Do jakiej kategorii należą bullteriery?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Moje pytanie brzmi tak jak w tytule: do jakiej kategorii należą bullteriery?

Zastanawiam się nad tym, bo moja znajoma ma takiego psiaka i mówiła mi, że zgodnie z przepisami nie wolno jej wyprowadzać go bez smyczy, a w niektórych miejscach musi mu nawet zakładać kaganiec... Przyznam szczerze, że mnie to zdziwiło, więc zaczęłam trochę czytać na ten temat... Na niektórych stronach są one zaliczane do kategorii 3, podobnie jak foksteriery. Z kolei na innych bullteriery są definiowane jako kategoria 2, a nawet kategoria 1, zależnie od pewnych cech fizycznych... (strasznie tego nie lubię: ocenianie psa po groźnym wyglądzie -_-...).

Zwracam się więc do was – możecie mi to jakoś rozjaśnić? ^^

Z góry dzięki! ^^

Do jakiej kategorii należą bullteriery?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Cześć Noan, radzę ci zostawić to zadanie rodzicom. Wychowanie szczeniaka wcale nie jest takie proste. Poza tym, świetnym pomysłem byłoby wybranie się do psiej szkoły – tam najlepiej nauczysz się, jak odpowiednio szkolić psa :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, mam na imię Noan i mam 12 lat. Mam staffika (Staffordshire Bull Terrier), który ma półtora miesiąca. Chciałbym go wyszkolić, ale nie wiem, jak się za to zabrać. Czy możecie mi coś doradzić? Chciałbym, żeby umiał szczekać, skakać, kłaść się i atakować, a także żeby czekał na moją komendę, zanim zacznie jeść. Z góry dziękuję za pomoc!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, w mieście smycz jest obowiązkowa bez względu na rasę psa. Bulterier nie znajduje się na liście ras uznawanych za agresywne, więc nie musi obowiązkowo nosić kagańca :) Dlorence, trener psów z www.animalia-paris.com
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jasne, tak, musieli pomylić kategorię z grupą! ^^

Wielkie dzięki za wasze odpowiedzi ^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

One NIE MOGĄ należeć do II kategorii, to wręcz NIEMOŻLIWE, bo w tej grupie są tylko trzy rasy: amstaff (z rodowodem), rottweiler (z rodowodem lub bez) oraz tosa (z rodowodem).

Biorąc pod uwagę pewne cechy budowy, o których wspominasz, to ewentualnie mógłby w ostateczności zostać podciągnięty pod I kategorię, ale rasowy bull terrier, a więc taki z rodowodem, nie łapie się do żadnej z tych dwóch kategorii.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Bullterriery nie są psami kategoryzowanymi, ani w pierwszej, ani w drugiej kategorii. Smycz w mieście jest zazwyczaj obowiązkowa dla wszystkich psów, natomiast kaganiec muszą nosić tylko psy z listy ras uznawanych za agresywne. Nie ma czegoś takiego jak trzecia kategoria. Pewnie jej się coś pomieszało i pomyliła grupy z kategoriami (3. grupa to właśnie teriery, do których bullterrier oczywiście należy).
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie należy do żadnej kategorii. To nie jest tak zwany pies niebezpieczny.

Poza tym istnieją tylko 2 kategorie.

Jeśli mówisz o grupach, to on należy do grupy terrierów. Ale nie ma to nic wspólnego z psami z listy ras agresywnych :)

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post