Mój pies sika w domu zaraz po powrocie ze spaceru – czy to normalne?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Mój Freud często wycina nam taki numer, że załatwia się w domu tuż po tym, jak wrócimy ze spaceru. Czy to normalne?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

20 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Maillet Christelle
    Maillet christelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moja 3-miesięczna sunia załatwia się w domu zaraz po powrocie ze spaceru. Co z tym zrobić? Dzięki za rady!
    Przetłumaczony francuski
    Maillet Christelle
    Maillet christelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moja 3-miesięczna sunia załatwia się w domu zaraz po powrocie ze spaceru. Co z tym zrobić? Dzięki za rady!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

Jeśli Twój pies wcześniej trzymał czystość, a teraz przestał, najpierw sprawdź u weterynarza, czy nie stoi za tym jakiś problem zdrowotny.

Jeśli wszystko jest w porządku, to znaczy, że musimy wrócić do podstaw nauki czystości.

Nie krzycz na niego po powrocie do domu, po prostu to zignoruj. Wyprowadź go do ogrodu (lub do innego pomieszczenia) i dopiero gdy pies Cię nie widzi, sprzątnij „prezent”. Widok właściciela na czworaka ze ścierką w ręku może zostać odebrany jako zachęta do zabawy, co z kolei może skłonić szczeniaka do ponownego załatwienia się w domu.

Kiedy załatwi się na zewnątrz, wylewnie go pochwal. Jeśli skarcisz go w momencie, gdy po prostu odkryjesz „niespodziankę” w domu, Twój szczeniak nie skojarzy faktów i nie zrozumie, dlaczego się gniewasz.

Podczas spacerów unikaj wracania do domu natychmiast po tym, jak pies zrobi swoje. Może on to potraktować jako karę: „skoro tylko się załatwię, to wracamy, więc będę trzymać jak najdłużej”. W rezultacie po powrocie do domu pewnie znów znajdziesz prezent ;) :)

Pozdrawiam,

Christophe Leluc

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ale to słodkie!!^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No tak, to na pewno. Sika w domu, chociaż nie wolno, więc dostaje ochrzan i zamykamy ją na 5 minut w klatce. Sama tam wchodzi i spuszcza głowę, jakby mówiła: „no dawajcie, zamykajcie te drzwiczki”. A trzy sekundy później już po karze i chce znowu wyjść :-)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Sama wymierza sobie karę!! Chciałabym to zobaczyć!! To musi być zaskakujące!! ^^

Ja z moimi dogaduję się po psiemu!! Używam tego samego języka co psy!! ^^

Zresztą, dopóki jest miłość i zwierzak jest dobrze traktowany, każdy ma swoją metodę!! ^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, Tallula. To zadziałało u mojej suni i u psa moich teściów. Może to zależeć od konkretnego psiaka, moja teraz w zasadzie sama się już pilnuje.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mój Rocky, jak miał 6 miesięcy, robił mi dokładnie to samo jeszcze dwa miesiące temu. Chodziłam z nim na długie spacery, a potem puf... ledwo wróciliśmy do domu i bach, wielkie siusiu i to prosto przed moimi oczami! Nie bój się na niego nakrzyczeć, ja tak właśnie robiłam, do tego dostawał lekkiego klapsa w *****, żeby wiedział, że jestem niezadowolona.

No i teraz już wszystko jest w porządku, żadnego sikania w domu.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No właśnie Jfk07, tu popełniasz błąd! Chodzi o samo porównywanie psa do dziecka.

Pies to pies i jeśli nakrzyczysz na niego po powrocie, bo załatwił się pod Twoją nieobecność, to pewnie będzie wyglądał, jakby rozumiał, że go karcisz, ale to tylko dlatego, że widzi, że jesteś zły. W żadnym wypadku nie łączy on tego z tym, że nabrudził, a jedynie z faktem, że kiedy wracasz do domu, to jesteś wściekły.

To, co mówił Ci weterynarz, było uznawane za prawdę dawniej, ale dzisiaj inne badania (chciałam użyć innego słowa, ale mam jakąś blokadę w głowie) dowiodły, że to zupełnie nic nie daje.

Zresztą Ty masz swoje zdanie, ja mam swoje i szanuję to. Całe szczęście, że nie wszyscy musimy się ze sobą zgadzać.^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak! Uwaga na mity dotyczące naszych psiaków!!!! Niestety, czasem nie wierzcie w to, co opowiadają niedoświadczeni właściciele psów!!!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 20

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post