Relacje niekastrowanego psa z wysterylizowaną suczką

Lalbs
Lalbs Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Jestem właścicielką prawie 9-letniego samca rasy Cairn Terrier. Pies nie jest kastrowany i nigdy nie był dopuszczany do krycia. Planuję teraz wziąć suczkę z hodowli, ale mam pewne wątpliwości co do ich wspólnego mieszkania. Zamierzam ją wysterylizować jeszcze przed pierwszą cieczką, żeby uniknąć przypadkowego krycia.

Zastanawiam się, czy nawet jeśli suczka będzie wysterylizowana, to mój pies i tak będzie próbował na nią wchodzić? Czy to możliwe, żeby doszło do zbliżenia między „pełnym” samcem a wysterylizowaną suczką, nawet jeśli nie skończy się to ciążą?

Boję się, że przez to mogą pojawić się problemy w ich codziennym życiu i nie chciałabym, żeby mój pies zbytnio zamęczał suczkę.

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Lorna Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wtedy posłuchałam rad mojego weterynarza. Skoro nie planowałam dopuszczać mojej suczki, lepiej było oszczędzić jej cieczek i ryzyka wystąpienia guzów listwy mlecznej.

Przetłumaczony francuski
    Lalbs
    Lalbs Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wielkie dzięki za Wasze odpowiedzi, jestem już spokojniejsza. A co sądzicie o sterylizacji przed pierwszą cieczką?
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Faktycznie, wykastrowany samiec może kryć niesterylizowaną samicę.

To rzeczywiście wydaje się dziwne, jeśli oba zwierzaki są już po zabiegu.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lorna Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Docline już tutaj pisała o przypadku wykastrowanego samca, który dobierał się do niesterylizowanej suczki. Jednak u psa, który nigdy w życiu nie krył i nie ma bodźca w postaci cieczki, żeby go „rozbudzić”, wątpię, by do tego doszło. Zresztą suczka raczej na to nie pozwoli, jeśli nie ma akurat rui... Samce, które próbowały startować do mojej suni, szybko się rozczarowały :-)
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

To musi być wyjątkowo rzadkie

Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć

Tania pewnie miała na myśli krycie 😉

Dokładnie, brak cieczki = brak pobudzenia u samca

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

Cześć! Moim zdaniem nie, jeśli samica jest wysterylizowana, to nie ma ochoty na krycie.

Ups, dzięki Del, uroki pisania na telefonie 😐

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post