Lek Dermipred
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Hejka! 😊
Doskonale rozumiem Twoje wahanie, to zupełnie normalne, że chcesz mieć pewność, zanim podasz swojemu psiakowi nowy lek. Sama przerabiałam już temat sterydów u mojej suczki. Ostatnio, za radą weterynarza, stosowałam syrop Orapred (substancja czynna: prednizolon) i szczerze mówiąc, bardzo jej pomógł! Jeśli chodzi o Dermipred, to również jest steryd na bazie prednizolonu, więc to ta sama linia co Megasolone. Główna różnica polega zazwyczaj na dawkowaniu i substancjach pomocniczych, ale działanie powinno być podobne.
Radzę Ci po prostu obserwować, jak Twój pies reaguje, a jeśli będziesz miała jakiekolwiek wątpliwości, nie wahaj się zadzwonić do swojego weterynarza, żeby to skonsultować. I nie martw się na zapas ewentualnym uzależnieniem – o ile podajesz leki tylko w czasie kryzysu, a nie w trybie ciągłym, ryzyko jest naprawdę niewielkie.
Miłego wieczoru i wymiziaj porządnie swojego psiaka! 🐶✨
Dobry wieczór
Wszystko zależy od dawkowania. Co masz napisane na recepcie? Skoro wspominasz o atakach, to weterynarz pewnie przepisał dawkę profilaktyczną. Dawkowanie musi być dobrane do wagi Twojego psa, a jeśli dochodzi do zmiany w dawkowaniu... powinna ona odbywać się stopniowo... Przy małej dawce nie powoduje to uzależnienia. Powodem zmiany leku może być chęć uniknięcia sytuacji, w której pies za bardzo przyzwyczai się do jednej kuracji (nawet jeśli to ta sama substancja czynna) albo właśnie po to, by leczyć Twojego psa zapobiegawczo... Tak jak mówię, wszystko zależy od recepty (dawka, czas trwania leczenia, częstotliwość...) – to tam znajdziesz informacje o ryzyku uzależnienia.
Dzień dobry,
Oba te leki zawierają tę samą substancję czynną – prednizolon. W zasadzie oba powinny działać tak samo! Jeśli jednak zauważysz u swojego psa jakąś różnicę w skuteczności między tymi dwiema kuracjami, koniecznie porozmawiaj o tym ze swoim weterynarzem, żeby w razie potrzeby wrócić do poprzedniego leku.
Lucie
Miałem Dermipred (substancja czynna: prednizolon) dla mojego freciaka, zanim odszedł. To pewnie ta sama substancja co w tym drugim leku (u mojego też zmieniałem – zaczął od Microsolone, a potem weterynarz dał mi Dermipred, co było tym samym, tylko dawka była inna :)
5 komentarzy na temat 5