Wzrost mieszańca – pobawmy się w zgadywanie jej docelowej wielkości

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Oto Maya, ma 6 miesięcy i 13 kg czystych mięśni.

Jej mama to staffik, a tata to border collie. Odziedziczyła po rodzicach same najlepsze cechy: jest wysportowana, karna (nawet bardzo, bardzo karna), spokojna, cierpliwa, mało niszczy (no, chyba że swoje zabawki) i jest niesamowicie kochana.

Pękam ze śmiechu, kiedy widzę, że cieszy się z nowej sztuczki bardziej niż ja. Robimy sobie w domu podstawy dog dancingu (obi-rytmicznego), wczoraj nauczyła się komendy „obrót” i tak ją to nakręciło, że od razu pobiegła do mojego partnera, żeby mu pokazać, jak świetnie kręci kółeczka.

No dobra, przecież nie mam zamiaru jej tu reklamować 😁

Im jest starsza, tym bardziej widzę w niej idealny miks obu ras. Jak myślicie, do kogo jest bardziej podobna – do staffika czy do bordera?

Wydaje mi się dość niziutka, powiedzmy, że jest mniej więcej wzrostu beagle'a albo staffika (no, może parę centymetrów wyższa).

Myślicie, że jeszcze urośnie wzwyż? Ma bardzo wąską talię, jak border collie, ale jest umięśniona jak staffik.

Moja pani weterynarz wpisała ją jako mieszańca bordera, bo według niej nie jest na tyle „w typie”, żeby trzeba było ją kategoryzować (chociaż Maya jest jeszcze młoda, więc zobaczymy, co weterynarz powie, jak dorośnie. Proszę tylko bez hejtu ze względu na jej pochodzenie).

Wzrost mieszańca – pobawmy się w zgadywanie jej docelowej wielkości

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

22 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Faktycznie, ma dość drobną szczękę w porównaniu do swojej mamy. Ma w sobie sporo z bordera, mimo krótkiej sierści. Strasznie się stresowałam tym, że to taka mieszanka, ale była taka kochana i słodka. Żadna papierologia nie mogła nas powstrzymać przed przygarnięciem jej. No i cóż, czy byśmy tego chcieli, czy nie, ona już przecież była na świecie. Mocno dbam o jej socjalizację i mamy to szczęście, że jak na razie trafiały nam się same pozytywne spotkania z innymi psami. Zdarzało się, że inne na nią szczekały, ale ona jest bardzo „peace and love” – kiedy jakiś pies się na nią dziko wydziera, patrzy na mnie kompletnie zdezorientowana. Tylko raz zdarzyło jej się odszczeknąć, ale miałam wrażenie, że bardziej sobie robiła żarty z tamtego psa niż cokolwiek innego. Bawi się też z wielkim owczarkiem pirenejskim, takim 60-kilowym olbrzymem – to dla niej świetny życiowy mentor 😁
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie ma powodu do żadnych agresywnych uwag na temat tej krzyżówki, ale Twoja sunia ma szczęście, że bardziej przypomina bordera niż staffika, bo w razie jakichś problemów mogłoby być po psie... Myślę, że jeszcze trochę urośnie, ale to już powoli koniec wzrostu; na pewno jeszcze zmężnieje i nabierze szerokości w klatce piersiowej. Z kolei ze względu na to, że to mieszanka, około 10-12 miesiąca życia warto by było zrobić u uprawnionego weterynarza diagnozę, żeby Twoja sunia nie została zakwalifikowana do konkretnej kategorii (wydaje się, że to jej nie grozi, ale przynajmniej będziesz mieć święty spokój).
    Przetłumaczony francuski
  • 22 komentarzy na temat 22

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post