Spokojny szczeniak. Bardzo spokojny. Czy to dobry znak?

M
Mao2018 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Od około dziesięciu dni mam szczeniaka buldoga francuskiego. Ma prawie 4 miesiące. I jest niesamowicie spokojny. Nie szczeka, z wyjątkiem sytuacji, gdy rozdzielamy się na noc (chociaż to już mu przeszło). Nie popiskuje. Nie ziaje. Nie macha ogonem. Rano okazuje radość, kiedy do niego przychodzę, skacząc na mnie, ale to właściwie najmocniejszy przejaw entuzjazmu w ciągu dnia, obok pór karmienia (wtedy trochę się ekscytuje, ale i tak z dużym umiarem).

Przez resztę czasu po prostu drepcze za mną i uważnie mnie obserwuje.

Kiedy idziemy na spacer, idzie za mną, ale nie okazuje jeszcze żadnej niecierpliwości, na przykład w momencie wyjścia. Jest uważny na to, co dzieje się wokół, ale nigdy się nie nakręca.

Krótko mówiąc, bardzo różni się od psów, które znałem do tej pory. Powiedziałbym, że jest znacznie mniej wylewny.

Czy to cecha tej rasy? Czy powinienem się niepokoić? A może raczej uznać to za dobry znak?

Z góry dziękuję za Wasze opinie,

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Albo po prostu powoli się oswaja i zaraz wyjdzie z niego mały diabełek...

Są psy, które z natury są spokojne, a inne są bardziej psotne 🙂

Zachęcasz go jakoś do zabawy?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Kiedy mój pies Pince (owczarek australijski) był szczeniakiem, był bardzo spokojny aż do 5. miesiąca życia. Potem jednak pokazał charakter typowy dla swojej rasy i teraz jest bardzo energiczny i wysportowany. Niektóre psy są po prostu spokojniejsze od innych i nie wydaje mi się, żeby to było coś niepokojącego, o ile piesek jest zdrowy. Poza tym buldogi francuskie to często dość spokojne psiaki. W jakim wieku były te pozostałe? Takie całkiem małe szczeniaki są zawsze bardziej żywiołowe i ciekawskie, a dopiero z czasem kształtuje się ich właściwy charakter.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pisze Pan/Pani, że piesek różni się od psów, które znał Pan / znała Pani do tej pory.

Może poprzednie szczeniaki były adoptowane w nieco młodszym wieku?

Często widać, że szczeniaki adoptowane między 2. a 3. miesiącem życia są znacznie bardziej pobudzone niż te starsze, bo są jeszcze mniej pewne siebie i mniej dojrzałe.

Swoje robi też proces wzrostu, tak jak w przypadku dogue de bordeaux od Mel. To naturalne, że szczeniak, który mobilizuje wszystkie swoje siły na budowę kości i mięśni, nie będzie miał mnóstwa energii na inne rzeczy (za to będzie miał jej więcej, gdy wzrost nieco spowolni).

Warto też pamiętać, że pies, który łatwo się ekscytuje, wcale nie musi być psem szczęśliwym. I na odwrót – to, że pies jest spokojny, nie oznacza, że brakuje mu radości z życia :-)

Moim zdaniem to, co Pan/Pani opisuje, to zachowanie pewnego siebie i uważnego szczeniaka, który czuje się bezpiecznie przy swoim opiekunie.

Jeśli nie ma pod tym żadnych ukrytych problemów zdrowotnych, to jest to rzeczywiście bardzo dobry znak.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Też mam psiaka, który dużo śpi i jest bardzo spokojny. Nie ma ona jednak żadnych problemów. To może być po prostu jej charakter. Powodzenia!

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Myślę, że to po prostu kwestia rasy i charakteru

Skoro weterynarz wykluczył wszelkie problemy zdrowotne, to najważniejsze

Zwróć uwagę, żeby popracować z nim nad węszeniem, bo u buldogów nie jest to takie naturalne. Rób mu zabawy węchowe z przysmakami na końcu. Tak czy inaczej, na pewno znajdziesz sposób na zbudowanie świetnej więzi ze spokojnym i skupionym psem – jestem pewna, że wielu właścicieli ci zazdrości

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To ani dobry, ani zły znak – po prostu taki ma charakter. Oczywiście pod warunkiem, że nie wynika to z żadnych problemów zdrowotnych.

To może być dość dziwne uczucie, mieć aż tak spokojnego szczeniaka. Mój też był bardzo spokojny i przez to mało ekspresyjny. To prawda, że człowiek zaczyna się wtedy zastanawiać, ale to po prostu jego natura.

Mój był bardzo spokojny i grzeczny do około 6. miesiąca, a kiedy już podrósł i nabrał sił, zaczęły mu się wieczorne głupawki 😅

Twój psiak może się jeszcze zmienić albo po prostu taki zostanie. Jest u Was od niedawna, więc może po prostu jeszcze jest nieśmiały.

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór Mao 2018

10 dni w wieku 4 miesięcy... może po prostu obserwuje otoczenie bardziej niż inne szczeniaki czy psy...

Dobrze je? Jeśli ze zdrowiem wszystko w porządku, kupy są okej, to może jego adaptacja do zmian idzie po prostu w parze z jego temperamentem?

A Ty jak zaczynasz z nim rano? Zachęcasz go miłym słowem i głaskaniem? Kucasz do jego poziomu?

Mam labradorkę, która miała dwa miesiące, kiedy do nas trafiła. Poranne powitania były mega krótkie, bo to był mały gryzący „raptor”... Teraz ma 7, zaraz 8 miesięcy i jest prawdziwa eksplozja radości... ^^ No i jest kochana, wręcz urocza...

Jest już zaszczepiony?

Do jutra

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post