Wygięte przednie łapy, czy macie jakieś rozwiązanie?

S
Stephrazzia Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, jestem nowy na tym forum, więc dajcie znać, jeśli robię coś nie tak.

Tydzień temu w naszym domu pojawiła się mała sunia rasy cane corso, Razzia, która ma dwa miesiące. Dzisiaj mamy problem z jej przednimi łapkami – robią się bardzo wygięte, gdy trochę pochodzi, do tego stopnia, że aż kuleje. Macie może jakieś rady? Przez lockdown nie mamy możliwości udania się do weterynarza 😥, z góry dziękuję za pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

41 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Christelle-d Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Właśnie trafiłam na wasze rozmowy i pytania. Niedawno wzięliśmy z hodowli małą suczkę dobermana. Po tygodniu zauważyłam, że gdy mała się wybiega, jej przednie łapy zaczynają się wyginać w łuk. To najmniejszy szczeniak z miotu liczącego 12 piesków, więc pewnie to też ma jakiś wpływ.

Kupiłam jej Nutrigel (Nutri-plus gel), żeby ją trochę wzmocnić. Jeśli chodzi o karmę, to je taką dla szczeniąt z Gamvert (tę samą, którą dawała hodowczyni).

Przeglądałam strony o psach z tzw. postawą francuską i to wygląda bardzo podobnie. Jeśli to faktycznie to, to piszą, żeby nie podawać dodatkowego wapnia.

Byliśmy dzisiaj u weterynarza. Pani weterynarz ma jeszcze zasięgnąć porady u ortopedy, ale na razie nas uspokaja, bo suni nic nie boli. Wspomniała coś o więzadłach i o tempie wzrostu przednich łap (że jedna część rośnie szybciej niż druga). Dlatego teraz nosimy ją po schodach na rękach.

Ehh, strasznie się człowiek boi, ale wasze pozytywne historie trochę mnie podniosły na duchu. Na razie zamierzam podnieść jej miski wyżej, ale teraz się waham, czy dalej dawać ten Nutrigel na wzmocnienie 🤔

Jeśli macie jakieś nowe wieści od czasu waszych ostatnich wpisów, byłoby super, gdybyście dali znać.

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    CB-53
    Cb-53 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Osobiście, kiedyś jak zabrałam mojego szczeniaka do weterynarza, to bardziej mnie nastraszył niż pomógł, mówiąc o operacji i wstawianiu płytek...
    Wszystko wróciło do normy po miesiącu podawania witamin (fosforu i wapnia) oraz po sesji u dobrego osteopaty.
    Ale opinia, jaką wyda weterynarz, na pewno będzie przydatna!
    Jestem pewna, że dzięki odpoczynkowi wszystko się ułoży u Waszego psiaka. Chrząstki wzrostowe nie są jeszcze w pełni uformowane, więc unikajcie skakania i zbyt dużej aktywności 👍🏻

Powodzenia!

Przetłumaczony francuski
    Christine_25p
    Christine_25p Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mały update dzisiaj rano (wiadomość pisałam wczoraj). Shelby po wstaniu ma mniej wygięte łapki, ale baaaardzo wyraźnie widać, że jeśli nadal będzie się tak bawić, to znowu zaczną się krzywić. Teraz Shelby musi odpoczywać (bawi się tylko na leżąco), a na zewnątrz ją wynoszę, żeby mogła się załatwić. Wczoraj zaczęliśmy podawać multiwitaminy i dodatkowy wapń. Zmniejszyłam jej też porcje karmy o 20% – mam nadzieję, że to trochę spowolni jej zbyt szybki wzrost. Pojutrze idziemy do weterynarza! Będę was informować na bieżąco!
    Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To może wynikać z problemów ze wzrostem, ale przyczyna może być też inna.

Więc dzisiaj postaw na odpoczynek, ale jeśli to nie przejdzie, koniecznie udaj się do weterynarza.

Przetłumaczony francuski
    Christine_25p
    Christine_25p Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, piszę do Was, bo właśnie szukałam informacji na temat podobnego problemu, z którym borykam się u mojej nowej suni, Shelby. To 10-tygodniowa dobermanka. Została uratowana, więc kompletnie nic nie wiemy o jej rodzicach. Od dzisiaj ma wygięte w łuk łapy i wydaje się, że przez to trochę się trzęsie. Mamy ją od tygodnia i dostaje karmę Hills Science Diet dla szczeniąt dużych ras. Zdecydowałam się dokupić jej jogurt grecki, multiwitaminy i wapń w tabletkach, mając nadzieję, że to jakoś pomoże :( błagam, pomóżcie mi!!!

Przetłumaczony francuski
    CB-53
    Cb-53 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Kilka dni temu adoptowałam małą suczkę beagle’a, ale zauważyłam, że ma „wygięte” przednie łapki, a jej nadgarstki mają tendencję do uciekania do przodu... 

Byłam już u weterynarza, który nie potrafił mi tego do końca wyjaśnić... Suni to nie boli, je normalnie i będzie teraz brać witaminy, które przepisał nam lekarz..

Czy mieliście już kiedyś podobny problem? Czy to się z czasem samo poprawiło? 

Dzięki wielkie za wasze odpowiedzi. 

Przetłumaczony francuski
    M
    Mackeu Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Chcę się z wami podzielić moim doświadczeniem – mój buldog staroangielski (old english bulldog) też ma problemy z przednimi łapami. Ma 3 miesiące i karmimy go Royal Canin Puppy (karmą od hodowcy). Kiedy go odebraliśmy w wieku 10 tygodni, ważył zaledwie 3,2 kg i był niedożywiony, a już tydzień później ważył dwa razy tyle (przybrał dodatkowe 6 kg). Myślę, że ten gwałtowny skok wagi spowodował problemy ze stawami. Wczoraj byliśmy pierwszy raz u weterynarza, ale wizyta nic nie wyjaśniła – wyniki krwi są w porządku. Pani weterynarz niezbyt znała się na tej rasie, kazała przyjść za tydzień i na razie zmniejszyć mu porcje jedzenia o 20%. Wygląda to naprawdę źle, przednie łapy są bardzo wykrzywione i zdeformowane. Mały nie jest w stanie biegać ani stać przez dłuższy czas; niby chodzi, ale po najmniejszym wysiłku (jakieś 2 minuty) zaraz się kładzie, żeby odpocząć. Macie jakieś rady??! Dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    J
    Jayso Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jaką karmę i jakie suplementy polecacie dla amstaffa? Śledząc ten wątek, zaczniemy od postawienia jego misek na podwyższeniu, mając nadzieję, że zobaczymy jakąś poprawę 🙏🏾

Przetłumaczony francuski
    J
    Jayso Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, właśnie przygarnęliśmy dwumiesięcznego szczeniaka i mamy dokładnie ten sam problem. Nasz weterynarz poradził nam wizytę u ortopedy – idziemy jutro, ale to forum daje nam ogromną nadzieję, bo naprawdę bardzo się martwimy. Jakie rozwiązanie u Was zadziałało? Z tego, co czytam w postach, to może być kwestia karmy – czy możecie nam coś doradzić? Mam nadzieję, że Wasz maluch czuje się już dobrze.
    Przetłumaczony francuski
    T
    Telm Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć stephrazzia, chciałam zapytać, co u Twojego pieska? Czy zmiana karmy pomogła na jego nóżki?? Już wyjaśniam – mam ten sam problem z moją sunią, którą mamy od półtora tygodnia. Oczywiście zabrałam ją do weterynarza, gdy tylko zauważyłam te wygięte łapki, czyli tydzień po tym, jak do nas trafiła. Diagnoza trochę nas przestraszyła... Mała będzie dostawać suplementy wapnia i zobaczymy, jak sytuacja będzie się rozwijać, kiedy podrośnie. Bardzo chciałabym jednak poznać Twoją opinię na podstawie Twoich doświadczeń. Z góry dziękuję za odpowiedź!
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 41

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post