Wygięte przednie łapy, czy macie jakieś rozwiązanie?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć!
Właśnie trafiłam na wasze rozmowy i pytania. Niedawno wzięliśmy z hodowli małą suczkę dobermana. Po tygodniu zauważyłam, że gdy mała się wybiega, jej przednie łapy zaczynają się wyginać w łuk. To najmniejszy szczeniak z miotu liczącego 12 piesków, więc pewnie to też ma jakiś wpływ.
Kupiłam jej Nutrigel (Nutri-plus gel), żeby ją trochę wzmocnić. Jeśli chodzi o karmę, to je taką dla szczeniąt z Gamvert (tę samą, którą dawała hodowczyni).
Przeglądałam strony o psach z tzw. postawą francuską i to wygląda bardzo podobnie. Jeśli to faktycznie to, to piszą, żeby nie podawać dodatkowego wapnia.
Byliśmy dzisiaj u weterynarza. Pani weterynarz ma jeszcze zasięgnąć porady u ortopedy, ale na razie nas uspokaja, bo suni nic nie boli. Wspomniała coś o więzadłach i o tempie wzrostu przednich łap (że jedna część rośnie szybciej niż druga). Dlatego teraz nosimy ją po schodach na rękach.
Ehh, strasznie się człowiek boi, ale wasze pozytywne historie trochę mnie podniosły na duchu. Na razie zamierzam podnieść jej miski wyżej, ale teraz się waham, czy dalej dawać ten Nutrigel na wzmocnienie 🤔
Jeśli macie jakieś nowe wieści od czasu waszych ostatnich wpisów, byłoby super, gdybyście dali znać.

Dzięki!
Dzień dobry,
Osobiście, kiedyś jak zabrałam mojego szczeniaka do weterynarza, to bardziej mnie nastraszył niż pomógł, mówiąc o operacji i wstawianiu płytek...
Wszystko wróciło do normy po miesiącu podawania witamin (fosforu i wapnia) oraz po sesji u dobrego osteopaty.
Ale opinia, jaką wyda weterynarz, na pewno będzie przydatna!
Jestem pewna, że dzięki odpoczynkowi wszystko się ułoży u Waszego psiaka. Chrząstki wzrostowe nie są jeszcze w pełni uformowane, więc unikajcie skakania i zbyt dużej aktywności 👍🏻
Powodzenia!
To może wynikać z problemów ze wzrostem, ale przyczyna może być też inna.
Więc dzisiaj postaw na odpoczynek, ale jeśli to nie przejdzie, koniecznie udaj się do weterynarza.
Dzień dobry, piszę do Was, bo właśnie szukałam informacji na temat podobnego problemu, z którym borykam się u mojej nowej suni, Shelby. To 10-tygodniowa dobermanka. Została uratowana, więc kompletnie nic nie wiemy o jej rodzicach. Od dzisiaj ma wygięte w łuk łapy i wydaje się, że przez to trochę się trzęsie. Mamy ją od tygodnia i dostaje karmę Hills Science Diet dla szczeniąt dużych ras. Zdecydowałam się dokupić jej jogurt grecki, multiwitaminy i wapń w tabletkach, mając nadzieję, że to jakoś pomoże :( błagam, pomóżcie mi!!!

Cześć,
Kilka dni temu adoptowałam małą suczkę beagle’a, ale zauważyłam, że ma „wygięte” przednie łapki, a jej nadgarstki mają tendencję do uciekania do przodu...
Byłam już u weterynarza, który nie potrafił mi tego do końca wyjaśnić... Suni to nie boli, je normalnie i będzie teraz brać witaminy, które przepisał nam lekarz..
Czy mieliście już kiedyś podobny problem? Czy to się z czasem samo poprawiło?
Dzięki wielkie za wasze odpowiedzi.
Jaką karmę i jakie suplementy polecacie dla amstaffa? Śledząc ten wątek, zaczniemy od postawienia jego misek na podwyższeniu, mając nadzieję, że zobaczymy jakąś poprawę 🙏🏾