Lek Dermipred

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór. Piszę do Was, bo poprosiłam o zapas kortyzonu dla mojego psa ze względu na jego problemy skórne – jest atopikiem. (Tak na marginesie, rzadko mu go podaję, tylko przy napadach silnego drapania, bo nie chcę, żeby się od niego uzależnił). Tym razem jednak weterynarz dał mi coś innego niż zwykle. Chciałam zapytać, czy znacie ten lek, bo szukałam opinii w internecie i nie wyglądają one zbyt dobrze... Wcześniej stosowaliśmy Megasolone i był idealny. Teraz mam Dermipred. Czy ktoś z Was go kojarzy?

Miłego wieczoru dla Was. Z góry dziękuję.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • E
    Eugenied Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hejka! 😊

Doskonale rozumiem Twoje wahanie, to zupełnie normalne, że chcesz mieć pewność, zanim podasz swojemu psiakowi nowy lek. Sama przerabiałam już temat sterydów u mojej suczki. Ostatnio, za radą weterynarza, stosowałam syrop Orapred (substancja czynna: prednizolon) i szczerze mówiąc, bardzo jej pomógł! Jeśli chodzi o Dermipred, to również jest steryd na bazie prednizolonu, więc to ta sama linia co Megasolone. Główna różnica polega zazwyczaj na dawkowaniu i substancjach pomocniczych, ale działanie powinno być podobne.

Radzę Ci po prostu obserwować, jak Twój pies reaguje, a jeśli będziesz miała jakiekolwiek wątpliwości, nie wahaj się zadzwonić do swojego weterynarza, żeby to skonsultować. I nie martw się na zapas ewentualnym uzależnieniem – o ile podajesz leki tylko w czasie kryzysu, a nie w trybie ciągłym, ryzyko jest naprawdę niewielkie.

Miłego wieczoru i wymiziaj porządnie swojego psiaka! 🐶✨

Przetłumaczony francuski
    Ivouline
    Ivouline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór. Dermipred to steryd... podaje się go przy wielu różnych schorzeniach. Zwalcza stany zapalne. Moja sunia brała go już kilkukrotnie na problemy skórne wynikające z choroby autoimmunologicznej, a teraz dostaje go na zapalenie jelit. Czy istnieje jakiś naprawdę dobry lek, który jest w stanie faktycznie wyleczyć? Jeśli macie dobrego weterynarza, zaufajcie mu. On zawsze będzie szukał najlepszego rozwiązania, żeby pomóc waszemu psu. Nie jest czarodziejem, tylko weterynarzem i stosuje to, co w danej sytuacji uważa za najodpowiedniejsze. Sama nazwa nie ma większego znaczenia, liczy się przede wszystkim substancja czynna... W każdym razie Dermipred pozwolił mojej psince wyjść z tych problemów skórnych. Powodzenia i trzymajcie się!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór

Wszystko zależy od dawkowania. Co masz napisane na recepcie? Skoro wspominasz o atakach, to weterynarz pewnie przepisał dawkę profilaktyczną. Dawkowanie musi być dobrane do wagi Twojego psa, a jeśli dochodzi do zmiany w dawkowaniu... powinna ona odbywać się stopniowo... Przy małej dawce nie powoduje to uzależnienia. Powodem zmiany leku może być chęć uniknięcia sytuacji, w której pies za bardzo przyzwyczai się do jednej kuracji (nawet jeśli to ta sama substancja czynna) albo właśnie po to, by leczyć Twojego psa zapobiegawczo... Tak jak mówię, wszystko zależy od recepty (dawka, czas trwania leczenia, częstotliwość...) – to tam znajdziesz informacje o ryzyku uzależnienia.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Oba te leki zawierają tę samą substancję czynną – prednizolon. W zasadzie oba powinny działać tak samo! Jeśli jednak zauważysz u swojego psa jakąś różnicę w skuteczności między tymi dwiema kuracjami, koniecznie porozmawiaj o tym ze swoim weterynarzem, żeby w razie potrzeby wrócić do poprzedniego leku.

Lucie

Przetłumaczony francuski
    Lena2809
    Lena2809 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Miałem Dermipred (substancja czynna: prednizolon) dla mojego freciaka, zanim odszedł. To pewnie ta sama substancja co w tym drugim leku (u mojego też zmieniałem – zaczął od Microsolone, a potem weterynarz dał mi Dermipred, co było tym samym, tylko dawka była inna :)

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post