Mój pies nie chce iść na spacerze – co robić?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dobry wieczór, dzięki za odpowiedź! Może spróbuję kupić jakąś nową zabawkę, która wydaje inny dźwięk niż pozostałe... faktycznie, o tym nie pomyślałam! Może to ją zmotywuje albo pozwoli odkryć coś nowego.
Wielkie dzięki!
Dzień dobry Bibi27092000,
A może warto spróbować z jakąś piszczącą zabawką? (Mimo że widziałam, że zabawki były już testowane). Jeśli będzie wydawać dźwięki, może ją to do siebie przyciągnąć.
Czy próbowali Państwo rzucić na ziemię (przed nią) jakiegoś smaczka? Może wtedy podejdzie, żeby go zjeść, a potem można rzucić kolejny kawałek nieco dalej (chociaż widziałam, że próby z jedzeniem też już były).
Pisząc o smakołyku, mam na myśli coś, czego Państwa pies jeszcze nigdy nie dostawał – taka nowość mogłaby go odblokować. Albo coś, co ma bardzo intensywny zapach.
Jeśli to krótkie wyjścia są problemem, to pewnie po prostu są dla niej mało ciekawe. Gally często ociąga się przy krótkich spacerach po osiedlu i zdecydowanie bardziej woli długie wyprawy na łono natury.
Spróbujcie częściej zabierać ją do parku :)
Aha, rozumiem, jeśli chodzi o sprzęt!
W skrócie – wyjścia na miasto po prostu nie są dla niej ciekawe.
Będziesz musiał się do tego przyzwyczaić, miejskie otoczenie jej nie pasuje.
Może też puszczasz ją luzem podczas tych długich spacerów? To by tłumaczyło jej „niechęć” do miasta, bo zakładam, że w mieście prowadzisz ją na smyczy?
A jeśli chodzi o spacery, to jak idziemy na porządny spacer do parku, to jest przeszczęśliwa, ale na przykład przy tych krótkich wyjściach zupełnie nie chce o tym słyszeć.
Dobry wieczór,
Używam obroży w odpowiednim rozmiarze i tak samo dopasowanej smyczy... Próbowałam już szelek, ale jest jeszcze gorzej, mam wrażenie, że to jej przeszkadza.. 😕
Dobry wieczór,
Bardzo proste pytanie... Jakiego sprzętu używasz na spacery?
Źle dopasowane szelki albo zbyt ciężki karabińczyk mogą ją rozpraszać lub jej przeszkadzać.
Moi znajomi, którzy mieli młodego buldoga, nie rozumieli, dlaczego ich pies (kilkumiesięczny szczeniak) nie chciał iść na smyczy.
Odpowiedź była banalna: karabińczyk był za duży i po prostu przeszkadzał szczeniakowi...
Nawet jeśli Twoja sunia jest dorosła, przyjrzyj się jeszcze raz szczegółom, które mogą wydawać się mało istotne.
Może to być też po prostu typ, który nie jest wielkim fanem spacerów – rzadko się to zdarza, ale też się trafia...
Dzięki za odpowiedź!
Nie, ona się nie boi. Byłam u weterynarza, który powiedział mi, że zupełnie nic jej nie dolega, widziałam się też z behawiorystą...
Mam też drugiego psa tej samej rasy i on w ogóle tak nie robi, jest o wiele mniej problematyczny... Naprawdę nie wiem już, co robić 😕
No i jak, ona się boi? Byliście u weterynarza sprawdzić, czy jej coś nie boli?
Może jakiś psi kolega by ją zmotywował?