Wygięte przednie łapy, czy macie jakieś rozwiązanie?

S
Stephrazzia Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, jestem nowy na tym forum, więc dajcie znać, jeśli robię coś nie tak.

Tydzień temu w naszym domu pojawiła się mała sunia rasy cane corso, Razzia, która ma dwa miesiące. Dzisiaj mamy problem z jej przednimi łapkami – robią się bardzo wygięte, gdy trochę pochodzi, do tego stopnia, że aż kuleje. Macie może jakieś rady? Przez lockdown nie mamy możliwości udania się do weterynarza 😥, z góry dziękuję za pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

41 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za wieści :-)

Dowiedziałem się czegoś nowego, w ogóle nie znałem wcześniej tego zjawiska.

Przetłumaczony francuski
    J
    Jennyjoanako Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Chwilowy problem Eko został rozwiązany.

To faktycznie wynikało z jego wzrostu (po konsultacji u weterynarza i prześwietleniu: brak jakichkolwiek nieprawidłowości).

Kości rosną szybciej niż mięśnie i ścięgna... dlatego przy zmęczeniu łapy mu się wykrzywiają. Po tygodniu z podwyższonymi miskami (bez zmiany karmy) trzyma się znacznie lepiej.

Dziękuję Wam za pomoc

Przetłumaczony francuski
    Tosca17
    Tosca17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Masz rację, że bierzesz sprawy w swoje ręce, póki jest jeszcze młoda.. to powinno się ułożyć, w każdym razie jest przepiękna.
    Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś

W sumie, szczeniak jest w fazie intensywnego wzrostu, wszystko się jeszcze kształtuje, a do tego ma wiotkość stawów... męczy się i stąd taki efekt. Wygląda to dość drastycznie, ale maluch nie cierpi. Zaraz po tym, jak wstanie z drzemki, jego łapy są proste.

Nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałam. Jutro idę do mojego weterynarza, więc dam wam znać, co i jak.

Moja znajoma fizjoterapeutka, która kocha zwierzaki, wpadła go zobaczyć i mówiła, że podobne zjawisko spotyka się u niektórych młodych koni.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To jest po prostu niesamowite... Nawet nie odważyłbym się pozwolić szczeniakowi chodzić, gdybym zobaczył coś takiego.

O co dokładnie chodzi z weterynaryjnego punktu widzenia?

Przetłumaczony francuski
    Marcovalou
    Marcovalou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jest urocza, EKŌ.

Przetłumaczony francuski
    Marcovalou
    Zgłoś

Dzięki Marcovalou. Uspokoiłaś mnie. Ylang jest śliczna. Wrzucam zdjęcie łapek Ekō po spacerze i zabawie.

Łapki Ylang wyglądały dokładnie tak samo po spacerach, więc posłuchałam rad znajomej specjalistki i to zadziałało.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nigdy nie widziałam takich łapek 😔
    Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś

Dzięki Marcovalou.

Już jestem spokojniejsza.

Ylang jest prześliczna.

Wrzucam wam zdjęcie łapek Ekō po spacerze i zabawie

Przetłumaczony francuski
    Marcovalou
    Zgłoś

Ylang to suczka, mieszaniec z przewagą dobermana. Ma już prawie 5 miesięcy. Po każdym spacerze jej przednie łapy były mocno wygięte. Postawiłam jej miski na odwróconej doniczce i po tygodniu problem zniknął. Z takiego rozwiązania można zrezygnować dopiero pod koniec okresu wzrostu, gdy kości i stawy będą już wystarczająco mocne.
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 41

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post