Jak powstrzymać psa przed jedzeniem czereśni?

Juju1794
Juju1794 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Dawno mnie tu nie było, bo u Phoenix wszystko w porządku.

Ale teraz mam mały problem. Przez tę ładną pogodę czereśnia w moim ogrodzie zaczęła owocować. Na razie owoce nie są jeszcze dojrzałe, ale i tak zaczynają już spadać. Phoenix, która zjada wszystko, co znajdzie, non stop je podjada, a czytałam, że ogonki i pestki mogą być dla psa toksyczne...

Nie mogę jej pilnować przez cały czas, a wiem, że zakaz jedzenia u niej po prostu nie zadziała...

Macie jakieś sprawdzone sposoby? Czy to jest naprawdę aż tak niebezpieczne?

Jeśli nie znajdę innego wyjścia, spróbuję postawić dookoła siatkę, ale to zablokuje 1/4 ogrodu, co nie do końca mnie cieszy. Oczywiście dla jej zdrowia to zrobię, jeśli to jedyna opcja, ale może macie jakieś inne rady?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Osobiście uważam, że nie ma czegoś takiego jak uparty pies :p. Każdy psiak ma w sobie potencjał, niektóre są po prostu lepsze w konkretnych dziedzinach i na odwrót ^^". Spróbuj nauczyć ją odwróconego naprowadzania. Jeśli okaże się to zbyt trudne i mała będzie zbyt nakręcona, to znaczy, że smakołyk ma dla niej zbyt dużą wartość. W takim przypadku spróbuj wybrać coś, co jest wystarczająco apetyczne, ale nie będzie jej aż tak ekscytować! To wymaga sporo obserwacji i zrozumienia własnego psa ^^. Jeśli to nadal nie będzie działać, to znaczy, że trzeba obniżyć poprzeczkę – nagradzaj ją na przykład za każde, nawet najmniejsze odwrócenie uwagi i stopniowo zwiększaj trudność, wtedy powinno się udać ;). Daj znać, jak Wam idzie!!! Mam nadzieję, że uporasz się z tymi czereśniami jeszcze przed zimą hahaha 😁.

PS: Jeśli podjada też wtedy, gdy jesteś odwrócona plecami, popracuj nad tym punktem, jak już opanuje do perfekcji komendę „nie rusz”. Możesz na przykład rozkładać smakołyki na ziemi ^^

Przetłumaczony francuski
    Juju1794
    Zgłoś

Niestety mam w domu taką małą rozrabiakę, która jest strasznie uparta i do tego niesamowity z niej łasuch.

Komenda „zostaw” to u nas wyższa szkoła jazdy, zwłaszcza gdy w grę wchodzi coś, co się rusza albo nadaje się do zjedzenia. Próbuję nad tym pracować, ale idzie nam to bardzo ciężko. Na przykład z czereśniami – przy mnie ich nie ruszy, grzecznie weźmie smaczka, a potem zjada owoc, jak tylko się odwrócę albo nawet ledwo zdążę zacząć się obracać. To strasznie sprytna bestia. Jak już dorwie coś do pyska i nie chce puścić, to żadne smakołyki świata jej wtedy nie interesują...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Zamiast stosowania ograniczeń fizycznych, polecam Ci raczej nauczyć go komendy „zostaw” – to świetne ćwiczenie na samokontrolę dla psa. Potem wystarczy po prostu wyćwiczyć to przy czereśniach i nagradzać go smaczkami, które mają dla niego o wiele większą wartość niż same owoce ;).

Przetłumaczony francuski
    Juju1794
    Zgłoś
    Dzięki, widzę, że nie jestem z tym sama. Moja łodyżki akurat nie je, ale zdarzało mi się znaleźć całe pestki w jej kupie...
    Przetłumaczony francuski
    J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki Doudou za te informacje! Będę ją jednak obserwować nieco uważniej (bo to w dodatku taka kruszynka: waży około 4 kg)...
    Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć! Jeśli chodzi o czereśnie i śliwki – we wszystkich owocach to właśnie pestki są niebezpieczne, tak samo jak gałązki, liście, osy czy szerszenie. Co do reszty (ogonki i same owoce), to poza ewentualną biegunką albo zbyt dużą ilością cukru (zwłaszcza w śliwkach), jeśli pies zje ich za dużo w stosunku do swojej wagi, to nic strasznego nie powinno się dziać.

Plandeka jak najbardziej, to bardzo przydatna rzecz. Przy Oxane, mojej labradorce z brzuszkiem, to jedyny sposób, żeby trzymała się z dala od śliwek i szerszeni (które przylatują do cukru i nie tolerują towarzystwa Oxane)...

Przetłumaczony francuski
    J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No i kurczę, teraz się trochę martwię, bo u nas też rośnie wiśnia i śliwa, z których regularnie spadają owoce. Zdarzało mi się już przyłapać Jazz na zabawie śliwkami: przynosi je do środka i się nimi bawi. Wtedy oczywiście jej je zabieram, ale nie pilnuję jej przecież bez przerwy, więc może się zdarzyć, że jakąś zje... Całe szczęście, że przez ostatnie dwa lata zbiory były kiepskie (nie udało się zebrać nawet koszyka wiśni!).
    Przetłumaczony francuski
    J
    Ju07 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór, u mojego 4-miesięcznego szczeniaka był ostatnio taki mały incydent – wziął do pyszczka ogonek od czereśni, a następnego dnia miał bardzo śluzowatą kupę. Pani weterynarz powiedziała mi, że to najprawdopodobniej była właśnie przyczyna.

Przetłumaczony francuski
    Juju1794
    Zgłoś

Dzięki za wasze odpowiedzi. Próbuję je zbierać, ale problemy z kręgosłupem trochę mi to utrudniają. Dzisiaj rano kosiłem i widziałem, że nie było ich aż tak dużo, a kosiarka zebrała sporą część. Spróbuję jednak patentu z plandeką, żeby nie musieć się tak bardzo schylać. A jeśli to nie wystarczy, to po prostu odgrodzę tył ogrodu.

Naprawdę nie sądziłem, że ta czereśnia będzie problemem, trudno o wszystkim pomyśleć przy naszych psiakach

😁

Przetłumaczony francuski
    Ratonlaveur
    Ratonlaveur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, czy możesz rozłożyć plandekę na ziemi i zebrać zawartość, zanim wypuścisz psa do ogrodu?

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post