Pies napił się wody z wiadra

Ella123456879
Ella123456879 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć

Jest 5 rano, a około 4:15 moja sunia (habby) zaczęła kaszleć. Słyszałam ją ze swojego pokoju (była na dole), przyszła do mnie na górę i zobaczyłam, że ma mokre fafle, a do tego czuć od niej chemią, jakby płynem do prania. Wpadłam w panikę, zeszłam z nią na dół, dałam jej pić i szukałam, co mogła zjeść lub wypić, ale nic nie znalazłam... Poszłam na górę zapytać brata, czy to nie jest groźne, ale według niego nie. Zeszłam znowu, żeby wziąć miskę z wodą i wtedy zauważyłam wiadro z wodą zmieszaną z płynem do podłóg (bez wybielacza). Pachnie dokładnie tak samo jak jej pyszczek... Ma powiększony i twardy brzuch. Na razie śpi u stóp mojego łóżka, położyłam ją na kocu w razie gdyby wymiotowała... Czy to jest niebezpieczne?

Ps: Przepraszam za błędy..

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Ella123456879
    Zgłoś

Tak, biorę pod uwagę rady wszystkich osób, to zresztą bardzo miłe, że mi ich udzielacie. Poza tym z nią jest już o wiele lepiej, teraz śpi ze mną, a jej brzuszek nie jest już ani powiększony, ani twardy. Dzięki wielkie, że poświęciliście czas na napisanie komentarza! 🙂

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ach, zapomniałam o wieku! Sorki, czasem jak się człowiek rozpisze, to wena go poniesie! Nie martw się, nic złego się nie stało i nikt nie mówi, że to Twoja wina... Każdy z nas popełnia błędy albo o czymś zapomina, a radami dzielimy się po to, żeby inni mogli ich uniknąć 😉

Jeśli zobaczysz, że ktoś ma atak padaczki, to nie przejmuj się, jeśli nie będziesz wiedzieć, co robić – po prostu wołaj o pomoc.

A co do Twojej suni, to następnym razem obudź rodziców 😉

Lepiej się już czuje?

Przetłumaczony francuski
    Ella123456879
    Zgłoś
    Przepraszam za błędy 😓
    Przetłumaczony francuski
    Ella123456879
    Zgłoś
    Cześć wszystkim, nie chciałem budzić rodziców. Mam prawie 16 lat i nie bardzo wiedziałem, co robić, zwłaszcza że mój 19-letni brat kazał mi po prostu poczekać. Dałem jej pić mnóstwo wody i dziś rano zwymiotowała. Teraz jej brzuch nie jest już duży ani twardy, wszystko wróciło do „normy”. Wiadro stało w kuchni, bo mama akurat myła podłogę – to nie moja wina. W każdym razie zwymiotowała i załatwiła się (w domu, no ale trudno). Dzięki za wasze komentarze.
    Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Leeleebijou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To jedyny wyjątek od zasady „w razie wątpliwości odpuść sobie”.

W takiej sytuacji: „MASZ WĄTPLIWOŚCI? TO NIE ZWLEKAJ I PĘDŹ PROSTO DO KLINIKI!”

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry!

O, raniutko!

Mam nadzieję, że z waszym psem już chociaż trochę lepiej...

Następnym razem dzwońcie od razu do weterynarza (jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, to pędźcie na dyżur 🙄). To nie jest forum ratunkowe, zwłaszcza w środku nocy czy o świcie...

Mam nadzieję, że już mu lepiej. Rada: trzymajcie chemię domową w jednym miejscu, do którego pies nie ma dostępu, najlepiej pod kluczem (pamiętajcie, że psy potrafią skakać, a niektóre nawet otwierają szafki – całe szczęście, że moja jest taka głupiutka!).

Dodatkowa rada: nie tylko środki czystości są niebezpieczne... Kable, gniazdka, ostre przedmioty, puszki, małe drobiazgi... no właściwie jest tego mnóstwo. Zabezpieczcie dom na maksa 😉

To nie jest uwaga personalnie do was, ale warto przemyśleć, jak reagujemy w sytuacjach kryzysowych (no tak, nawet u ludzi mało kto zna zasady pierwszej pomocy... gdybym dostał ataku padaczki, a przechodzeń szukałby info w internecie 🙄). Ważne, żeby umieć rozpoznać nagły przypadek, wiedzieć, jak bardzo jest pilny, co zrobić, pod jaki numer dzwonić i jakie informacje podać, żeby nie marnować czasu na zbędne gadanie... No nic, wracając do psów (choć to w sumie to samo): jeśli wasz pies dostanie skrętu żołądka, to po pierwsze trzeba to zauważyć, a po drugie – nie wchodzić na forum, tylko gnać prosto do weta, nawet w środku nocy. A tak przy okazji, jeśli lubicie podróżować, warto też sprawdzić, jaki weterynarz przyjmuje w okolicy, gdzie spędzacie wakacje...

No i znowu się rozpisałem, ale to dla waszego i naszego wspólnego dobra. Wszyscy popełniamy błędy, więc uczmy się na nich dla zdrowia i bezpieczeństwa wszystkich 😉

Powodzenia!

Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Zgłoś

Dzień dobry, nie wiem, na czym stanęło, ale w razie wątpliwości trzeba było jechać na ostry dyżur. Podają zastrzyk wywołujący wymioty i pies wymiotuje w ciągu 10 minut. Teraz ryzykujecie komplikacje, które będą was kosztować o wiele więcej.
    To bardzo niebezpieczne podejście. Wywoływanie wymiotów, gdy w grę wchodzi kwas lub zasada, to rzecz, której nigdy nie wolno robić. Trzeba podać produkt neutralizujący pH. Powtarzam: najważniejsza jest ulotka, a potem od razu weterynarz.

Tak, w każdym razie widziałam coś takiego u pewnego cockera, kiedy byłam na dyżurze z Deltą. Tyle że wydaje mi się, że on połknął coś stałego. Nie wiedziałam o tej kwestii z pH. Pani weterynarz zrobiła zastrzyk i kazała poczekać 10-15 minut, aż pies zwymiotuje, a potem kontynuowała wizytę.

Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Zgłoś

Dzień dobry,

Nie wiem, na jakim etapie jest teraz sytuacja, ale w razie wątpliwości należało od razu jechać do kliniki całodobowej. Weterynarz podaje wtedy zastrzyk na wywołanie wymiotów i pies wymiotuje w ciągu kolejnych 10 minut.

W tej chwili ryzykuje Pan/Pani komplikacje, które mogą kosztować znacznie więcej.

Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Od razu do weterynarza – I co to wiadro z wodą i chemią robiło w pobliżu? Pies jest jak małe dziecko – wszystkie środki czystości trzeba przed nim chować.
    Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Możesz już teraz zadzwonić do swojej lecznicy. Jeśli nie przyjmują nagłych przypadków w nocy, to na sekretarce powinna być wiadomość z namiarami na dyżurującego weterynarza. Wtedy dowiesz się, czy trzeba ją przywieźć na konsultację.

Nie wydaje mi się, żeby to było coś dramatycznego. Obserwuj ją, zrób jej głodówkę przez minimum pół dnia, aż brzuch nie opadnie, i żadnego wysiłku przy takim wzdęciu (ryzyko skrętu żołądka!). Może wymiotować albo mieć biegunkę, zanim to wszystko przetrawi.

Oczywiście, jeśli jej stan się pogorszy, to szybko do weterynarza.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post