Cześć wszystkim, piszę do was trochę zdesperowana ^^
Przeczytałam już mnóstwo forów i odpowiedzi na ten temat, ale wyczerpałam już wszystkie pomysły i chciałabym poznać waszą opinię.
Od nieco ponad miesiąca mamy małą sunię cavalier king charles o imieniu Ruby, którą uwielbiam.
Jest bardzo inteligentna i w ciągu miesiąca nauczyła się już wszystkich podstawowych komend (siad, na miejsce, aport, nie wolno...)
Problem polega na tym, że odkąd ją mamy, ani razu nie zrobiła siku ani kupy na zewnątrz! Próbowaliśmy już wszystkiego: wychodzenia co godzinę, spacerów po 5-6 godzin, żeby ją „wymusić”, próbowaliśmy sprayów edukacyjnych dla szczeniąt, ale nic nie działa. Wstrzymuje się na dworze i załatwia od razu po powrocie do domu!
Mieszkamy na 4. piętrze bez windy, ale to nas nie powstrzymuje przed wychodzeniem nawet 10 razy, jeśli trzeba. Nie mamy jednak ogrodu, więc wszystko trwa dłużej.
Wiele osób mówi mi, że jest jeszcze za mała (ma prawie 4 miesiące) albo że trzeba ją bardzo chwalić, jak zrobi coś na dworze. Ale ona na zewnątrz nie robi nic, więc nie ma za co jej chwalić. Długie spacery nic nie dają... Jeśli możecie mi jakoś pomóc, doradzić, to będziemy wdzięczni, bo razem z partnerem jesteśmy już u kresu wytrzymałości ^^
Dodam, że w domu ma matę treningową, na którą trafia raz na cztery razy, a do tego nie chce robić kupy w tym samym miejscu co siku, więc nie jest łatwo.
Z góry dziękuję za pomoc!!!