Mój pies zjadł kość!!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Dzisiaj po powrocie do domu o 17:00 nakryłam mojego psa (dwuletni cavalier king charles), jak jadł kość – to była kość wieprzowa, którą dostaliśmy od rzeźnika, już ugotowaną. Tyle że on nie ogryzł tylko jej brzegów, on zjadł połowę tej kości!! Kość była dość duża i nie wiem, co robić. Pies zachowuje się normalnie, ale ma trudności z wypróżnianiem, pojawiło się tylko trochę rzadkiej kupy i nic poza tym... Na kolację podałam mu cukinię, zgodnie z radą weterynarza.

Pomóżcie mi proszę, naprawdę bardzo się martwię...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Faktycznie, kości to niestety powracający problem u psów.

Pocieszające jest to, że w tym przypadku mamy do czynienia z kością wieprzową, a nie drobiową, więc z założenia jest ona gruba i istnieje małe ryzyko, że rozpadnie się na kawałki, które mogłyby przebić ścianę żołądka lub jelit.

Z drugiej strony, rozmiar kości może sprawić, że organizm nie będzie w stanie jej wydalić, co może doprowadzić do zatrzymania pasażu jelitowego poprzez zablokowanie światła jelita. I tutaj pojawia się cukinia: wiele psów bardzo ją lubi, jest ona bogata w błonnik i pomaga w usuwaniu połkniętych ciał obcych.

Uważam również, że jeśli Twój pies nie załatwi się normalnie w ciągu 36-48 godzin, sprawa stanie się pilna i prawdopodobnie trzeba będzie rozważyć operację usunięcia kości. Oczywiście trzeba to wcześniej sprawdzić za pomocą zdjęcia RTG, co – jak sądzę – weterynarz zrobi jeszcze dziś wieczorem. Będzie to rozsądne rozwiązanie, aby ocenić, jak kość przemieszcza się w przewodzie pokarmowym psa.

Życzę pieskowi szybkiego powrotu do zdrowia,

Do usłyszenia

Joachim

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Podałem mu cukinię, bo mój weterynarz tak mi poradził – miała „otoczyć” kawałki kości i ułatwić ich poślizg. Zachowuje się normalnie, ale robi jaśniejsze kupy niż zwykle. W nocy zwymiotował taką ilość, jak mniej więcej jedna łyżka stołowa. Umówiłem się już do weterynarza na dziś wieczór, mam nadzieję, że wszystko będzie z nim dobrze... Dzięki za wasze rady 😯

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Elgniy, Gotowane kości są niebezpieczne dla psów, bo stają się kruche i łamią się na ostre odłamki, o czym wspomniała już Sofie. Co więcej, jeśli Twój pies ma trudności z wypróżnianiem, a jego kupa jest bardzo twarda i biała, jakby była z kredy, natychmiast zabierz mu tę kość, bo ryzykujesz niedrożnością jelit. Zawsze trzeba dobierać kość do gabarytów psa, a przede wszystkim do wielkości jego pyska. I co najważniejsze – podajemy tylko surowe, NIGDY gotowane!
    Przetłumaczony francuski
    Sofi771
    Sofi771 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zadzwoń do swojego weterynarza i dowiedz się, co o tym myśli. Gotowane kości są bardzo niebezpieczne, w tym ich krawędzie – gotowanie sprawia, że kość staje się krucha i może dojść np. do przebicia żołądka. Przede wszystkim pamiętaj, żeby nigdy nie podawać psu żadnych gotowanych kości.

Z ciekawości, dlaczego dałeś mu cukinię? Była zblendowana na purée czy nawet nie?

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post