Operacja podniebienia miękkiego i korekta nozdrzy

Karry2901
Karry2901 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

14 marca Tyler, mój 6-letni buldog francuski, przeszedł operację podniebienia miękkiego i rozszerzenia nozdrzy. Często zastanawiałam się nad tym tematem, nie do końca wiedząc, na co się piszę. Sporo szukałam informacji o tej operacji, która bardzo mnie stresowała – w końcu to moje kochane maleństwo i chciałam wiedzieć, co będzie się działo w trakcie i po zabiegu. Nie znalazłam zbyt wielu konkretów na temat tych operacji ani opisów realnych doświadczeń. Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami naszą codziennością od czasu zabiegu.

Operacja podniebienia miękkiego i korekta nozdrzy

21 lutego

Pierwsza wizyta w klinice weterynaryjnej w sprawie tej słynnej operacji, żeby dowiedzieć się, czy Tyler faktycznie jej potrzebuje (choć byliśmy przekonani, że tak jest, patrząc na to, jak oddycha). Przyjął nas chirurg, który miał operować naszego malucha. Przebadał go bardzo dokładnie i przy okazji wspomniał, że Tyler nie ma żadnych problemów z sercem. Wszystko w normie. Uff!! Jednak faktycznie nie oddycha najlepiej i operacja jest wskazana.

Poprosiliśmy o wycenę. Operacja będzie nas kosztować około 2800 zł i dodatkowe 100 zł, jeśli Tyler po wybudzeniu będzie czuł się gorzej i nie będzie chciał jeść. W cenę wliczona jest już opieka pooperacyjna.

Zdecydowaliśmy się więc bez zwłoki i umówiliśmy termin na 14 marca na godzinę 9:00.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

37 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • C
    Cice Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój Bloody odszedł niedawno, to był cocker spaniel amerykański. Operację podniebienia miękkiego przeszedł na początku lipca 2015 roku, miał wtedy prawie 9 lat. Mój weterynarz bardzo dobrze mnie do tego przygotował i wszystko wyjaśnił, był naprawdę szczery. Bloody miał straszne problemy z oddychaniem, więc lekarz doradził mi zabieg i sam umówił wizytę w specjalistycznej klinice, bo czuł, że nie ma wystarczającego doświadczenia w tym konkretnym temacie. Termin dostaliśmy błyskawicznie – w poniedziałek telefon, a we wtorek rano już byliśmy na miejscu. Przyjechaliśmy do kliniki o 8:15. Lekarz był bardzo miły i potwierdził, co zamierza zrobić: najpierw narkoza, potem RTG, badania krwi, czyli pełna diagnostyka. Dałam mu zielone światło na operację, jeśli tylko wyniki na to pozwolą. Wróciłam pod koniec przedpołudnia, lekarz właśnie kończył operować. Powiedział, że zajął się podniebieniem i że wcześniej Bloody miał do oddychania dosłownie tyle miejsca, co prześwit igły do szycia. Przy okazji usunął mu też migdałki. Nozdrzy nie ruszali, bo to często i tak wraca do poprzedniego stanu. Bloody dość ciężko dochodził do siebie po tej operacji, dawałam mu dużo lodu i zimnego jedzenia. Przez kolejne 4 dni rano jeździłam z nim do weterynarza na podawanie leków. Zaczął cokolwiek jeść dopiero jakieś 72 godziny po zabiegu. Całość kosztowała około 2600 zł, nie licząc dodatkowych kosztów dookoła. Odebrałam go do domu jeszcze tego samego wieczoru. Bardzo się bałam, ale teraz wiem, że żałowałabym, gdybym tego nie zrobiła. W okolicach Le Mans mają naprawdę świetną klinikę.
    Przetłumaczony francuski
    D
    Dybar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, szukam kliniki lub weterynarza, u którego można wykonać operację podniebienia miękkiego i skrzydełek nosa. Czy możecie polecić jakiś sprawdzony adres??
    Przetłumaczony francuski
    C
    Camcam23 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry Karry2901,

Jak się czuje Tyler? Czy widać jakąś różnicę od czasu operacji?

Musimy poddać zabiegowi naszą małą Nalę, ale nie wiemy, do której kliniki się udać... sprawdziliśmy już kilka miejsc, ale wciąż szukamy.

Gdzie Tyler miał robioną operację?

Dziękuję bardzo,

Camille

Przetłumaczony francuski
    L
    Leonetlili Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć wszystkim! 14 marca Tyler, mój 6-letni buldog francuski, przeszedł operację podniebienia miękkiego i korektę nozdrzy. Często zastanawiałam się nad tym tematem, nie do końca wiedząc, na co się piszę. Robiłam rozeznanie na temat tej operacji, co bardzo mnie stresowało, bo to w końcu mój skarb i chciałam wiedzieć, co się będzie działo w trakcie i po wszystkim. Niewiele jednak znalazłam o samych zabiegach i opiniach z pierwszej ręki. Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami naszą codziennością od czasu operacji.

21 lutego – pierwsza wizyta w klinice weterynaryjnej w sprawie tej słynnej operacji, żeby dowiedzieć się, czy Tyler naprawdę jej potrzebuje (choć sami byliśmy o tym przekonani, patrząc na to, jak oddycha). Przyjął nas przyszły chirurg naszego psiaka. Przebadał go wzdłuż i wszerz, wspominając przy okazji, że Tyler nie ma żadnych problemów z sercem. Wszystko w normie. Uff!! Jednak faktycznie nie oddycha najlepiej i operacja jest zalecana. Poprosiliśmy o kosztorys. Zabieg będzie nas kosztować około 2800 zł i dodatkowe 100 zł, jeśli Tyler po wybudzeniu nie będzie czuł się najlepiej i nie będzie chciał jeść. W cenę wliczono też opiekę pooperacyjną. Od razu się zdecydowaliśmy i umówiliśmy termin na 14 marca na 9:00.

Dzień dobry

Muszę poddać mojego mopsa operacji z tych samych powodów co Pani Tyler. Czy mogłaby Pani podać mi namiary na swojego weterynarza? Bardzo się boję. Widzę, że Pani lekarz był kompetentny, a cena jest trzy razy niższa niż u mojego weterynarza. Z góry dziękuję.

Alice

Przetłumaczony francuski
    A
    Alexma Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Hej! Miałam operację pierwszego lutego – poszerzanie podniebienia. Twój piesek miał operowane podniebienie miękkie, też je poszerzali? Wiesz dokładnie, co mu robili? W każdym razie, jeśli chodzi o nozdrza, to wygląda na to, że kawał dobrej roboty, są teraz znacznie szerzej otwarte. Na zdjęciach jest przeuroczy! Dostaje jakieś leki przeciwbólowe i przeciwzapalne? Dzień dobry, a gdzie operowaliście swojego pieska?
    Przetłumaczony francuski
    Coconuts2905
    Coconuts2905 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, mój buldog francuski przeszedł taką samą operację jak Tyler w czerwcu 2019 roku. Dziś, trzy miesiące później, jego nozdrza znowu się nieco zwęziły i mój psiak momentami znów ma trudności z oddychaniem... Jak tam zdrowie Tylera sześć miesięcy po operacji? Czy jego problemy z oddychaniem też chociaż trochę powróciły?? Dzięki za odpowiedź.

Przetłumaczony francuski
    Sophinette92
    Sophinette92 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć wszystkim! 14 marca Tyler, mój 6-letni buldog francuski, przeszedł operację podniebienia miękkiego i poszerzania nozdrzy. Często się nad tym zastanawiałam, nie do końca wiedząc, na co się piszę. Sporo szukałam informacji o tym zabiegu, co bardzo mnie stresowało, bo to w końcu mój kochany psiak i chciałam wiedzieć, co dokładnie będzie się działo w trakcie i po wszystkim. Nie znalazłam jednak zbyt wielu relacji z takich operacji i opisów konkretnych doświadczeń. Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami naszą codziennością od czasu zabiegu.

21 lutego odbyła się pierwsza wizyta w klinice weterynaryjnej, żeby sprawdzić, czy Tyler faktycznie tego potrzebuje (choć i tak byliśmy przekonani, że przy jego problemach z oddychaniem to konieczność). Przyjął nas chirurg, który miał operować naszego malucha. Przebadał go bardzo dokładnie i przy okazji uspokoił, że Tyler nie ma żadnych problemów z sercem. Wszystko w normie. Uff!! Jednak faktycznie, nie oddycha najlepiej i operacja jest zalecana. Poprosiliśmy o kosztorys. Zabieg będzie nas kosztować około 2800 zł plus ewentualnie dodatkowe 100 zł, gdyby Tyler po wybudzeniu czuł się gorzej i nie chciał jeść. W cenę wliczona jest już opieka pooperacyjna. Od razu się zdecydowaliśmy i umówiliśmy termin na 14 marca na godzinę 9:00.

Hej karry2901, bardzo proszę o namiary na weterynarza Tylera, to pilne! Właśnie byłam w klinice i zawołali ode mnie około 7500 zł, jestem w szoku... Odpowiedz szybko, proszę, mój numer to 0659096636, dzięki wielkie!

Przetłumaczony francuski
    N
    Noscar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, zainteresował mnie ten post, bo mój pies będzie miał taką samą operację z tych samych powodów. W jakiej klinice Państwo byliście? Jaki był koszt? Dziękuję za odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
    O
    Oliviasl91 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, dzięki za podzielenie się waszymi doświadczeniami. Moja 5-letnia buldożka francuska właśnie przeszła operację podniebienia miękkiego i nozdrzy. Zostawili ją w lecznicy na noc na obserwacji. Nie widzieliśmy jej od operacji dziś rano :( Chciałam tylko zapytać, co dawaliście swoim psiakom do jedzenia przez pierwsze dni? A w kolejnych tygodniach? Nasza zawsze była przyzwyczajona tylko do suchej karmy i nigdy nie dostawała nic z naszego stołu. Możecie mi jakoś pomóc w tym temacie? Po jakim czasie psiaki są w stanie znowu jeść swoją suchą karmę itp.?

Dodatkowo, czy myślicie, że dwa dni po operacji można ją zostawić samą rano? Zakładam, że bez zostawiania jej zbyt dużej ilości wody i jedzenia...

Strasznie się martwię całą tą rekonwalescencją :( Wiem, że ta operacja była konieczna, bo tak jak wasz mały Tyler, mała bardzo ciężko oddychała, zwłaszcza gdy robiło się gorąco!

Wielkie dzięki z góry za waszą pomoc i wsparcie.

Olivia

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A ja z kolei lubię, jak mój pies chrapie, to mnie tak fajnie usypia 😅

Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 37

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post