Kołtuny za uszami

Ludwig
Ludwig Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Zauważyłem dwie małe kulki za każdym uchem mojego kochanego Ludwiga.

Próbowałem rozczesać te kulki, myśląc, że to po prostu ogromne i bardzo zbite kołtuny, które się tam porobiły...

Zastanawiam się nad użyciem nożyczek, żeby naciąć te supły pionowo i ułatwić ich usunięcie, ale widzę, że mój maluch cierpi, gdy używam grzebienia. Zaczynam się przez to zastanawiać, czy te kulki to na pewno sierść, czy może jednak skóra i jakaś naturalna budowa jego uszu.

Czy ktoś może mi pomóc???

Z góry dziękuję za pomoc i Wasze opinie!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Musisz dobrze wyczesywać wszędzie, nawet pod pachami, za uszami i między tylnymi łapami – czyli we wszystkich miejscach, gdzie dochodzi do tarcia albo które są „trudno dostępne”.

Na szczęście za uszami, nawet jeśli trzeba je wygolić, ewentualnych ubytków w sierści nie widać. :)

Więc jak tylko sierść zacznie odrastać, pamiętaj o porządnym szczotkowaniu. :)

Przetłumaczony francuski
    Ludwig
    Ludwig Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dziękuję bardzo za odpowiedź, rzeczywiście najlepiej jest regularnie szczotkować sierść... Robimy to raz w tygodniu, a mimo to pojawiły się te wielkie kołtuny – to po prostu wynik mojego niedopatrzenia... Zabiorę go do groomera na strzyżenie i dopilnuję, żeby to się więcej nie powtórzyło, ani u mnie, ani u mojego kochanego psiaka... To będzie dla mnie lekcja.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, jeśli to kołtuny, to nic dziwnego, że twojego psa to boli. Nie powinno się go czesać, gdy ma już supły – najlepiej robić to wcześniej, żeby zapobiec ich powstawaniu, albo kiedy są jeszcze malutkie. Jeśli to taka zbita kula sierści, idź do psiego fryzjera, żeby ją wygolił. Jeśli jednak zauważysz, że to jakaś tłusta kulka, lepiej udaj się do weterynarza. Różnica między guzem czy cystą a kołtunem jest zazwyczaj wyraźnie widoczna.
    Przetłumaczony francuski
  • 13 komentarzy na temat 13

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post