Jak długo powinien trwać spacer z psem?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry, od wczoraj jestem właścicielką półtorarocznej suczki rasy Cavalier King Charles i moje pytanie brzmi: jaki jest zalecany czas spaceru dla psa tej rasy? Pytam, ponieważ dzisiaj wybrałam się na spacer z mamą i młodszą siostrą i zabrałyśmy moją sunię, myśląc, że sprawimy jej tym przyjemność. Jednak odkąd wróciłyśmy, ona leży na kanapie, bardzo szybko dyszy i głośno charczy, jakby miała trudności z oddychaniem. Bardzo się tym niepokoję! Oczywiście miałam ze sobą wodę, żeby ją nawodnić, a po powrocie do domu od razu poszła pić...

Pozdrawiam i dziękuję za przeczytanie.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Denisemolik
    Denisemolik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To zależy też od tego, czy wyprowadzasz ją na smyczy, czy puszczasz luzem? Z drugiej strony domyślam się, że skoro masz ją dopiero od wczoraj, to pewnie chodzicie na smyczy, bo biegając luzem pies robi co najmniej dwa razy więcej kroków, kręcąc się w tę i z powrotem. Trzeba też patrzeć na temperaturę i spacerować z nią wcześnie rano albo późno wieczorem. Może ma lekką nadwagę, a może jest trochę zestresowana – to wszystko trzeba wziąć pod uwagę. Tak czy inaczej, nawet mały pies może bez problemu spacerować przez godzinę, i to nawet dwa razy dziennie. Ale tak jak napisał jupipou, uważaj, bo cavalierki mają słabe serduszka. Za to możesz spróbować wychodzić z nią na pół godziny trzy razy dziennie i powoli wydłużać te spacery.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ile było dzisiaj stopni, jak z nią spacerowaliście?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jak długo i ile razy dziennie wychodzicie z nią na spacer?

To zupełnie normalne, że suczka dyszy po spacerze. Psy nie pocą się tak jak ludzie i regulują temperaturę ciała właśnie poprzez dyszenie, więc po wysiłku fizycznym czy w czasie upałów to naturalny widok.

Jeśli chodzi o zalecany czas, to wszystko zależy od konkretnego psa... Cavalieri (CKC) mają wrażliwe serca, więc sugerowałabym nie więcej niż 45 minut lub godzinę za jednym razem (dłużej tylko, jeśli robicie przerwy w cieniu), szczególnie gdy jest bardzo gorąco. Za to bez problemu możecie spacerować łącznie przez 2–2,5 godziny dziennie, dzieląc to na kilka wyjść (2 lub 3). Ale jeśli Wasza suczka ma lepszą kondycję, to w granicach rozsądku możecie oczywiście spacerować z nią dłużej.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Masz ją od niedawna? Może ma lekką nadwagę, albo po prostu wyszliście o złej porze (teraz najlepiej nie wyprowadzać psów między 11:00 a 18:00). Cavalier to wbrew pozorom całkiem sportowy pies, świetnie radzą sobie w agility. Dowiedz się koniecznie, w jakich warunkach żyła wcześniej – jeśli nikt jej nie wyprowadzał, to mogli z niej zrobić niemal psią inwalidkę. W takim przypadku będziesz musiała wprowadzać ruch bardzo stopniowo, żeby przywrócić ją do normalnej formy.
    Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post