Mój szczeniak gryzie do krwi i jest agresywny
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć!
Wątpię, żeby to była agresja – postawiłabym raczej na ekscytację wynikającą z młodego wieku. On potrzebuje spójnych zasad: elastycznych, ale jasnych.
Jak wyglądają wasze codzienne aktywności w domu i na zewnątrz? Czy spacery odbywają się z innymi szczeniakami i psami, bez smyczy?
Jeśli znajdziecie odpowiednią równowagę między wysiłkiem a odpoczynkiem, pies łatwiej się wyciszy. Ważne też, żebyście sami byli konsekwentni w kontaktach z nim (np. kiedy jest czas dla niego, poświęcacie mu uwagę, a kiedy nie, to jej nie dostaje – w ten sposób nauczy się zajmować sobą lub odpoczywać). W tym wieku moja sunia miała krótkie wyjścia za potrzebą, spacery z innymi psami, a w domu kilka parominutowych sesji zabawy ze mną (zabawy typu on/off świetnie budują podstawy do nauki samokontroli) i oczywiście czas na spokojne pieszczoty.
Izolowanie psa według mnie (podkreślam: to tylko moja opinia) nie jest optymalnym rozwiązaniem: nie ma was wtedy przy nim, żeby go uspokoić (moim zdaniem ignorowanie psa będąc w tym samym pokoju uczy znacznie więcej), a to może tylko potęgować frustrację i nakręcać go jeszcze bardziej. No i na zewnątrz przecież nie dacie rady go odizolować. Ale cóż, wiem, że niektórzy z sukcesem stosują tę metodę, więc wszystko zależy od ludzi i od samego psa.
Mam nadzieję, że to wam choć trochę pomoże. Nauczcie się rozumieć jego energię, pozwalajcie mu ją rozładować i łagodnie ją ukierunkowujcie, a unikniecie wielu problemów w przyszłości.
Wszystkie szczeniaki podgryzają, wszystkie szczeniaki POTRZEBUJĄ mnóstwa zabawy +++, żaden maluch w tym wieku nie jest agresywny.
Niektóre są po prostu zbyt nakręcone, bo nie mają zapewnionej odpowiedniej dawki ruchu i zajęcia, albo dlatego, że są jedynakami.
Szczeniak potrzebuje codziennie długiego kontaktu z innymi psami, w tym z takimi, które go skorygują i nauczą nieprzekraczania pewnego progu ekscytacji.
Nie poświęcaj uwagi szczeniakowi, gdy jest pobudzony – poczekaj, aż się uspokoi, zanim go nakarmisz, pogłaszczesz czy zaczniesz się z nim bawić. Nie reaguj na jego wymuszanie uwagi, ale wiedząc, że to jego niezbędna potrzeba, kilka minut później to ty zaproś go do wspólnej aktywności.
6 komentarzy na temat 6