Operacja podniebienia miękkiego i korekta nozdrzy

Karry2901
Karry2901 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

14 marca Tyler, mój 6-letni buldog francuski, przeszedł operację podniebienia miękkiego i rozszerzenia nozdrzy. Często zastanawiałam się nad tym tematem, nie do końca wiedząc, na co się piszę. Sporo szukałam informacji o tej operacji, która bardzo mnie stresowała – w końcu to moje kochane maleństwo i chciałam wiedzieć, co będzie się działo w trakcie i po zabiegu. Nie znalazłam zbyt wielu konkretów na temat tych operacji ani opisów realnych doświadczeń. Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami naszą codziennością od czasu zabiegu.

Operacja podniebienia miękkiego i korekta nozdrzy

21 lutego

Pierwsza wizyta w klinice weterynaryjnej w sprawie tej słynnej operacji, żeby dowiedzieć się, czy Tyler faktycznie jej potrzebuje (choć byliśmy przekonani, że tak jest, patrząc na to, jak oddycha). Przyjął nas chirurg, który miał operować naszego malucha. Przebadał go bardzo dokładnie i przy okazji wspomniał, że Tyler nie ma żadnych problemów z sercem. Wszystko w normie. Uff!! Jednak faktycznie nie oddycha najlepiej i operacja jest wskazana.

Poprosiliśmy o wycenę. Operacja będzie nas kosztować około 2800 zł i dodatkowe 100 zł, jeśli Tyler po wybudzeniu będzie czuł się gorzej i nie będzie chciał jeść. W cenę wliczona jest już opieka pooperacyjna.

Zdecydowaliśmy się więc bez zwłoki i umówiliśmy termin na 14 marca na godzinę 9:00.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

37 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Te biedne psiaki to naprawdę niewinne ofiary ludzkiej głupoty, a w szczególności bezmyślności hodowców. 

Przetłumaczony francuski
    Jpv
    Jpv Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry! Chciałabym Wam opowiedzieć o operacji mojego buldoga angielskiego, Winstona, który ma 3,5 roku. Zdecydowałam się na zabieg, bo widziałam, że bardzo ciężko oddycha i błyskawicznie się męczy. Operacja odbyła się 24 maja 2023 roku. Przyjechaliśmy do kliniki rano na 9:00 na korektę podniebienia miękkiego i plastykę nozdrzy. Wszystko poszło bardzo dobrze. Weterynarz usunął mu aż 7 cm podniebienia, co jest niesamowitą ilością, bo zazwyczaj wycina się około 2 cm! Wypisali nas do domu jeszcze tego samego dnia o 16:00. Kiedy wróciliśmy, Winston położył się w ogrodzie i oddychał tak głęboko, jakby pierwszy raz w życiu naprawdę mógł nabrać powietrza! Przez pierwsze dwa dni wymiotował i był bardzo słabiutki, ale potem było już tylko lepiej. Po 6 dniach jest w pełni sił, oddycha rewelacyjnie i stał się zupełnie innym psem – jest bardziej żwawy i o wiele lepiej znosi upały! Jeśli kochacie swoją bulwę, szczerze polecam ten zabieg przede wszystkim dla jej dobra. Całkowity koszt wyniósł nas około 8300 zł.
    Przetłumaczony francuski
    F
    Flutoe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Faktycznie, chrapie już trochę mniej. Za 15 dni wracamy na ściągnięcie szwów. Panicz nieźle to sobie wykorzystał, bo przez 4 dni dostawał same paszteciki. Na ten moment rzadziej mu się ulewa, ale zobaczymy za miesiąc, jak już wszystko się ładnie wygoi. Ale szczerze mówiąc, jestem bardzo zadowolony z pracy weterynarza – spodziewałem się, że jego pyszczek będzie po wszystkim wyglądał zupełnie inaczej.
    Przetłumaczony francuski
    B
    Boxy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szybkiego powrotu do zdrowia dla małego buldożka!

Wygląda na to, że prawie wszystkie muszą przez to przejść... Biedne maluchy, ale super, że po zabiegu jest już lepiej 😉

Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś

Mój piesek jest już po operacji, kamień spadł mi z serca, bo pyszczek nie zmienił się zbyt mocno.

Przed:

Tuż po operacji:

2 dni po operacji:

Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś

Mój piesek jest już po operacji, kamień spadł mi z serca – pyszczek nie zmienił się aż tak bardzo.

Przed:

Tuż po operacji:

2 dni po operacji:

Przetłumaczony francuski
    F
    Zgłoś

Dzień dobry,

mam ten sam problem z moim psem. Oualy ma bardzo wąskie dziurki w nosie (to nasz drugi buldog i z poprzednim nie mieliśmy takich kłopotów). Nie ma problemów z zadyszką, kiedy biega jak szalony za cieniami ptaków w ogrodzie, wręcz to uwielbia. Problem polega jednak na tym, że po jedzeniu lub piciu zwraca sporą część karmy albo dużą ilość gęstej śliny. Bardzo go to męczy, bo dzieje się to nagle. Poza tym widać, że od czasu do czasu ma trudności z oddychaniem, bo zaczyna łapać powietrze pyszczkiem.

W kwietniu skończy 4 lata.

Weterynarz przedstawił mi dwa kosztorysy:

1. Operacja skrzydełek nosowych wraz z badaniami przedoperacyjnymi i wszystkimi kosztami – około 1500 zł.

Przy okazji narkozy wet sprawdzi też podniebienie miękkie i w razie potrzeby zoperuje je za jednym razem. Koszt to około 3400 zł.

Prawdę mówiąc, samo słowo „narkoza” nas przeraża, bo nasze buldożki są przecież znane z tego, że są delikatne.

Mam spore obawy, ale patrząc na komentarze, widzę, że to może mu tylko wyjść na dobre.

Będę się starać o szybki termin, póki nie jest jeszcze za gorąco i spacery o tej porze roku są rzadsze.

Przetłumaczony francuski
    P
    Pixel31 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć wszystkim!

Piszę do Was, bo miesiąc temu mój pies przeszedł operację podniebienia miękkiego i rozszerzenia nozdrzy. Zabieg ten bardzo poprawił komfort jego oddychania. Jednak od tego czasu ma trudności z ułożeniem się w niektórych pozycjach do snu i bardzo ciężko oddycha, zwłaszcza w momencie zasypiania (w ciągu dnia ten problem nie występuje). Czy mieliście podobne objawy u swoich buldożków? Pozdrawiam serdecznie

Przetłumaczony francuski
    R
    Robeen Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Moja buldożka francuska Robeen w ciągu miesiąca przeszła dwie operacje podniebienia miękkiego, ale nadal nie czuje się dobrze.

Przed pierwszym zabiegiem, mając zaledwie 8 miesięcy, miewała nawet omdlenia przez to, że tak ciężko jej się oddychało. Zaraz po operacji było lepiej, ale gdy tylko odstawiliśmy leki, znowu zaczęła się dusić.

Zabraliśmy ją więc znowu do chirurga, który zostawił ją u siebie i od razu zoperował ponownie. Według niego miała tam jakąś wypukłość, a za nią jeszcze fragment podniebienia. Powiedział nam, że tym razem usunął już wszystko i teraz będzie znacznie lepiej. Niestety, po odstawieniu kortyzonu, znowu jest kiepsko. Bardzo źle oddycha, zwłaszcza rano, i strasznie charczy. Nie jest może gorzej niż przed operacjami, ale do pełni szczęścia jeszcze daleko. Minęło 15 dni, może to po prostu za wcześnie i jeszcze ją boli? Może faktycznie poprawi się za miesiąc czy dwa, tak jak gdzieś czytałam.

Będę dawać znać.

Przetłumaczony francuski
    Vénus17
    Vénus17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój buldog miał udar 10 dni po zabiegu.. :/

Bardzo mi przykro z powodu tych wieści. To strasznie smutne. To tylko pokazuje, że weterynarz weterynarzowi nierówny. Ale zrobiłeś wszystko, co w Twojej mocy, dla jego dobra.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 37

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post