Pies zabity przez innego psa – co robić?

L
Lili_htz Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Czeřć wszystkim,

Piszę na tym forum, bo już sama nie wiem, co robić...

Moja suczka, Cavalier King Charles, została zaatakowana przez innego psa podczas spaceru. Wszystko potoczyło się błyskawicznie – od momentu ataku do řmierci u weterynarza minęło pewnie mniej niż dwadzieřcia minut.

Włařciciel psa podał mi fałszywy numer, więc oczywiřcie nie znam jego tożsamořci. Dowiedziałam się jednak od kilku innych włařcicieli psów z okolicy, że ten pies już wczeřniej sprawiał problemy i atakował inne zwierzaki, a jego włařciciel zupełnie nic sobie z tego nie robi.

Razem z mężem chcieliřmy zgłosić sprawę na policję, ale policjant odmówił przyjęcia zgłoszenia. Jestem kompletnie załamana każdym aspektem tej historii: tym, że ten pies jest wyraŹnie agresywny, faktem, że CAŁE SZCZĘřCIE nie było wtedy ze mną mojego dwuletniego synka, który mógłby ucierpieć zamiast mojej suni, no i samą stratą... Czuję się zupełnie bezradna.

Czy wiecie, co mogę zrobić, żeby namierzyć tego włařciciela? Jak zmusić go do zakładania psu kagańca? Nawet nie zależy mi na zwrocie kosztów leczenia u weterynarza, bo nic nie przywróci życia mojej psince, ale chcę po prostu, żeby nasze psy i dzieci były bezpieczne...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • S
    Steph_02 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, trafiłem na ten wpis trochę przez przypadek i pewnie dość późno, bo minęły już 3 lata...

Właśnie przeżyłem podobny dramat, dlatego bardzo chciałbym móc o tym z Wami porozmawiać...

Pozdrawiam

Przetłumaczony francuski
    S
    Steph_02 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

trafiłem na ten post trochę przez przypadek i pewnie dosyć późno, bo po 3 latach...

Moja suczka została zagryziona tego lata przez 3 duże psy, i to u siebie, na własnym podwórku!!

Musieliśmy nachodzić się po różnych komisariatach, żeby w końcu ktoś zechciał przyjąć nasze zgłoszenie!!!

Obecnie sprawdzam dostępne kroki prawne, żeby ci nieodpowiedzialni ludzie w końcu odpowiedzieli za to, co się stało. Na razie żyją sobie spokojnie ze swoimi trzema psami-mordercami, które jak dotąd zabijają „tylko” zwierzęta...

No i tak to u nas wygląda...

Pozdrawiam serdecznie

Przetłumaczony francuski
    L
    Lorna Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Co to za funkcjonariusze, którzy odmawiają przyjęcia zgłoszenia w sprawie zagryzienia?

W przypadku niebezpiecznego psa, który zabił, sprawa jest oczywista – trzeba wszcząć odpowiednie procedury. Zgłoś to bezpośrednio do urzędu gminy lub miasta. Burmistrz (lub prezydent miasta) może zlecić dochodzenie, a nawet nakazać odebranie psa.

Przygotuj sobie wszystkie dokumenty od weterynarza oraz imiona i numery telefonów świadków, żeby mieć je pod ręką przy załatwianiu formalności.

Trzymaj się, nie odpuszczaj!

Przetłumaczony francuski
    P
    Piotr06 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Bardzo mi przykro z powodu Twojego psa.

Zawsze możesz napisać do prokuratury, opisując całe zdarzenie, a zwłaszcza fakt, że to sytuacja, która się powtarza. Prokurator będzie wtedy ZOBOWIĄZANY do wszczęcia dochodzenia.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór. To bardzo smutne, współczuję i rozumiem Państwa rozpacz. Nie mogą Państwu odmówić przyjęcia zgłoszenia. Proszę im powiedzieć, że w takim razie skierują Państwo sprawę bezpośrednio do prokuratury. Wtedy zazwyczaj na komisariacie zmieniają zdanie i przyjmują zawiadomienie. Dużo siły dla Państwa.
    Przetłumaczony francuski
    A
    Arjuna Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór Lili, przepraszam, że wracam do tych smutnych wspomnień, ale chciałabym wiedzieć, jakie kroki ostatecznie podjęłaś? Moja mała sunia, mieszaniec Jack Russella, została w niedzielę zaatakowana przez trzy wilczaki czechosłowackie (a właściwie jeden ją zmasakrował). Ona też zmarła z powodu odniesionych obrażeń u weterynarza... Na razie wydaje mi się to nie do udźwignięcia... Chciałam złożyć zawiadomienie na policji, ale usłyszałam, że to nie jest sprawa karna i powinnam to załatwić przez ubezpieczenie. Jestem zdruzgotana...
    Przetłumaczony francuski
    F
    Fastball83 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jestem z Wami całym sercem

Serdeczności

Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Gigi397 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    O tak, Arthas, niestety, ten to będzie miał do czynienia z policją i całą tą resztą. Mój biszon też został zaatakowany dwa lata temu przez biegającego luzem owczarka malinois, a jego właścicielka się śmiała!!!! Mój maluch nie odniósł obrażeń, ale przeżył ogromną traumę. Trząsł się, kiedy tylko brałam smycz do ręki. Weterynarz chciał mu przepisać leki uspokajające, ale odmówiłam. Za radą przyjaciółki zastosowałam krople Bacha i po tygodniu piesek zaczął znowu wychodzić, ale już nie tam, gdzie go zaatakowano. A tamten pies nadal biega luzem; ona zapina go na smycz tylko wtedy, gdy widzi mnie z moim małym. Ta wariatka po całym zajściu zapytała mnie tylko, czy w ubranku mojego psa nie ma dziur!!! Gdybym straciła psa, zapewniam was, że agresorowi też by się nie upiekło. Na dodatek ona rozmawiała wtedy z tak zwanymi u nas od niedawna „strażnikami spokoju” – to osoby bezrobotne skierowane do pracy. Całymi dniami chodzą po terenach zielonych, żeby zapobiegać niszczeniu przyrody. Nie są uzbrojeni ani nie mogą dawać mandatów, mają tylko pilnować i reagować na zniszczenia. I kiedy to się stało, ani drgnęli, żeby pomóc mi powstrzymać tego owczarka. To normalne???? Gigi397
    Przetłumaczony francuski
    Arthas45
    Arthas45 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Straszne, tak mi przykro z powodu Twojego pieska... trzymaj się

Ten facet będzie miał to gdzieś do dnia, w którym jego pies zostanie ugodzony nożem, próbując zagryźć innego... Znam ludzi zdolnych do czegoś takiego, żeby bronić swojego psa.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Życzę Ci mnóstwo siły i odwagi w przejściu przez tę próbę i w walce o to, by ten skrajnie nieodpowiedzialny właściciel poniósł konsekwencje swoich czynów.

Sama też mam małego cavaliera i zawsze zachowuję dużą ostrożność, kiedy spotykam obce psy... i tak jak piszesz, całe szczęście, że Twojego malucha nie było wtedy z Tobą.

Dawaj znać na bieżąco, jak idą Twoje kroki w tej sprawie i co dzieje się dalej.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 16

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post