Moja suczka zaczęła sikać do legowiska w nocy

S
Sandyau Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Piszę do Was, bo potrzebuję porady i opinii w pewnej sprawie:

Pixie śpi w swoim legowisku w naszej sypialni (u stóp łóżka).

Dwa dni temu w środku nocy usłyszałam jakieś zamieszanie. Wstałam i zobaczyłam, że wywróciła swoje legowisko do góry dnem. Okazało się, że się w nie zesikała (i pewnie nie chciała spać na mokrym). Pomyśleliśmy, że może coś jej się śniło i po prostu popuściła (nawet jako szczeniak, zanim nauczyła się czystości, nigdy nie sikała do swojego posłania).

Wyprałam legowisko.

Wczoraj wieczorem powtórka z rozrywki, ale tym razem tuż przed snem (mimo że wcześniej była na spacerze i widziałam, że załatwiła się na zewnątrz).

O co chodzi???

Pewnie spytacie, czy coś się u nas ostatnio zmieniło... No i cóż, w tym czasie lockdownu jedyna zmiana jest taka, że jesteśmy w domu przez cały dzień i wstajemy o półtorej godziny później niż zwykle... ale poza tym to stara rutyna!

Jest teraz trochę bardziej aktywna, bo mamy dla niej więcej czasu, a zazwyczaj chodzi ze mną do pracy i tam przesypia cały dzień.

Poza tym nic...

Dzięki z góry za odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • S
    Zgłoś

Ile ta psinka ma lat?

Ma prawie półtora roku.

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

Tak, na razie zdarzało się to tylko w nocy...

Dam jej to drugie legowisko (to, które ma w salonie), żeby sprawdzić, czy w nim też będzie to robić...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ile lat ma ta sunia?

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Wiele psów bardzo przeżywa kwarantannę i zmiany w codziennych nawykach, które się z nią wiążą. Znalezienie konkretnej przyczyny problemów behawioralnych nie zawsze jest proste, jednak ważne jest, aby Pani suczka nie utrwaliła sobie tego złego nawyku. Być może konieczne będzie ponowne przejście przez etap nauki czystości, przynajmniej do czasu, aż to zachowanie ustąpi. Kiedy zobaczy Pani, że sunia sika do swojego legowiska, proszę powiedzieć stanowcze „nie” i natychmiast wyprowadzić ją na zewnątrz (choć doskonale wiem, że gdy dzieje się to w środku nocy, nie zawsze mamy motywację do wychodzenia, ale to bardzo ważne). Proszę ją pochwalić, gdy tylko załatwi się na dworze. Czystość powinna szybko wrócić do normy. Jeśli jednak nie zauważy Pani poprawy lub jeśli suczka zacznie sikać w domu również w ciągu dnia lub znacznie częściej, może to nie być (tylko) problem behawioralny, ale na przykład nietrzymanie moczu, które może mieć wiele przyczyn. W takim przypadku proszę nie zwlekać z kontaktem z weterynarzem, chociażby po to, aby uzyskać opinię medyczną na temat tej sytuacji.

Powodzenia,

Florine

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post