Mój 2-miesięczny szczeniak walczy z giardią już od kilku tygodni

M
Marina24 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

11 stycznia 2020 roku wzięłam z hodowli szczeniaka buldoga francuskiego. Piesek od razu dostał problemów żołądkowych. Hodowca powiedział mi wtedy, że to pewnie przez zmianę domu i że szybko mu przejdzie.

Jednak następnego dnia nie było żadnej poprawy, a wręcz przeciwnie – jego stan się pogorszył. Przestał jeść karmę i pił bardzo mało, a jego odchody były strasznie wodniste i miały kwaśny zapach. Od razu rano zabrałam go na dyżur weterynaryjny. Zrobili mu testy i wynik na giardię (ogoniastek jelitowy) wyszedł pozytywny. Weterynarz zapisał tygodniową kurację lekami: Panacur, Eradia, Canikur, Smecta i Imodium.

Po 4 dniach leczenia nie zauważyłam żadnej poprawy. Ponownie poszłam do lekarza, który kazał kontynuować podawanie leków. Kiedy po zakończeniu kuracji nadal nic się nie zmieniło, znowu trafiłam do kliniki. Weterynarz przepisał nowe leki, ale zasugerował mi coś innego. Biorąc pod uwagę koszty wszystkich badań oraz fakt, że pracuję w ciągu dnia i nie mogę czuwać nad małym przez całą dobę, poradził, żebym dogadała się z hodowcą. Chodziło o to, żeby hodowca, który ma większe doświadczenie, zaopiekował się pieskiem do czasu wyleczenia, a ja bym go wtedy odebrała. Bardzo bałam się o szczeniaka, bo chciał jeść tylko kurczaka, ciągle miał biegunkę i widziałam, że boli go brzuszek. Zdecydowałam się więc na to rozwiązanie.

Ich weterynarz znowu zmienił leki. Mija już tydzień, od kiedy maluch wrócił do hodowli. Był pod kroplówką, bo nie chciał tknąć karmy. Wpadłam na pomysł, żeby kruszyć mu trochę kurczaka do miski z karmą, bo on go uwielbia i wtedy zjada wszystko chętniej. Podpowiedziałam ten trik hodowczyni.

Piesek dostawał kroplówki przez 3 dni, teraz już go odłączyli, ale nadal ma silną biegunkę i przybrał na wadze tylko 70 gramów. Waży zaledwie 1,65 kg, bo to drobniutki maluch.

Czy mieliście kiedyś podobną sytuację ze swoim szczeniakiem? Czy wiecie, czy to może być jakiś inny problem?

Dzięki za pomoc

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Miłego wieczoru wszystkim!

Podrzucam wam stronę, którą trzymam w swoich zapiskach dotyczących zdrowia:

https://www.vismedicatrixnaturae.fr

I moje tablice dla moich suczek:

https://www.pinterest.fr/Doudou229/pour-chiens/

https://www.pinterest.fr/Doudou229/le-barf-pour-chien/

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

HYDROPLANETE Ziemia okrzemkowa biała 200g 1kg 2kg 10kg 20kg - Jakość spożywcza, wysoka czystość i możliwość stosowania w rolnictwie ekologicznym - Pochodzenie: Francja (2kg)

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Bardzo dziękuję za tak szczegółową odpowiedź.

Przekażę te informacje hodowczyni.

Życzę miłego wieczoru

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/41mAsgC7KYL._AC_.jpg

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

Na robaki dobra jest ziemia okrzemkowa, Twój weterynarz powinien znać tę alternatywę (90-dniowa kuracja podawana w karmie).

Uwaga, to musi być certyfikowana ziemia okrzemkowa SPOŻYWCZA.

Są dwa rodzaje i trzeba na to bardzo uważać, bo nawet sprzedawcy potrafią się pomylić.

Ja używam tej

albo Diaguard

Osobiście nigdy nie testowałam jej na robaki, ale znam osoby, które stosują ją z powodzeniem...

https://www.vismedicatrixnaturae.fr/remedes-recettes/la-terre-de-diatomee-des-tresors-de-bienfaits/

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

Marina

Czekając na wyniki badania kału, możesz dodać do jego karmy kilka małych kawałków surowego kurczaka (np. kawałek fileta). Tak ze 4 małe kosteczki wielkości kostki sera, żeby dostarczyć mu więcej wody i zapobiec odwodnieniu... Do tego dorzuć trochę marchewki gotowanej w wodzie (1 łyżka stołowa), rozgniecionej widelcem na papkę.

Jak już przyjdą wyniki (jeśli wciąż będą robaki) i jeśli weterynarz zaleci kolejne leczenie...

To wtedy zobaczymy, co robić dalej...

Warto zajrzeć do sklepu bio po babkę jajowatą (psyllium blond) – opakowanie 100 g lub 200 g kosztuje około 25–30 zł.

Bardzo dobrze mieć ją w swojej apteczce, zarówno ludzkiej, jak i psiej. Działa dwufazowo: pomaga przy biegunce, a z drugiej strony na zaparcia. Taki mały cud natury...

Podaję dawkowanie:

Jeśli chodzi o babkę jajowatą (psyllium blond):

Najlepiej kupić ją w proszku, a nie w kapsułkach. Łatwiej ją dawkować dla naszych łapek, ale też dla nas samych...

Dla zwierzaka:

Wartości w ml podane są dla miarki (1 ml to około 0,65 g):

Koty: 1 do 2,5 ml dziennie

Psy: 2,5 do 5 ml na każde 10 kg masy ciała dziennie

Wymieszaj proszek z pięciokrotną objętością wody, poczekaj, aż powstanie żel i rozdziel go do posiłków.

To powinno uregulować jego biegunkę.

https://wamiz.com/chiens/husky-siberien-206/forum/husky-avec-diarrhee-persistante-94614.html

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś
    Dzień dobry, Dziękuję za radę. Rzeczywiście zamierzam trzymać się leczenia zaleconego przez mojego weterynarza, ale wydaje mi się, że on sam jest już nieco bezradny, bo nie widać żadnej poprawy. Dlatego jeśli ktoś z Was przechodził już przez coś takiego ze swoim szczeniakiem, myślę, że byłoby to dla mnie ogromną pomocą. Pozdrawiam serdecznie, Marina
    Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś
    Cześć Jazz Nie, wiem, że to nie przeciwko mnie 🙂 Jestem tego samego zdania – opieka weterynarza i jego diagnoza są bardzo ważne. Dlatego właśnie pytałam Marinę o leczenie przepisane dla jej malucha...
    Przetłumaczony francuski
    J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry Marina 24,

Nie miałam do czynienia z tą chorobą u moich psów, ale myślę, że nawet jeśli leczenie wydaje się Pani bardzo obciążające, ważne jest, aby trzymać się zaleceń weterynarza, który go obecnie prowadzi. Rady, których udziela Pani Doudou, mają być jedynie uzupełnieniem i nie powinny sprawić, że przerwie Pani dotychczasowe leczenie (Doudou, to nic przeciwko Tobie, ale czasem ludzie kompletnie odpuszczają i zastępują leki homeopatią lub czymś innym, co miewa czasem poważne konsekwencje).

Życzę Pani dużo siły i wszystkiego, co najlepsze dla Pani malucha...

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Nie, nie zmieniałam karmy, cały czas dostawał Royal Canin, tę samą co wcześniej, ale nagle z dnia na dzień przestał ją jeść.

Co mogę mu teraz dawać do jedzenia, żeby mu podpasowało?

Ostatnie odrobaczanie skończyło się nieco ponad tydzień temu, dostawał Panacur.

Kurczak, którego teraz je, jest gotowany.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 13

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post