochodzenie).

Wzrost mieszańca – pobawmy się w zgadywanie jej docelowej wielkości

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

22 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Moineaumodeste4904 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, jest prześliczna!

Możecie mi powiedzieć, jak można rozpoznać rasę u szczeniaka w wieku około 3 miesięcy?

Mój piesek to niby mieszanka border collie ze staffikiem, ale chciałbym się dowiedzieć, jaka jest jego prawdziwa rasa.

Bo sporo osób mówi mi, że to jednak nie to.

Przetłumaczony francuski
    J
    Jaspererrrrrlisaaaa Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No jasne, pewnie!! Już całkiem nieźle się słucha, ogarnia komendy typu „siad”, „łapa” itd., więc jest super. I siup, smaczek, jak zrobi coś dobrze.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W wieku 3 miesięcy nie ma co od niego zbyt wiele wymagać, tak szczerze mówiąc. Pracujemy nad socjalizacją, uczymy zasad panujących w domu (żeby na przykład nic nie niszczył), ale nie można mieć mu za złe, że zdarzy mu się załatwić w środku czy coś nabroić.

Dla mnie szczeniak, który jeszcze nie trzyma czystości, jest zwariowany i wszystko podgryza, to po prostu... szczeniak 😁 To nie znaczy, że nic z tym nie robimy, ale efekty przychodzą z czasem i wymagają konsekwencji, cierpliwości oraz odpowiedniego podejścia.

Mam wrażenie, że z Mayą wszystko jakoś samo się ułożyło, a przecież wcale tak nie było – włożyliśmy w to mnóstwo pracy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ja tam pozwalałam Mayi na podgryzanie, jak była mała, żeby jej pokazać, że ludzka skóra jest delikatna i że „ałć”, te ich wielkie zębiska mogą zaboleć itp. To też pozwala jej wyczuć siłę uścisku (to się chyba nazywa inhibicja gryzienia, prawda?).

Ale to wcale nie znaczy, że teraz gryzie – ona nie lubi agresji i jest na nią bardzo wrażliwa.

Kiedy mijamy reaktywne psy, zawsze zerka na mnie i czeka, aż jej coś powiem. Sporo potrafi znieść od innych czworonogów, pod warunkiem, że nie robią jej krzywdy. Raz jeden psi kumpel lekko ją drasnął w pyszczek, to było słychać, że mu odpowiedziała, ale bez większej agresji – to było raczej takie krótkie spięcie.

Myślę, że byłaby z niej świetna psia mediatorka.

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś

No dokładnie, haha, moja tak samo

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pyszczek staffika, tak i nie – to zależy od kąta widzenia i od tego, jaką minę akurat strzeli

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś
    Na razie mamy same pozytywy. Raz spróbowała mnie ugryźć, podniosłam głos i od tamtej pory już tylko liże ludzi, w ogóle nie gryzie... Za to przy innych psach nie daje sobie w kaszę dmuchać, chce się bawić nawet z tymi większymi od siebie. Mój kuzyn ma miksa amstaffa z malinois, pies ma rok i jak próbuje wyjadać z miski Mayi, to ona na niego szczeka. Ale kiedy nie jest u siebie, to się podporządkowuje, co jest chyba normalne. Jeśli chodzi o dzieci, to jest bardzo skora do zabawy i strasznie nakręcona, ale ma dopiero 3 miesiące, więc dopiero ją uczę :) Co do czystości, to w nocy jeszcze zdarzają się jej małe wpadki, ale to też przecież normalne. I mega się cieszę, że pewnie zostaną jej te oczy, są po prostu przepiękne haha
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ta Twoja ma mordkę staffika, moja to jeszcze nie wiem, bo na razie cały czas rośnie... ma tylko kolor po mamie i w tym wieku już naprawdę sporo słucha, chociaż wiadomo, czasem bywa z tym ciężko. Oto fotka:

ojej, wysłało się kilka razy :)

Przesłodka jest, wygląda na nieźle wymieszaną. Tak jak moja.

Zobaczycie, że one słuchają się niesamowicie dobrze! Już same staffiki, wbrew temu, co się o nich mówi, są mega posłuszne i uwielbiają sprawiać radość właścicielowi. Border też kocha mieć jakieś zadania. Będzie sporo roboty, jeśli chodzi o aktywność, zwłaszcza tę umysłową, ale u mnie jak dotąd same pozytywy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No cóż, Maya zaczęła robić to samo co Padja, gdy skończyła 8 miesięcy. Kiedy pierwszy raz ustawiła szczeniaka bez żadnego ostrzeżenia (ale bez żadnej spiny, ani z mojej strony, ani ze strony malucha), byłam trochę zaskoczona. Przestraszyłam się, że to może początki reaktywności, ale ostatecznie nie. Ona po prostu lubi sobie „pozgrywać zołzę” przy maluchach.

Jeśli chodzi o dzieci, to mega mnie zaskoczyła (w pozytywnym sensie). Nie uczyłam jej specjalnie zachowania przy dzieciach, bo uważam, że nie są one narzędziami szkoleniowymi oddanymi do mojej dyspozycji. Zawsze trzymałam ją na dystans, dbając jednocześnie, by kojarzyły jej się pozytywnie – czyli jeśli nie próbuje się do nich pchać, to ją chwalę i głaszczę: „dobry pieeees”. Ale nic poza tym, byłam przekonana, że przez swoją niezdarność po prostu przewróci małą. A tu proszę – nie. Maya nadzoruje jej zabawy, grzecznie zagląda, co robi i pilnuje, żeby nie podchodziła do basenu. Cały czas mamy ją na oku, bo wiadomo, to wciąż Maya – potrafi być niezłym taranem. Ale jestem mega dumna z tego, jak naturalnie się zachowuje.

Raz w autobusie zapłakało niemowlę i Maya koniecznie chciała do niego podejść, cichutko przy tym popiskując. Oczywiście nie pozwoliłam. Biedny maluch, pewnie by się przeraził 🤭 ale to była całkiem urocza reakcja.

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś

Twoja ma pyszczek zupełnie jak staffik, co do mojej to jeszcze nie wiem, bo cały czas rośnie... ma tylko umaszczenie po mamie i w tym wieku już naprawdę ładnie się słucha, chociaż wiadomo, czasem z lekkimi oporami. Oto fotka:

Ups, wysłało się kilka razy :)

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 22

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post